Verdens største aktiesalg: Saudisk oliegigant rejser 173 mia. kroner i børsnotering

Saudi Aramco fik torsdag afsat aktier for 173 mia. kroner og går endelig på børsen. Dermed slår den saudiarabiske oliegigant rekord som verdens mest værdifulde virksomhed og historiens største aktiesalg.

Børsnoteringen af Saudi Aramco er en af hjørnestenene i kronprins Mohammed bin Salmans planer om at modernisere Saudi-Arabien og gøre det mindre afhængigt af olie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bandar Al-Jaloud/AFP/Ritzau Scanpix

Den har været flere år undervejs, men nu er den her – verdens største børsnotering.

Det lykkedes for den saudiarabiske oliegigant Saudi Aramco at sælge aktier for 25,6 mia. dollar, svarende til 173 mia. kroner, da den torsdag åbnende for salget ved sin børsdebut. Dermed slog Saudi Aramco rekord som historiens største aktiesalg ved at overgå den kinesiske e-handelsplatform Alibaba, der rejste 25 mia. dollar på børsen i 2014.

Med det stærke aktiesalg er virksomheden blevet prissat til 1.700 mia. dollar, hvilket også gør den til verdens mest værdifulde virksomhed – langt foran Apples markedsværdi på 1.200 mia. dollar, Microsofts på 1.100 mia. dollar og Google-ejeren, Alphabets markedsværdi på 915 mia. dollar. De 1.700 mia. dollar er dog stadig en mindre sum end de 2.000 mia. dollar, den saudiarabiske kongefamilie havde regnet med, at Saudi Aramco ville være værd.

De udbudte aktier udgør 1,5 procent af Saudi Aramcos samlede aktiekapital, mens resten er ejet af den saudiarabiske stat.

»Det er gode nyheder for Saudi-Arabien, at Aramco blev prissat i toppen af det ønskede spænd og rejste 25,6 mia. dollar i sin børsnotering,« siger Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com, i en kommentar.

»Men det bliver spændende at se, hvordan aktierne klarer sig på den første handelsdag. Regionale investorer og indenrigsinvestorer trådte til, men bekymringen er, at de store institutionelle investorer ikke har været der. Hvis du bare recirkulerer oliepenge rundt mellem de arabiske stater og saudiarabiske husholdninger, hvor meget godt har den her notering så egentlig gjort?« spørger han.

Handlen med aktierne vil begynde 11. december på den saudiarabiske børs, Tadawul.

Manglende interesse fra udlandet

Børsnoteringen af Saudi Aramco er en af hjørnestenene i kronprins Mohammed bin Salmans planer om at modernisere landet og gøre det mindre afhængigt af olie. Men aktiesalget, der allerede blev nævnt tilbage i 2016, er ikke gået lige så glat som håbet.

Til at begynde med havde kongefamilien håbet på, at man kunne rejse 100 mia. dollar på to børser – den saudiarabiske Tadawul og en international børs som for eksempel London Stock Exchange. Det viste sig dog, at der var utilstrækkelig efterspørgsel fra udenlandske investorer, fordi de var bekymrede for klimaforandringer, de politiske risici ved at investere i Saudi-Arabien og manglende transparens i virksomheden.

Derudover har de seneste års lave oliepris også været en udfordring for Saudi Aramco. I takt med at USA har udvidet sin produktion og er blevet verdens største olieproducent, er olieprisen faldet. I øjeblikket koster en tønde olie godt 60 dollar, hvilket er langt fra de 115 dollar, olie blev handlet til i 2014.

Sammen med resten af oliekartellet OPEC, har Saudi-Arabien forsøgt at vække olieprisen til live igen ved at holde sin produktion nede. Torsdag blev OPEC og Rusland – verdens tredjestørste olieproducent – enige om at reducere deres samlede olieproduktion med 500.000 tønder dagligt.

Presset på olieprisen har dog ikke fået Saudi Aramco til at tabe penge. I 2018 tjente virksomheden 737 mia. kroner, hvilket gør den til verdensmester i at tjene penge.