Test: Stor sammenligning af kameramobiler

Hvilken smart phone har det bedste kamera? Vi har testet de bedste kameramobiler på markedet for at finde den bedste.

En ny applikationen til din iPhone fortæller dig, om der er kødannelser på vejene. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK LIN

Mobilkameraer bliver bedre og bedre, men der er stor forskel på billedkvaliteten på de forskellige mobiltelefoner.

Da vi testede mobiltelefonerne, kiggede vi også på billedkvaliteten, og hvordan kamerafunktionerne fungerer generelt. Vi har udvalgt en række telefoner med den bedste stillbilled-kvalitet til en grundig sammenligningstest.

De testede mobiler er:

  • Apple Iphone 4 - 4350 kroner (fra Apples egen netbutik)
  • HTC Desire HD - ca. 4150 kroner
  • Nokia N8 - ca. 3400 kroner
  • Samsung Galaxy S - ca. 4000 kroner
  • Sony Ericsson Vivaz - ca. 2200 kroner
  • Sony Ericsson Xperia X10 - ca. 3550 kroner

Sådan har vi testet

Der er mange aspekter ved et kamera, som bør være på plads, for at man kan tage gode billeder. Først og fremmest skal optikken og sensoren modtage så meget lys som mulig og på den bedst mulige måde. Men det kræver meget software i telefonen.

I mobilbranchen kæmper man med, at der behøves ekstra høj processering, for at billederne kommer til at se godt ud, fordi der ikke er plads til så stor en optik og store sensorer, som modtager tilstrækkeligt nok lys. Vi vil jo ikke have store mobiltelefoner.

Softwaren forstærker signalerne fra sensoren, hvad end signalerne er detaljer eller støj. Dermed bruges støjfjernelsesalgoritmer til at reducere støj, men i samme forbindelse fjernes informationer fra billedet. Afslutningsvist må billerne gerne ende med at blive gjort skarpere.

Hvis der sker for meget processering af dem, kommer billederne dog til at se unaturlige ud samtidig med, at man mister detaljer i billedet.

Det, vi er på udkig efter, er altså de mobiltelefoner, som har den bedste hardware, og som bearbejder billederne på bedst mulig måde ved hjælp af software, men uden at overdrive. På den måde kommer der flest mulig detaljer frem, uden at der bliver for meget billedstøj og kunstigheder i billedet.

Vi har også undersøgt farvegengivelse, hvilket mange mobiltelefoner kæmper med. I testen finder du også en række billedeksempler taget på samme tid og sted med alle mobiltelefonerne fra testen, så du kan drage dine egne konklusioner.

Derudover har vi set på indstillingsmulighederne i kamerafunktionen, men dette har dog ikke gjort det store udslag i den endelige vurdering. Videofunktionen er også blevet testet og er sorteret fra bedst til dårligst. Vi har dog ikke taget hensyn til videofunktionen i vurderingen - den primære test handler om stillbilleder.

Det er ikke nok bare at have et godt kamera, så i den endelige vurdering tager vi også vores fuldstændige tests af telefonerne med i karaktergivningen. Hvis man skal anbefale en telefon til dem, som gerne vil have et godt kamera, så bør resten af telefonen også være god. Det drejer sig om design og byggekvalitet, hardware, teknologi, multimediefunktioner og selvfølgelig prisen.

Kameradelen tæller 75 procent af totalkarakteren, mens telefonkarakteren tæller 25 procent.

Vi takker vores søsterside Akam.no for at bidrage med stor hjælp til denne test.

Testvinder: Nokia N8

Nokia N8 har efter alt at dømme det bedste kamera. Ligegyldigt om der var dårlig belysning eller fuld dagslys, så fik vi de bedste billeder med N8.

Farvegengivelsen og hvidbalancen gengives særdeles korrekt, både på de laboratoriske målinger og på de billeder, vi har taget i testperioden. Detaljegengivelsen er helt i top, og skarpheden i billederne er god samtidig med, at N8s mobilkamera ved hjælp af mindst mulig software formår at gøre billederne skarpere.

