Aktiemarkedet belønner danske regnskaber: Det er gået langt bedre end frygtet

Halvdelen af C25-virksomhederne har nu aflagt regnskab. De fjerner aktiemarkedets værste frygt: Der er intet, der peger mod en recession.

Pandora er blandt de selskaber, der har leveret et overraskende godt regnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Vi er netop kommet halvvejs gennem den danske regnskabssæson, og at dømme ud fra aktiemarkedets reaktioner har det været en forrygende første halvleg.

Ud af C25-indeksets 24 selskaber – Mærsk har to aktier noteret i eliteindekset – har 12 aflagt regnskab indtil videre, og 10 af dem blev mødt med positive reaktioner fra aktionærerne på regnskabsdagen. Carlsberg var tirsdag den seneste til at blive hyldet på aktiemarkedet med en fire pct. stigning, efter at regnskabet viste, at overskuddet blev tredoblet i 2018.

Kun Novozymes og FLSmidth blev straffet efter regnskaberne på grund af henholdsvis skuffende vækst og lav ordreindgang. Novozymes har allerede indhentet tabet, og kursen er tilbage til, hvor den var, før årsrapporten blev frigivet.

Men det er nu ikke, fordi de danske topvirksomheder har udmærket sig ved rekordoverskud eller stærke prognoser. Aktiestigninger skal snarere ses som et lettelsens suk fra markedet, fordi både investorer og analytikere efter efterårets nedsmeltning havde forventet noget, der var meget værre, forklarer Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

»Det er samme tema, som vi ser ude i resten af verden. Regnskaberne har ikke været blændende, men de kommer efter en periode, hvor der var kæmpe frygt for en recession, hvilket gav store kursfald i efteråret. Nu hører vi så fra virksomhederne, at det ikke er så slemt, som man havde frygtet, og så får man et relief rally,« siger han.

»Kigger vi tilbage til Q3, Q2 og Q1, var straffen ved kvartalsregnskaberne rigtig, rigtig hård, men det er det modsatte i denne sæson,« tilføjer han.

Ved tredjekvartals regnskabssæsonen i oktober/november reagerede markedet overvejende negativt på de danske regnskaber. 13 ud af de 24 selskaber i C25 kunne se deres aktiekurser falde på regnskabsdagen, mens stigningerne var væsentligt mindre, end hvad vi har set ved de seneste årsrapporter.

Fra aktietabere til vindere

Blandt de største overraskelser i den igangværende regnskabsperiode finder man Danske Bank og Pandora. Begge har fået deres aktier bombet hårdt tilbage det seneste år på ryggen af henholdsvis hvidvaskskandalen og svigtende smykkesalg.

Men de fik revanche på regnskabsdagene. Danske Bank-aktien steg 5,2 pct. i fredags, da årsrapporten ikke bød på flere ubehagelige overraskelser om hvidvask i den estiske afdeling. Pandora-aktionærerne var i endnu højere humør og sendte aktien op 18 pct. tirsdag, efter at smykkegiganten lancerede en ny genopretningsplan, der byder på milliardbesparelser.

»Der havde været virkelig meget frygt indblandet for de to aktier, så det var en lettelse, at det ikke var værre,« siger Michael Friis Jørgensen.

Han peger også på Genmab som en aktie, der har været presset helt i bund af frygt for øgede omkostninger i 2019, men har potentiale til at overraske positivt, når der kommer regnskab 20. februar. Det er, hvis omkostningerne ikke viser sig at stige så voldsomt, som markedet nu lægger op til, understreger han. Aktien er faldet 5,9 pct. siden nytår i et ellers positivt marked, hvor C25 er steget 6,7 pct.

»Glasset er halvt fuldt«

Regnskaberne lander midt i en generel opløftet stemning på de globale aktiemarkeder. Det amerikanske S&P 500-indeks havde for eksempel sin bedste januar siden 1987, og samtlige toneangivende indekser i verden har i år til dato scoret flotte gevinster. Den amerikanske centralbank, Fed, får en stor del af æren for 2019s aktieoptur, efter at den satte yderligere renteforhøjelser på pause. Derudover har forsonelige toner mellem USA og Kina skabt håb om, at de to stormagter vil indgå en handelsaftale, der afslutter straftold på varer.

»Vi frygter ikke Fed længere, og vi er ikke så bange for en handelskrig. Det er den ramme, virksomhederne aflægger regnskab i, og det gør, at man som investor er villig til at tænke lidt mere positivt. At glasset er halvt fuldt og ikke halvt tomt, som det var i efteråret,« siger Michael Friis Jørgensen.

Men efter de stærke aktiegevinster siden nytår skal man ikke forvente, at markedet fortsætter op i samme tempo de kommende måneder, forklarer han. Det kan derfor gøre det vanskeligere for de sidste 12 selskaber i C25 at overraske positivt, når de kommer med deres regnskaber.

»Selvom man ikke har hørt fra et specifikt selskab endnu, kan det godt have draget fordel af de andre regnskaber, der viste, at frygten var overdrevet. Så jeg tror ikke, vi skal regne med et lige så stort relief rally, men samtidig tror jeg heller ikke, man skal frygte, hvad der venter i de sidste 12 selskaber,« siger Alm. Brand-analytikeren.

Blandt højdepunkterne de kommende uger er DSV og Vestas Wind Systems, der begge kommer med regnskab torsdag, A.P.  Møller - Mærsk 21. februar, Jyske Bank 26. februar og Sydbank 27. februar.