Bølge af svindelbeskeder rammer danskerne

Falske beskeder fra Nets forsøger at lokke modtagerne til at klikke på farligt link. Samtidig forsøger andre at bruge sexafpresningsmails til at få folk til at betale. Rådet er ikke at klikke på noget og slette beskeden straks.

Et væld af falske beskeder, som foregiver at komme fra dankortvirksomheden Nets, rammer i disse uger danskerne. Klik aldrig på linkene i dem, men slet dem, lyder rådet fra sikkerhedsfolk. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bølge af svindelbeskeder har ramt danskernes indbakker.

Massevis af falske beskeder, der foregiver at komme fra betalingstjenesten Nets, der står bag dankortet, spyes ud til danske brugere, samtidig med at også afpresningsbeskeder, der truer med afslørende sexbilleder sendes ud til mange.

Bølgen af falske Nets-beskeder bekræftes af IT-sikkerhedstjenesten DK-CERT, der bl.a. har til opgave at beskytte danske forskningsdata og universiteters og forskningsinstitutioners teknik og data.

Tryk ikke på linket

Beskederne udgiver sig for at være fra Nets og er skrevet på mere eller mindre godt dansk. Svindlerne forsøger at lokke modtagerne til at klikke på det link, der er sendt med, for angiveligt at få dem til at opdatere deres kontooplysninger. Men det skal man ikke gøre, advarer Nets selv:

»Nets modtager i øjeblikket mange opkald fra danskere, der har modtaget en phishingmail, angiveligt fra os. Undlad at trykke på linket, og send os gerne mailen på phishing-dk@nets.eu. Vi advarer mod kendte eksempler via Tænks app, Mit Digitale Selvforsvar,« skriver Nets på Twitter.

DK-CERT anbefaler, at man altid er kritisk over for e-mails, hvis afsender man ikke kender. Man skal lade være med at klikke, selv om man er nysgerrig, og man skal aldrig klikke på links i e-mails. Man skal også vide, at banker og myndigheder ikke beder om følsomme oplysninger via e-mail. Er man det mindste i tvivl bør man slette beskeden.

Sådan ser en af de falske e-mails ud. Den foregiver at komme fra Nets, og mange vil reagere på, at deres kreditkort netop begynder med 4571 – men det gør alle kreditkort. E-mailen er svindel, så klik endelig ikke på linkene i den. Slet den i stedet straks. Fold sammen
Læs mere

Sexafpresningsmails skal slettes

IT-sikkerhedsfirmaet CSIS advarer samtidig om, at en bølge af sexafpresningsmails også rammer danskerne netop nu. Her påstår afsenderen at have intime billeder eller videoer af modtageren og truer med at offentliggøre dem over for Facebook-venner eller familiemedlemmer, medmindre der betales penge. Afsenderen påstår, at der er installeret spionsoftware på ens computer.

Rådet fra CSIS og DK-CERT er, at man ikke skal gå i panik, og at man ikke skal betale. I stedet kan man henvende sig til politiet, hvis man føler sig utryg. Alternativt: slet blot e-mailen, og skift gerne adgangskoder. Tommelfingerregelen er, at man ikke bør anvende samme adgangskode flere steder.

Ifølge Politiken er mange ældre blevet ringet op af kriminelle, der forsøger at franarre dem oplysninger om deres kreditkort og bankkonti ved at foregive at ringe fra deres bank. Finans Danmark, som er bankernes organisation, understreger, at en rigtig bank aldrig vil bede om at få oplyst koder fra NemID-kortet.