Nokia N8 tilbyder desuden de bedste billedredigeringsværktøjer. Selv om videofunktionen ikke er med i vurderingen, bør det nævnes, at N8 faktisk også er bedst på det punkt.

Overordnet set er N8 en god mobiltelefon og suveræn som underholdningsmaskine. Det eneste man kunne sætte en finger på ved telefonen, er de umiddelbare begynderproblemer, som det nye operativsystem afstedkommer.

Der hersker derfor ingen tvivl om, at Nokia N8 er den bedste kameramobil, du kan skaffe sig lige nu.

Delt andenplads: Sony Ericsson Xperia X10

Xperia X10 er næstbedst med hensyn til farvegengivelse og befinder sig midt i feltet, når det kommer til hvidbalance. Hvad angår detaljegengivelse kommer X10 ind på en andenplads efter N8.

Alt i alt må vi konkludere, at billederne vi tog med X10 ligger på en solid andenplads sammenlignet med alle de andre produkter i testen, og som mobiltelefon er X10 også blandt de bedre, selv om den halter lidt bagefter de nyeste modeller.

Prisen ligger et godt stykke under de nyeste modeller såsom Desire HD og Samsung Galaxy S, men til sammenligning er Nokia N8 stadig billigere og kameraet bedre.

Delt andenplads: Samsung Galaxy S


Galaxy S's billeder har en lidt lavere opløsning sammenlignet med de fleste andre telefoner i testen, hvilket resulterer i en lavere karakter, når det kommer til detaljegengivelse. Men på den anden side bliver kameraets pixels udnyttet godt, så alligevel imponerer kameraet på det punkt.

Når det kommer til farvegengivelse, bliver enkelte farver gengivet skidt, men ellers rammer kameraet godt nok til, at farverne i billederne må regnes som naturtro. Hvad angår dynamisk rækkevidde er den blandt de allerbedste, og man finder ikke meget billedstøj.

Med hensyn til funktioner slår Galaxy S imidlertid ikke helt til på grund af manglende blitz. Hvis man skal tage billeder indendørs i mørke, er Galaxy S altså ikke den telefon, du skal bruge.

Galaxy S har alt i alt et noget dårligere kamera end Xperia X10, men klarer sig generelt ganske godt som mobiltelefon. Det trækker op.

Fjerdeplads: Sony Ericsson Vivaz

Vi er ret tilfredse med detaljegengivelsen hos Vivaz. De målte værdier er testens laveste, men i udendørsbillederne fandt vi faktisk ofte flere detaljer end hos konkurrenterne. Den dynamiske rækkevidde placerer Vivaz som næstbedst i testen.

Det, som trækker mest ned, er farverne. Vivaz mangler ikke meget, men alle farver gengives lidt mere grå, end de faktisk er. Det giver nogle mere triste billeder sammenlignet med konkurrenterne.

Imidlertid er Vivaz den billigste mobiltelefon i testen, og der er derfor lidt tvivl om, hvor meget kamera du egentlig får for pengene.

Femteplads: Apple Iphone 4

Iphone 4 blev målt til at have en høj detaljegengivelse, men i praksis forsvinder der mange detaljer på grund af dårlig dynamisk rækkevidde og farvegengivelse. Farvegengivelsen er det, som vi går mest op i. Den forstærker specielt blåt, rødt og orange, hvilket ofte fører til et ret rodet billede.

Undgå derfor store mængder af disse farver, så kan du alligevel godt få nogle gode billeder. Men derefter kommer der nye udfordringer i form af dårlig dynamisk rækkevidde og meget billedstøj i mørke områder.

Sidsteplads: HTC Desire HD

Desire HD har en god farvegengivelse, selv om den dog overdriver nogle enkelte farver. Ofte kæmper den lidt på dynamikfronten, men ikke mere end Iphone 4.

