Aktier tager en slapper efter IT-giganters klø på Wall Street

Der er en anelse mere ro på aktiemarkedet tirsdag, mens investorernes fordøjer de seneste dages tumult. IT-aktier i USA er i fokus, efter at myndighederne overvejer at undersøge, om de har overtrådt konkurrencelovgivningen.

Justistsministeriet i Washington er i gang med at starte en undersøgelse af søgegiganten Google. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en tirsdag morgen, hvor aktiemarkedet tager en slapper efter en hæsblæsende mandag.

Det IT-tunge Nasdaq indeks fik klø i mandagens handel, efter at den amerikanske regering indikerede, at den vil gribe ind over for de store teknologivirksomheders dominans. Justistsministeriet i Washington er i gang med at starte en undersøgelse af søgegiganten Google for muligvis at have overtrådt konkurrencelovgivningen. Samtidig er der forlydender om, at  Federal Trade Commission (FTC) overvejer at åbne en efterforskning af Facebook.

Frygten for yderligere regulering af IT-sektoren bankede aktierne ned, og Googles moderselskab Alphabet lukkede med et tab på 6 pct. mandag, mens Facebook dykkede 7,5 pct. Nasdaq endte 1,6 pct. lavere, hvilket betyder, at indekset nu er i en korrektion – defineret som et fald på minimum 10 pct. fra den seneste top.

Den negative stemning har hevet børserne ned i Asien og Europa tirsdag morgen, men ikke så voldsomt som vi ellers har set de seneste dage. Samtidigt peger amerikanske futures på en lille stigning, når Wall Street åbner i eftermiddag.

Investorerne fokuserer også på det seneste rentesignal fra den amerikanske centralbank, også kendt som Federal Reserve eller bare Fed. James Bullard, der er chef for Feds afdeling i St. Louis, sagde mandag, at han forudser, at banken snart vil sætte renten ned for at øge inflationen og støtte økonomien, hvis den bremser op hurtigere end ventet. Bullard er det første Fed-medlem, der offentligt har åbnet for en rentesænkning, siden centralbanken i januar foretog en kovending og satte renteforhøjelserne på pause.

Finansmarkedet har de seneste uger i stigende grad indregnet en rentesænkning i takt med, at handelskrigen mellem USA og Kina er blusset op yderligere. Der er stadig ikke tegn på en opblødning i konflikten, og i stedet er den amerikanske præsident Donald Trump også begyndt at gå efter andre tætte handelspartnere, inklusiv Mexico. Det har gjort markedet ekstra nervøst, fordi det er bange for Trumps straftold vil dæmpe global vækst. Ifølge CMEs FedWatchTool - der holder øje med markedets renteforventninger - regner investorerne nu med en rentesænkning i USA allerede i juli.

Læs: Ny uro på aktiemarkedet: Her er fem grunde til den seneste tumult

I Australien har centralbanken for første gang i næsten tre år tirsdag sænket renten for at afbøde konsekvenserne ved handelskrigen og en potentiel afmatning i Kina.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 11.00: Eurozonen – arbejdsløshedstal for april
  • Kl. 11.00: Eurozonen –  inflationstal for maj
  • Kl. 16.00: USA – fabriksordrer for april
  • Kl. 17.00: Danmark – Nationalbankens valutareserve for maj

Virksomheder i fokus

  • Bang & Olufsen leverede sent mandag den tredje nedjustering på bare syv måneder. Nu forventer virksomheden, at omsætningen falder 13-14 pct. for finansåret 2018/2019, hvor den før forventede et fald på 10 pct.
  • Apple har valgt at udfase iTunes efter 19 år og vil i stedet introducere tre nye, separate apps for henholdsvis musik, TV og podcast.

Markederne lige nu - Kl. 8:30

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,8 pct.
Kinas Shanghai Composite: -1 pct.
Japans Nikkei 225: Flat
Sydkoreas Kospi: Flat

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: -0,5 pct.
Tysklands DAX 30: -0,4 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,4 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: Flat
Dow Jones Industrial Average: Flat

Råvarer:
Olie (Brent): -0,8 pct. til 60,81 dollar
Guld: +0,2 pct. til 1.330,75 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,63 kroner
1 pund koster: 8,41 kroner