Ammitzbøll-Bille: »Lad folk være, som de er«

Talsperson fra LGBT kalder det et problem, at Simon Emil Ammitzbøl-Bille og Tommy Ahlers ikke har offentliggjort deres seksualitet som enten bi- eller panseksuel. Det er Simon Emil Ammitzbøll-Bille vred over og skyder igen. »Undskyld mig, men det kommer vel ikke andre end mig selv ved?« lyder det fra politikeren.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille langer ud efter LGBT-talsperson. »Undskyld mig, men min seksualitet kommer vel ikke andre end mig selv ved?« lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad folk være, som de er.

Sådan lyder det fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), efter at LGBT-talsperson for bipolitik, Vivi Jelstrup, i BT siger, at »det er ‘et problem’, at både den tidligere Venstre-minister Tommy Ahlers samt folketingsmedlem for Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll-Bille inden for de seneste par år er sprunget ud og har givet udtryk for, at de er til begge køn – men uden direkte at bruge begreberne »biseksuel« eller »panseksuel«.«

Det fik tirsdag Simon Emil Ammitzbøll-Bille til tasterne med en efterspørgsel om at have frihed til at være den, man er.

»Fri mig for et selvopfundet og selvangivende etiketkrav om seksualitet,« lød det onsdag på Facebook fra politikeren, der gennem tiden ikke har lagt skjul på, at han har været i parforhold med både mænd og kvinder.

Derfor er det heller ikke LGBT's arbejde, Simon Emil Ammitzbøll-Bille er vred over. Men det er behovet for at begrebsdefinere hans seksuelitet.

»Jeg har stor respekt for arbejdet i, at seksuelle minoriteter skal blive betragtet som en hel naturlig del af et samfund. Det er en sag, der ligger mig på sinde. Men jeg synes, det er mærkeligt, at jeg skal læse i en avis, at nogle stjerner i USA definerer sig som biseksuelle og panseksuelle, og at det så er 'et problem', at hverken jeg eller Tommy Ahlers har defineret os selv som sådan. Så tænkte jeg bare: Undskyld mig, men det kommer vel ikke andre end mig selv ved?« lyder det fra politikeren onsdag.

Men ifølge Vivi Jelstrup, der ifølge BT selv er biseksuel, var kritikken ikke sådan ment.

»Det er ikke, fordi jeg vil hænge nogen som helst ud for selv at ville definere sig. Der er ikke noget som helst krav om, at man skal definere sig på en bestemt måde. Jeg skal ikke påstå, at nogen skal defineres på en bestemt måde. Det er et personligt anliggende,« siger hun og udtrykker i stedet den manglende italesættelse af biseksualitet som en generel problemstilling.

»Det ville være en kæmpe hjælp, hvis dem, der springer ud, også ville bruge et begreb, for det har mennesker lettere ved at forholde sig til,« siger Vivi Jelstrup, der er talsperson for bipolitik i foreningen LGBT.

Hun beskæftiger sig med begreb og definitioner på biseksualitet, og er udkommet med bogen »Bi« for nyligt. I sit arbejde ser hun, at biseksualitet er udsat for mange fordomme, der gør det svært at være biseksuel.

Ifølge Vivi Jelstrup drejer det sig om, at biseksualitet ikke i samme grad er italesat som homoseksualitet. At biseksualitet stadig er udsat for mange fordomme, og at det er »et stop på vejen, inden man bliver ‘helt’ homoseksuel«, fortæller hun.

Eksemplets magt

Til spørgsmålet om, hvorvidt Simon Emil Ammitzbøll-Bille forstår behovet for nogle biseksuelle forbilleder i samfundet, er svaret klart:

»Jeg tror meget på forbilleder eller eksempler og på eksemplets magt. Men jeg tror meget mere på eksemplet, end på at der skal sættes bestemte etiketter på.«

Omvendt er Vivi Jelstrup enig i, at der er positivt, at to toppolitikere er åbne omkring deres seksualitet, og Vivi Jelstrups efterspørgsmål på opmærksom i virkeligheden ikke er personligheder som Tommy Ahlers og Simon Emil Ammitzbøll-Billes skyld.

»Det er ikke dem, der skal gøre det. Det er medierne, der skal give det mere opmærksomhed. Men enten er medierne berøringsangste, eller også er biseksualitet ikke spændende nok,« siger hun.

Omend Simon Emil Ammitzbøll-Bille på sin Facebook-profil har reageret offentligt på Vivi Jelstrups udtalelser, er den afsluttende salut munter fra begge parter:

»Hav en god pride,« lyder det, der finder sted frem til lørdag.