Detaljegengivelsen måles vældigt godt, men i virkeligheden er der ofte for få detaljer. Støjfjernelsen gør også sit for at fjerne detaljer, eftersom det er vanskeligt at skelne mellem støj og detaljer.

Billederne bliver gjort skarpere end de er, hvilket gør, at de bliver alt andet end naturtro i forhold til de andre telefoners billeder.

NB!
Læg mærke til at vi har været utroligt kræsne i testen af kamerafunktionen på disse telefoner. Alle mobilerne i testen er blandt de allerbedste kameramobiler på markedet lige nu, og vurderingen af billedkvaliteten er sket på grundlag af sammenligning med de andre produkter i testen og ikke i forhold til andre kameramobiler på markedet.

Næste side: Detaljegengivelse og billedskarphed

Detaljegengivelse og billedskarphed

Nu ser vi nærmere på detaljegengivelse og skarphed. Vi har målt det ved hjælp af et diagram speciallavet til at måle en række egenskaber ved kameraer. Billedet er blevet kørt igennem softwaren Imatest for at få de værdier, som viser, hvor godt kameraet klarer sig på en række punkter.

Udover at se på de målbare værdier, har vi også vurderet en række billeder taget udendørs.

Målt detaljegengivelse
Softwaren Imatest måler detaljegengivelse i stregtykkelser per billedhøjde, et mål som er sammenligneligt på tværs af billedstørrelser.
Imatest måler billedet for at vise, hvor detaljeret billederne egentlig kan blive i måleenheden linjebredder per billedhøjde.

Tallene i grafen ovenover siger dig umiddelbart sikkert ikke så meget, men kan oversættes til noget mere betydningsfuldt på simpel vis. Det drejer sig om, hvor stort et format du kan udskrive billederne i med en god kvalitet.

Tabellen til ovenover viser hvor stort et format, du kan printe billederne i med en god kvalitet, nærmere bestemt 120 linjer per tomme. Hvis du printer i større formater, vil du straks se kvaliteten aftage.

Kameramobilerne i denne test er blandt de allerbedste, og alle har en detaljegengivelse, der fordrer prints i A4-format eller større i ganske god kvalitet.

Imidlertid er der selvfølgelig langt flere aspekter end en god detaljegengivelse, som spiller en rolle for at kunne tage gode billeder med din mobil. Vi skal se nærmere på farvegengivelse, støjniveau og dynamisk rækkevidde senere i testen.

Hovedkortet
Hovedkortet er noget, vi bruger i vores nyere mobiltests, og det gør vores søsterside akam.no også i alle sine kameratests.

Hovedkortet er påmonteret et diagram, så det altid er en lige stor del af billedet uanset kamera som testes, og dermed kan det bruges som sammenligningsgrundlag over hele linjen.

Hvis du tænker på, hvordan disse kameramobiler viser hovedkortet i forhold til din mobil eller kamera, kan du altså helt enkelt finde testen af produktet frem og sammenligne.

Se hele testsiden her.

Vi har her kigget på, hvordan mobilkameraene viser detaljer i hovedkortet i forhold til hinanden.

N8

N8 er den telefon, som har den bedste detaljegengivelse. Da kameraet har så høj en opløsning, kan du klikke på billedet for at få det vist i fuld størrelse.

Iphone 4

Iphone 4 kommer ind på en anden plads angående detaljegengivelse. Der er nemlig en smule billedstøj.

Desire HD

Desire HD er tredjebedst, fordi der er plads til flere streger på en billedhøjde, det mål, som ofte bruges til detaljegengivelse. Men billedet ser slet ikke ægte ud, fordi der sker så stor en processering.

Xperia X10

Xperia X10 gør det forholdsvis godt på hovedkortet. Detaljerne vi så fra N8 udebliver, men resultatet er ikke dårligt.

Vivaz

Vivaz gør det også godt på hovedkortet, men nu begynder kortene mere og mere at ligne normale mobiltelefoners.

