Virusbefængt computer sælges som kunstværk for over otte millioner

Seks af de værste vira får lov til at udvikle sig uhæmmet på bærbar PC, som er til salg på onlineauktion.

Man kan følge, hvad der sker på den virusbefængte computer, for det sendes direkte på nettet, mens auktionen tæller op i pris og ned i tid. Foto: The Persistence of Chaos Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bærbar PC, som har installeret seks af de farligste computervira, er til salg til højestbydende – og lige nu skal der lægges over otte millioner kroner for det kunstværk, som den præsenteres som.

Det er den kinesiske internetkunstnet Guo O Dong, som sammen med IT-sikkerhedsfirmaet Deep Instinct i New York står bag opsætningen af den 11 år gamle Samsung-computer. Den er lige nu bevidst inficeret med blandt andet WannaCry, der hærgede for to år siden og låste folks dokumenter, billeder og musikfiler med en kode, samt ILoveYou-virussen, der bredte sig i 2001.

De tilsammen seks vira – som indbefatter MyDoom, SoBig, DarkTequila og BlackEnergy – har ifølge bagmændene bag »The Persistence of Chaos«, som de kalder kunstprojektet, tilsammen kostet skader for over 95 milliarder dollars.

Auktionen var torsdag eftermiddag nået op på 1.200.749 dollars som højeste bud, men den fortsætter i endnu fire og en halv dag, hvor der kan bydes.

»Se bæsterne i virkelige omgivelser«

»Det er mere spændende at se bæsterne i virkelige omgivelser,« siger Guo O Dong til netmediet Vice om kunstværket, hvis udvikling man kan følge som livetransmission på nettet.

Computeren er selvsagt blevet totalt isoleret og har ingen forbindelse med noget som helst for at forhindre, at viraene spreder sig. Det kamera, som sender livebilleder af, hvad der foregår på skærmen, er heller ikke koblet til den men affotograferer blot skærmen.

Et spareråd, som nok ikke bør følges, kommer fra en IT-sikkerhedsekspert, som har moret sig over kunstværket.

»Hvis man vil spare en million dollars, kan man bare koble en bærbar til internettet uden antivirussoftware eller sikkerhedsrettelser og lade den stå i nogle få dage. Det vil give samme resultat,« siger Kevin Beaumont til britiske BBC.