Amerikansk centralbank advarer: Aktier står over for »betydelige fald«, hvis økonomien går i stå

De seneste store stigninger på aktiemarkedet har gjort den amerikanske centralbank, Federal Reserve, bekymret. Coronavirus, rentestigninger og Kinas Evergrande er noget af det, der ifølge centralbanken kan lukke kursfesten.

De høje aktiekurser gør den amerikanske centralbank nervøs for, at der kommer en større nedtur.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiemarkeder i USA og Europa fortsætter himmelflugten, og næsten dagligt hører vi om nye aktierekorder.

Men spørger man den amerikanske centralbank, lurer der i øjeblikket en række farer, der kan afspore kursfesten. I sin halvårlige rapport om finansiel stabilitet udtrykker banken, også kendt som Federal Reserve eller blot Fed, bekymring for, at priserne på finansielle aktiver nu er så høje, at der ikke skal meget til at ødelægge den gode stemning.

»På tværs af de fleste aktivklasser er værdiansættelsen høj i forhold til de historiske normer. Siden rapporten om finansiel stabilitet i maj 2021 er aktiekurserne steget yderligere. Selvom denne stigning til dels skyldes højere indtjeningsforventninger, ligger forholdet mellem kurser og indtjeningsprognoser i den høje ende historisk set,« skriver banken i sin rapport. På den baggrund har banken denne advarsel:

»Aktivpriser er fortsat sårbare over for betydelige fald, hvis investorernes humør forværres, hvis fremskridt med at begrænse virussen skuffer, eller at det økonomiske opsving går i stå.«

Op, op, op

Rapporten fra Federal Reserve udkom mandag, samme dag som de amerikanske aktieindeks på ny slog rekorder. Over det seneste år er S&P 500- og Nasdaq-indeksene begge steget 34 procent, mens Dow Jones Industrial Average er oppe knap 30 procent. I Europa er Stoxx Europe 600-indekset hoppet 32 procent det seneste år, mens det danske eliteindeks, C25, har taget en 25 procent spurt opad.

Den gode stemning er drevet af en overraskende god regnskabssæson, hvilket Fed også nævner, og ikke mindst enorm støtte fra centralbankerne. Renterne er stadig rekordlave i de store økonomier som USA, Europa Storbritannien, og i sidste uge overraskede centralbankerne i både Washington og London markedet ved at skyde renteforhøjelser længere ud i fremtiden. Det har fået den tiårige amerikanske statsrente – verdens vigtigste – til at falde til 1,47 procent. For blot tre uger siden lå den i 1,7 procent.

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, sagde i sidste uge, at han ikke har travlt med at sætte renten op.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Dietsch/Pool/Reuters.

»Siden finanskrisen har Federal Reserve mange gange advaret om dyre aktier, altså ikke en boble, men dog »skum«. Det har dog vist sig, at når det kommer til stykket, og aktierne er faldet, så har centralbanken stået klar med hjælp. Det er, hvad man kalder et 'Greenspan put', opkaldt efter tidligere centralbankchef Alan Greenspan, der var kendt for altid at komme aktiemarkedet til undsætning,« påpeger Ulrik Bie, Berlingskes økonomiredaktør.

»De politiske vinde i Washington er dog helt anderledes end tidligere. Aktiemarkedet er ikke øverst på præsident Joe Bidens dagsorden, og derfor kan man se udmeldingen fra Federal Reserve i et andet lys end tidligere: Når noget er dyrt, er det ikke Feds opgave at gribe ind, hvis det bliver billigere,« tilføjer Ulrik Bie.

»Stor korrektion«

Blandt rækken af farer, der ifølge Federal Reserve kan udløse et chok til det finansielle system, står coronasmitten øverst på listen. Banken advarer om, at såfremt en stigning i antallet af coronasmittede fører til en ny runde nedlukninger, kan dette føre til endnu flere forstyrrelser i de globale forsyningskæder og ødelægge det økonomiske opsving. Coronapandemien har allerede bragt forsyningskæderne i knæ verden over, hvilket i Vesten har skabt overskrifter ved at bringe julegaverne i fare.

»En økonomisk afmatning kan svække virksomhederne og husholdningerne, hvilket kan føre til en stigning i misligholdelse af lån, konkurser og andre former for finansielle problemer,« skriver Federal Reserve. Lige nu er smittetallene i USA dog faldende.

Derudover peger den amerikanske centralbank på risikoen ved hurtigt stigende renter. Vi har allerede fået en forsmag på den problematik to gange i år – i februar/marts og i september – hvor de amerikanske statsrenter pludselig begyndte at stige, og aktiemarkederne verden over dykkede. Det er især frygten for, at høj inflation vil bide sig fast, der har fået renterne til at stige.

»En kraftig rentestigning kan føre til en stor korrektion i priserne på risikable aktiver (som for eksempel aktier, red.). Værdiansættelser af mange aktiver har nydt godt af lave renter, og kan derfor blive ramt af stigende renter, især hvis de ikke ledsages af stærkere økonomiske forventninger,« skriver Fed i sin rapport.

Den konkurstruede kinesiske ejendomsgigant Evergrande og resten af landets gældsplagede ejendomssektor udgør også potentielt en trussel mod den amerikanske økonomi og aktier, ifølge Federal Reserve.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG/REUTERS.

Især dyrt prissatte aktier er følsomme over for rentestigninger, herunder det danske C25- og det teknologitunge amerikanske Nasdaq-indeks. Derfor ser man også ofte de to være blandt de største tabere, når renterne begynder at stige. Det skete for eksempel i foråret, hvor C25 for en stund befandt sig blandt verdens dårligste aktieindeks.

Risiko fra Evergrande

Endeligt nævner Federal Reserve en nedtur i Europa eller i udviklingslandene som risici, der på den korte bane kan afspore den amerikanske økonomi og dermed også landets aktiemarked.

Her dukker et navn op, som de fleste er blevet bekendte med de seneste måneder: Evergrande, den kinesiske ejendomsgigant på randen af et historisk kollaps. Analytikere uden for den amerikanske centralbank frygtede tidligere på året, at Evergrande kunne udvikle sig til Kinas »Lehman«-øjeblik med reference til det amerikanske finanshus, der i september 2008 krakkede og blev det uofficielle startskud på finanskrisen.

Siden har den kinesiske stat indikeret, at den vil forsøge at forhindre et ukontrolleret kollaps, hvilket har givet mere ro på de globale finansmarkeder. Problemerne i den dybt forgældede kinesiske ejendomssektor er dog langtfra løst, og Federal Reserve frygter, at en opblusning kan sprede sig til resten af verden.

»I betragtning af størrelsen på Kinas økonomi og finansielle system og landets handelsforbindelser til resten af verden, kan finansiel stress i Kina udløse uro på de globale finansmarkeder på grund af dårligere investorhumør, udgøre en risiko for global økonomisk vækst og påvirke USA,« skriver centralbanken i sin rapport.