Galaxy S

Galaxy S lander et godt stykke under de andre fem, når det kommer til detaljegengivelse på hovedkortet. Men hovedkortet fortæller ikke hele sandheden om mobilernes billedevner.

Udsnit

Vi tager udsnit af detaljerige dele af en håndfuld billeder og steder, hvor der skærpelsen af billedets skarphed bliver vanskelig, uden at det ser for overdrevet ud.

Lyst og åbent område

N8

Nokia N8 er igen bedst til at gengive detaljer. Antennen på højre side af huset fremstår tydelig og detaljerne på taget er gode.

Vivaz

Her er det Sony Ericsson Vivaz, som har det næstbedste udsnit. Enkelte ting er lidt kantede, og der er lidt for meget processering i billedet, men man ser konturerne i væggen og de fleste andre detaljer ganske fint.

Xperia

X10 ligger ikke langt efter, men her har støjfjernelsen fjernet flere detaljer.

Galaxy S

Galaxy S ligger så tæt på X10, at det er svært at vurdere, hvilken af dem som er bedst, men når vi viser de to billeder i samme størrelse (forstørrer Galaxy S-billedet), ser vi, at X10 viser detaljerne noget bedre.

Iphone 4

Iphone 4 giver meget billedstøj i forhold til de andre mobiltelefoner i testen. Farverne er også ret unaturlige; det ser vi nærmere på senere i testen.

Desire HD

Desire HD har smurt tykt på med så meget skærpelse af skarpheden og støjfjernelse, at udsnittet ser ret mærkeligt ud.

Mørkere udsnit


N8

Her ser man et udsnit af et billede fra et bymiljø taget i dagslys, men udsnittet er et mørkt område i billedet. På Nokia N8 er der intet problem med at læse teksten.

Vivaz 

Vivaz gør det godt med ren detaljegengivelse, og meget af teksten er læselig.

Galaxy S

Samsung Galaxy S har en detaljegengivelse med god læsbarhed, selv om billedstøj og billedkomprimering præger udsnittet.

Xperia X10

X10 gengiver ikke det hvide specielt godt, men navnet på advokatfirmaet er læseligt, og linjerne er rene og pæne.

Iphone 4

På Iphone 4 er navnet på advokatfirmaet læseligt, men for meget billedstøj står i vejen for detaljegengivelsen.

Desire HD

Desire HD har den samme detaljegengivelse som Iphone 4, men i stedet for for meget billedstøj, er det her støjfjernelsen, som får udsnittet til ikke at se så pænt ud.

Mod himmelen

N8 er i en klasse for sig.

N8

Vivaz har en lidt høj kontrast, men detaljegengivelsen er god. Den overdriver heller ikke skærpelsen af billedernes skarphed alt for meget.

Galaxy S

Galaxy S har en ganske fin detaljegengivelse og skærper ikke billedet for meget.

Xperia X10 

Xperia X10 skærper billedet mere end Galaxy S, men enkelte detaljer er dog tydeligere og billedbehandlingen er ikke for god.

Iphone 4

Hos Iphone 4 udviskes mange af detaljerne på grund af af støjfjernelsen.

Desire HD

Desire HD skærper billedets skarphed ret voldsomt, hvilket får udsnittet til at se uægte ud. Samtidig forsvinder der detaljer, specielt i de ensfarvede områder.

Skærpelse af billedskarpheden

Alle telefonerne i testen gør billederne lidt skarpere. De fleste ligger på under 30 procent skærpelse målt med Imatest, end man måske lige umiddelbart synes om, men det er noget, vi alligevel godt kan acceptere ved en mobiltelefon. Desire HD skruer imidlertid helt op for skærpelsen af billedskarpheden, som vi også har set flere eksempler på i det ovenstående.

  • Nokia N8: 8,63 %
  • Iphone 4: 11,4 %
  • Vivaz: 12,4 %
  • Galaxy S: 19,6 %
  • Xperia X10: 27,3 %
  • Desire HD: 78,3 %

Konklusion

Nokia N8 er ret tydelig i en klasse for sig, når det kommer til detaljegengivelse og skærpelsen af billedets skarphed, hvilket vi så i alle udsnittene og i de målinger, vi foretog. Detaljegengivelsen er markant bedre end hos de andre mobiler i testen, og processeringen sker på en så god måde, at billederne bevares ganske naturtro.

