Markant styrkelse af indsats mod hvidvask: 30 mand ekstra til bagmandspolitiet

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at styrke indsatsen mod hvidvask med 30 årsværk, svarende til 30 mands fuldtidsarbejde. Det er en markant styrkelse i forhold til de seks årsværk, der blev aftalt i september.

(Arkiv) Howard Wilkinson var manden, der som whistleblower, fik sagen om gigantisk hvidvask via Danske Banks estiske filial til at rulle. Middt i november talte han ved en høring om sagen i Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiets indsats mod hvidvask bliver styrket markant med den finanslovsaftale, som regeringen netop har indgået med Dansk Folkeparti.

Ifølge aftalen vil Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet og Internationalt Kriminalitet, SØIK, som bagmandspolitiet officielt hedder, få tilført omkring 30 årsværk til indsatsen mod hvidvask. Det svarer ifølge aftaleteksten til omtrent en fordobling af den nuværendes indsats mod hvidvask hos SØIK.

Dermed vil SØIK får tilført betydeligt flere årsværk, end de seks årsværk, som regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti blev enige om hvidvaskaftalen fra september 2018. Siden har der fra flere sider været rejst ønske om endnu flere ressourcer til SØIK på hvidvaskområdet.

De godt 15 medarbejdere hos bagmandspolitiet, som i dag tager sig af indberetninger om mistænkelige pengetransaktioner fra bankerne, ventes i år at modtage mindst 30.000 indberetninger. Det er næsten en fordobling siden 2015.

Styrkelsen indebærer ifølge finanslovsaftalen etableringen af en ny efterforskningsenhed hos SØIK, en styrkelse af SØIKs sporingsenhed og yderligere en styrkelse af Hvidvasksekretariatet hos SØIK.

»En samlet opprioritering af indsatsen på hvidvaskområdet i SÅIK vil styrke både det forebyggende arbejde med forhindring af hvidvask og højne retshåndhævelsen på området, da flere underretninger fra pengeinstittuter, m.v. i sidste ende kan føre til domme for hvidvask og anden form for økonomisk kriminalitet,« hedder det i aftaleteksten.

Styrkelsen kommer efter at Berlingske gennem mere end et år har afdækket omfattende hvidvask i Danske Banks estiske filial. Bagmandspolitiet sigtede for nylig Danske Bank i sagen.