Aktieopturen går i stå efter forvirring om handelskrigen

Modstridende historier om udviklingen i forhandlinger mellem USA og Kina har fået investorerne til at holde sig tilbage, og aktierne falder nu efter flere dages plusser. Rentemødet fra Fed er dagens store begivenhed og kan også sende finansmarkedet på en rutchebanetur.

Kina er begyndt at sige fra overfor USA's krav i forhold til at nå en handelsaftale. Det gør ondt på aktier. Foto: AFP/Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Velkommen til en dag, hvor der er tre afgørende ting på investorernes dagsorden: 1) Handelskrigen, 2) Rentemøde i den amerikanske centralbank og 3) Brexit.

Aktier i Asien har været fedtet ind i minusser det meste af dagen, hvilket også har smittet af på stemningen i Europa, hvor futures peger på en negativ åben. Den dystre stemning kommer efter, der tirsdag eftermiddag kom modstridende historier om udviklingen i handelskrigen, der fik investorer til at sætte spørgsmålstegn ved, om der snart kommer en afklaring.

Bloomberg skrev, at Kina er begyndt at skubbe tilbage på USAs krav for at nå en handelsaftale, fordi Beijing ikke har fået nogen garantier om, at straftolden på kinesiske varer blive løftet. Samtidig skrev The Wall Street Journal, at forhandlingerne nu er i den afgørende fase, og at USAs finansminister Steven Mnuchin og topforhandler Robert Lighthizer vil tage til Beijing i næste uge inden en aftale forhåbentligt kan komme i hus inden slutningen af april.

Sandheden ligger måske et sted midt imellem, men der er ingen tvivl om, at investorerne ikke er glade for den seneste udvikling. Usikkerhed over handelskrigen har været en af de største sorte skyer over aktier det seneste år, og hvis konflikten mellem verdens to største økonomier går i hårdknude, kan det ramme markedet hårdt. Det positive er dog, at de to sider stadig snakker med hinanden, og forventningen er, at der stadig kommer en aftale – måske bare senere end ventet.

Nye rentetoner fra Fed?

Den amerikanske centralbank, Fed, afslutter sit to-dages rentemøde i dag og kommer med dens beslutning kl. 19 dansk tid. Aktiespurten siden nytår har delvist været drevet af Feds hints om, at der ikke kommer så mange renteforhøjelser, som den tidligere havde indikeret. Alle signaler på den front vil blive nøje fulgt af markedet.

Aktiemarkedet er allergisk overfor høje renter, så jo færre gange centralbanken hæver renten, jo bedre er det i teorien for kurserne. I december viste Federal Reserves såkaldte »prikdiagram«, at centralbankmedlemmerne forventede to rentestigninger i 2019, så det springende punkt ved onsdagens meddelelse er, om de nu har nedjusteret det til kun én. Markedet har faktisk slet ikke priset nogen renteforhøjelser ind i 2019 overhovedet, så hvis Fed er hårdere end ventet, kan det sende chokbølger gennem aktie-, valuta- og obligationsmarkederne.

Samtidig skal Fed-chef Jerome Powell også passe på ikke at være for blød, fordi det så kan sende et signal om, at økonomien virkelig er på vej ned i gear. Det er i sandhed en balance-akt.

Læs: Balancen skal holdes i den amerikanske centralbank

Brexit-forlængelse på vej

Vi undgår heller ikke at runde Brexit. Den britiske premierminister Theresa May vil i løbet af onsdag sende et brev til EU-præsident Donald Tusk med en plan for at udskyde Brexit. Hendes forslag bliver derefter diskuteret på et EU-topmøde i Bruxelles torsdag og fredag, hvor ledere af de andre EU-lande efter sigende vil give May et ultimatum: Enten forlænger vi fristen med tre uger, og du får fikset Brexit inden midten af april, eller også forlænger vi indtil 2020, så der kan komme en helt ny aftale på plads.

May havde håbet på, at få Underhuset til at stemme om hendes nuværende skilsmisseaftale for en tredje gang i denne uge, men parlamentsformand John Bercow sagde nej, medmindre der kom substantielle ændringer. Kort sagt - Brexit er i lige så meget kaos, som det har været de seneste måneder. Pundet er dog stadig forsigtigt optimistisk og bliver handlet omkring 8,72 kroner.

Game on for Google

Google præsenterede tirsdag aften storstilede planer om at rykke ind på spil-markedet med en ny streamning-tjeneste kaldet Google Stadia. Med den nye tjeneste kan brugere streame spillene i stedet for at købe dem og downloade dem og vil effektivt fungere som en slags Netflix for spil. Det er selvfølgelig en stor trussel mod de traditionelle spil-virksomheder, og aktierne for Nintendo og Sony er da også raslet ned i løbet af onsdag. Nintendo er faldet 3,2 pct., mens Sony dykkede 3,4 pct.

Det kan rykke markedet i dag

  • Kl. 10:30: Nationalbanken kommer med prognose for dansk økonomi
  • Kl. 19.00: Rentebeslutning fra den amerikanske centralbank, Fed
  • Kl. 19:30: Pressemøde med Fed-chef Jerome Powell

Virksomheder i fokus

  • BMW kommer med årsregnskab

Markederne lige nu - kl. 8:15

Asien
Hongkongs Hang Seng: -0,2 pct.
Kinas Shanghai Composite: -0,01 pct.
Japans Nikkei 225: +0,1 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,02 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: -0,5 pct.
Tysklands DAX 30: -0,8 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,4 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: Fladt
Dow Jones Industrial Average: +0,1 pct.