Sony Ericsson Vivaz, Xperia X10 og Samsung Galaxy S tager generelt også billeder, som vi er ganske tilfredse med, selv om Vivaz ifølge målingsværdierne har den mindste detaljegengivelse. Ofte så vi i praksis flere detaljer hos Vivaz end hos de andre mobiler.

Iphone 4 måles til at have en høj detaljegengivelse, men det er primært i billeder med en god lyssætning og i de billeder, hvor farverne ikke er vanskelige for telefonen at gengive. I testbillederne kæmper telefonen ofte med støj og dernæst, at støjfjernelsen fjerner mange detaljer.

Desire HD havner nederst på vores liste. Teoretisk set er detaljegengivelsen god, men telefonen skærper billederne enormt meget uden at formindske billederne, så de bliver alt andet end naturtro. Når de andre mobiler gengiver mange detaljer, har ofte Desire HD begået en så kraftig støjfjernelse, at detaljerne simpelthen udebliver, og kun i få tilfælde ser de naturtro ud til sammenligning med de andre mobiler i testen.

Næste side: Farvegengivelse og billedstøj

Farvegengivelse og billedstøj

Kameratelefonerne bør være gode til at gengive farver og hvidbalance så korrekt som muligt. Hvidbalancen har vi gennem hele testen haft på auto, så telefonerne automatisk skal justere billedet, så hvidt bliver hvidt og renset for farver. Fejljustering fører ofte til, at den hvide farve bliver blålig eller gullig alt efter lysforholdene på stedet.

For at måle dette forhold, har vi kigget nærmere på billeder taget udendørs, men først skal vi lige kigge på vores målinger.

Farvekortet afslører, hvor kameraernes mangler vedrørende farve og hvidbalance. Billederne er her belyst af lamper, der skal gengive et naturalistisk dagslys på omkring 5500 Kelvin.

De målte værdier er også angivet i Kelvin og viser, hvor meget kameraerne mangler med udgangspunkt i, at i at værdien skal være 5500 Kelvin. Højere eller lavere værdier giver lyset en anden temperatur, så det bliver mere gult eller blåt.

Nokia N8

Nokia N8 har ikke kun den bedste detaljegengivelse og minst skærpelse af skarpheden, men den fanger også farverne bedst.

De lilla farver bliver en smule for burgunderrøde og cyan bliver lidt for lilla. Ellers rammer N8 ret godt med sit farcekort.

Hvidbalancen er helt præcis i vores måling med en fejlprocent på blot 33 Kelvin, hvorimod nogle af andre telefoner i testen har en fejlprocent på op mod 2000 Kelvin på målingen af hvidbalancen.

Sony Ericsson Xperia X10

X10 er også ret god til at gengive farver. Den har sværest ved at gengive cyan, hvor farven bliver en lidt mørkere blå, end den skal.

Enkelte orange og lysegrønne farver hælder også lidt til grå toner. Alt i alt klarer X10 det ganske godt i forhold til de fleste andre telefoner i testen.

Hvidbalancefejl måles til 888 Kelvin, hvilket vores kameraeksperter hos Akam.no anser som et ret dårligt resultat. I forhold til de andre kameramobiler er det alligevel ikke så ringe.

HTC Desire HD

Desire HD kæmper med cyan. Røde farver er lidt intensiverede, mens orange og lysegrønt bliver mere grå, end vi ønsker. Afvigelserne er dog ikke så store igen, og farvemæssigt bliver billederne ganske naturtro.

Desire HD's hvidbalancefejl ligger på 728 Kelvin, hvilket vi godtager for et mobilkamera, selv om eksperterne hos Akam.no nok ville rynke lidt på næsen.

