Talsmand: May vil bede EU om at udskyde Brexit

I et brev til EU-præsident Donald Tusk vil den britiske premierminister bede om forlængelse af Brexit-deadline.

Et mislykket forsøg på at overtale medlemmerne af det britiske parlament til at godkende en brexitaftale med EU får nu premierminister Theresa May til at bede Donald Tusk om hjælp. Henry Nicholls/Reuters Fold sammen
Læs mere

Storbritanniens premierminister, Theresa May, vil sende et brev til EU-præsident Donald Tusk med en plan for at udskyde Brexit.

Det oplyser Mays talsmand, skriver nyhedsbureauet AFP.

Brevet vil blive sendt onsdag, inden premierministeren rejser til Bruxelles for at deltage i et topmøde torsdag.

Ifølge de britiske medier BBC og Sky News vil May bede om en »kort udskydelse« af Brexit.

»Jeg er ikke blevet fortalt præcis hvor længe, men vi forventer, at det bliver indtil 30. juni, som er den sidste dato, vi kan forlade EU, før vi er nødt til at deltage i europaparlamentsvalget,« siger Sky News' politiske korrespondent, Tamara Cohen.

Hun har talt med en højtstående kilde i den britiske regering.

Tidligere var der ifølge nyhedsbureauet AFP forlydender om, at May ville søge en udskydelse på helt op mod 12 måneder.

Premierministerens talsmand siger, at det britiske parlament er gået i baglås, og at situationen omkring Brexit er kritisk.

Theresa May havde håbet at kunne overtale parlamentets medlemmer til at støtte hendes skilsmisseaftale med EU, men planen om en ny afstemning i onsdag blev mandag afvist af parlamentets formand, John Bercow.

Premierministeren skal bringe en helt ny eller i hvert fald en væsentligt ændret aftale på bordet, før han vil tillade en ny afstemning.

»Regeringen kan ikke lovligt igen indsende det samme forslag eller grundlæggende det samme forslag til Underhuset,« lød det mandag fra Bercow i det britiske Underhus.

Theresa Mays Brexit-aftale er to gange blevet stemt ned af parlamentet med stort flertal.

Den senest afstemning var tirsdag i sidste uge, hvor 391 parlamentsmedlemmer stemte for, og 242 stemte imod. May tabte dermed med 149 stemmer.

Dagen efter sagde parlamentet nej til, at det vil forlade EU uden en aftale.

Det fik Theresa May til at varsle en ny afstemning om Brexit-aftalen senest den 20. marts og John Bercow til at aflyse den.

Storbritannien står lige nu til at forlade EU den 29. marts.

Ved en afstemning torsdag i sidste uge stemte parlamentet ja til at søge om at udskyde den dato. 412 stemte for, og 202 stemte imod. Men kun hvis det lykkedes at finde en aftale før den 20. marts.

En forlængelse af briternes deadline for Brexit kræver enighed blandt de øvrige 27-EU-lande.

Michel Barnier, EUs chefforhandler, advarede tirsdag mod, at enhver udskydelse af Brexit vil få »politiske og økonomiske konsekvenser« for de øvrige 27 EU-lande.

»En større udskydelse bør være kædet sammen med noget nyt, et nyt element eller ny politisk proces,« sagde Barnier.

»Hvordan kan vi sikre, at vi ikke er tilbage ved den samme situation som i dag, når en eventuel forlængelse slutter?,« spurgte han tirsdag.

/ritzau/