Samsung Galaxy S

Galaxy S må siges at mangle farvegengivelse på nogle få rødlige farver, og nogle orangetoner går over i det røde. Den fanger imidlertid både gråt, grønt og blåt ganske godt, og kun i enkelte tilfælde forekommer farverne lidt unaturlige.

Hvad angår hvidbalance dumper Galaxy S imidlertid med hele 1944 Kelvin, hvilket må anses som ret dårligt.

Vivaz

Vivaz mangler ikke meget, men de fleste farver tendenserer mod grå. Senere i testen vil vi se, at det fører til nogle kedeligere og mere livløse billeder.

Farvekortet ser altså ikke så dårligt ud, men det at alle farver bliver grålige, ændrer billederne meget.

Hvidbalancen rammer Vivaz godt med bare 489 Kelvin som fejlværdi i lystemperatur.

Iphone

Iphone kæmper helt tydeligt mest med farverne, hvor man ser en reel afstand mellem virkelighedens farver og den farve, som kamerabilledet viser, i sær når det gælder de fleste blålige og rødlige farver. Gråtonerne med blåligt skær bliver meget mere blå, end de burde, og orange og rødt forstærkes enormt. Billedeeksempler på dette kommer senere i testen.

Også på hvidbalance dumper Iphone grelt med 1238 Kelvin afvigelser i lystemperatur.

Dagslys

I dagslys har vi taget billeder i forskellige omgivelser med lidt eller meget farve for at kunne iagttage de praktiske forskelle på farvegengivelse.

1. Bæk

N8

Nokia N8 viser de mest naturtro farver, og den dynamiske rækkevidde er god. Det vil sige, at vi både ser detaljerne i de lyse og de mørke områder. N8 er igen i en klasse for sig.

Desire HD

Desire HD rammer fint farverne, og samtidig er den dynamiske rækkevidde ikke så dårlig. Hvis man ser billedet i fuld størrelse, ser man imidlertid straks Desire HDs problem med for voldsom en skærpelse af billedskarpheden.

Xperia X10

Hos Xperia X10 halter den dynamiske rækkevidde lidt bagefter, hvor de lyse områder er ret udbrændte. De grå sten er også blevet lidt blålige.

Galaxy S

Galaxy S har et lidt mere udbrændt område øverst i billedet, som indikerer en dårlig dynamisk rækkevidde. Farverne fanger den imidlertid ret godt.

Vivaz

Vivaz viser et virkeligt udbrændt billede, men farverne er godtages.

Iphone

Ikke uventet efter at have set farvetestens målinger, så klarer Iphone sig dårligt med de grå toner, som bliver blå. Samtidig er den dynamiske rækkevidde dårlig, så store dele af billedet brænder ud, mens andre dele af billedet er for mørke.

2. Landevej og skov

N8

Billedet er taget sent på efteråret, og N8 fanger igen efterårsfarverne utrolig godt.

Galaxy S

Galaxy S fanger også farverne godt, og græsset er ikke udbrændt.

Xperia X10

Hos Xperia X10 brænder græsset lidt mere ud end hos Galaxy S, men de to ligger ganske tæt.

Vivaz

Her ser vi et godt eksempel på, at Vivaz har en tendens til at gøre farver mere grå og trist, en de er i virkeligheden, men himmelen ser fin ud.

Desire HD

Desire HD giver et alt for mørkt billede. Farverne er fine, men de mørke områder mangler detaljer.

Iphone 4

Iphone 4 gir igen et alt for farveskarpt billede, og de mørke områder i skoven er alt for mørke og detaljeløse.

3. Landevej og mark

N8

Nokia N8 viser de rigtige farver, og som vi har set, er detaljegengivelsen også bedst i billederne fra N8. Her ser man også, at skoven i baggrunden ser ægte ud uden problemer med den dynamiske rækkevidde.

Xperia

X10 viser en lidt unaturlig blå himmel, og de mørke områder er blevet lidt mørkere, end de burde være. Samtidig er bygningen på højre side blevet mere orange, end den er i virkeligheden.

Vivaz

Vivaz gir sædvanligvis et lidt mere gråt og trist billede end de andre telefoner, men lige akkurat himmelen er her blevet mere blå, end den var i virkeligheden.

Galaxy S

Galaxy S overdriver farven på husene og himmelen lidt, og farverne er mørkere end i virkeligheden. Mørke områder såsom asfalt, græskanten og skoven i baggrunden er blevet lidt mørkere, end de burde være.

Desire HD

Desire HD overdriver husets gule farve og græssets farve, og mørke områder er samtidig for mørke. Hverken naturtro farve eller god dynamisk rækkevidde får man her sammenlignet med N8, Vivaz, X10 eller Galaxy S.

Iphone 4

Iphone overdriver farverne mest. I virkeligheden var hverken græs eller det gule hus så oplyste. De mørke områder er også alt for mørke.

Gråligt lys

Et mørkere billede med lys himmel er en udfordring for de fleste telefoner. Vi har taget nogle billeder i grålig belysning for at fremprovokere billedstøj og problemer med dynamisk rækkevidde.
 

1. Grantræer

Et billede til sammenligning: Fotoet er taget med spejlreflekskameraet Nikon D90 med ISO-tal 1600. Jo højere ISO-tal, jo mere støj. Vi kunne have fået et langt bedre billede med kameraet ved at bruge et lavere ISO-tal med længere lukketid, men også med et højt ISO-tal er D90 selvsagt kameramobilerne overlegen.

N8

Nokia N8 giver igen det mest naturtro billede, og både i mørke og lyse områder ses detaljerne.

Desire HD

Desire HD har eksponeret dette billede lidt anderledes , og store dele af træet til højre er udbrændt og uden detaljer. Men bakken er detaljerig og fin. Desværre er vi kommet til at bevæge lidt for meget på telefonen, mens vi tog dette billede, så det er svært at bruge billedet til sammenligning.

Iphone 4

Det samme skete med Iphone 4, og de forskellige eksponeringer gør det vanskelig konkludere noget ud fra dette billede.

Xperia

X10 giver en ganske udbrændt himmel og helt mørke områder uden detaljer i den nederste del.

Vivaz

Vivaz giver et billede, hvor man ser både himlen, vandet og bakken ganske fint, men de mørke områder er for iøjnefaldende.
 

Galaxy S

Hos Galaxy S er himmelen heller ikke brændt helt ud, men her er det vanskeligere at se, at det er vand nederst til venstre.
 

2. Sø

Til sammenligning har vi her et foto taget med D90 igen med et ISO-tal på 1600. Det høje ISO-tal giver meget billedstøj.

N8

N8 gir farvemæssigt det mest korrekte billede, selvom der er lidt billedstøj. En god dynamisk rækkevidde gør, at detaljerne både i skoven og himmelen kommer frem.

Vivaz

Her klarer Vivaz det også ganske godt. I forhold til de andre telefoner, er der lidt støj at spore, men detaljer i himmelen og træerne kommer forholdsvis fint frem.

Desire HD

Desire HD har her en god dynamisk rækkevidde, og her er der ikke alt for meget billedstøj. Himmelen har imidlertid fået en lidt lilla farve. Vi så jo også tidligere på farvekortet, at Desire HD's blåtoner tendenserer lidt mdo lilla.

Iphone 4

Iphone 4 imponerer, idet man ser alle elementer ved billedet og detaljer i store deler af skoven. Men skoven er blevet lidt mørk og plaget af støj.

Galaxy S

Galaxy S giver et relativt kedeligt billede med meget billedstøj.

Xperia

X10 har på dette billede også meget billedstøj.

Konklusion

Nokia N8 giver over hele linjen de mest rigtige farver, hvilket både viste sig i målingerne og i sammenligningsbillederne taget udendørs. Hvidbalancen rammer N8 faktisk usandsynlig godt. Billedstøj er det ret lidt af selv på billederne taget i en grålig belysning, og den dynamiske rækkevidde er klart bedre end hos alle andre telefoner i testen – i samme billede ses både en lys himmel og mørke områder. N8 viser sig igen at være en virkelig god kameramobil.

Xperia X10 overdriver enkelte farver en smule, men alligevel mindre en de andre telefoner. På hvidbalancefronten ligger den midt i feltet i forhold til resten af kameraerne. Telefonen er overordnet set næstbedst med farvegengivelse, billedstøj og dynamisk rækkevidde. Billedstøj er der heller ikke meget af.

Samsung Galaxy S's farvegengivelse har sine mangler på enkelte farver, men rammer ellers godt. Telefonen dumper mest af alt på hvidbalance, men klarer sig bedre med den dynamiske rækkevidde. Der er heller ikke alt for meget billedstøj at spore i billederne.

Vivaz klarer sig egentlig bedst i denne kategori, men alle farverne gengives mere grå, end de er i virkeligheden. Det resulterer i triste og kedelige billeder.

Desire HD skærper billederne enormt, men dens farvegengivelse er udemærket. Enkelte farver overdrives, men ikke alt for meget. Hvidbalancen blev målt til forholdsvis lav. Telefonens processering har fjernet billedstøj meget effektivt ved hjælp fra kamerahardwaren. Det gør det vanskeligt at konkludere noget om billedstøj.

Iphone 4 dumper mest markant på farverne. Det er muligt at tage gode billeder med telefonen, men i alt for mange situationer får man for få naturtrobilleder. Iphone 4 har også mest billedstøj.

Næste side: Kamerafunktioner og videooptagelser

Kamerafunktioner og videooptagelser

Vi har ikke lagt stor vægt på funktionsdelen, men alligevel kan det være godt at kortlægge, hvilke kamerafunktioner mobiltelefonen har, før du punger ud.

Alle telefonerne i testen er smart phones, hvilket gør det muligt at installere ny software, der kan forbedre kamerafunktionerne. Der er netop overflod af underholdnings-apps i Apples App Store og i Android Market.

Tabellen herunder viser, hvilke funktioner telefonerne leveres med.

Video
Videokvaliteten er ikke udslagsgivende i denne test, og vi har først og fremmest testet kvaliteten på stillbilleder. For de specielt videointeresserede, kommer alligevel her en rangering fra bedst til værst.

Alle testtelefoner optage video i høj opløsning (1280 x 720 pixels). Sony Ericsson Xperia X10 er dog en undtagelse, hvor det kun er dem, som har opdateret deres telefon til Androids version OS 2.1, som kan optage HD-video.

Vi har desværre ikke haft anledning til at opgradere, og derfor er den uploadede video i en lavere kvalitet, end hvad der er muligt.

Nedenfor kan du downloade video optaget med de forskellige telefoner i fuld kvalitet:

Næste side: Se hele testens billeder og drag dine egne konklusioner

Testbillederne: drag din egen konklusion

For at du kan drage dine egne konklusioner af billedkvaliteten, har vi her samlet alle sammenligningsbilleder, vi har taget. Det vil sige, at alle billederne af det samme motiv er taget på samme tid og sted med de seks mobiler.

Da der er store forskelle på, hvilke justeringsmuligheder de forskellige telefoner besidder, så er alle telefonerne sat på autofunktion.

Det vil sige, at de selv justerer hvidbalance, ISO-tal og eksponering. På alle billederne har haft det samme fokuspunkt.

1. Gade

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

2. Grusvej

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

3. Landevej og skov

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD


4. Bæk

Nokia N8

Xperia X10

Galaxy  S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

5. Landevej og mark

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

6. Heste

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

7. Græsplæne og sø

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

8. Parkeringskælder

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

9. Trappe

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

10. Sø

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

11. Grantræer

N8

Xperia X10

Galaxy S

Vivaz

Iphone 4

Desire HD

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias norske søster-site, Amobil.no
Oversat af Stina Resting