Verdens mest profitable selskab tjente 737 milliarder i 2018 – mere end Apple og Google tilsammen

Det statsejede saudiarabiske olieselskab Saudi Aramco er verdens bedste til at tjene penge og slår med lethed globale tech-giganter som Apple, Samsung og Google. Nye oplysninger viser, at Saudi Aramco i 2018 tjente hele 737 milliarder kroner.

Det statsejede olieselskab Saudi Aramco tjener styrtende med penge.. REUTERS/Ahmed Jadallah/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmed Jadallah

Planetens mest hidsige pengemaskine hedder Saudi Aramco.

Det statsejede olieselskab fra Saudi-Arabien tjente ifølge Wall Street Journal så mange penge i 2018, at det svarer nogenlunde til de 28 EU-medlemslandes samlede forsvarsbudgetter.

Før skat og andre udgifter løb Saudi Aramcos indtægter i 2018 op i godt 1.400 milliarder kroner. Efter skat stod det statslige olieselskab tilbage med et overskud på omkring 737 milliarder kroner.

Til sammenligning kunne de to store amerikanske tech-giganter Apple og Google tilsammen præstere et overskud på knap 600 milliarder kroner i 2018.

Saudi Aramcos regnskabstal har i årevis været præget af stort hemmelighedskræmmeri, men en række af selskabets økonomiske nøgletal så mandag dagens lys, fordi olieselskabet har afleveret et prospekt for et planlagt obligationssalg.

Oliegiganten vil rejse i omegnen af 66 milliarder kroner, som skal bruges til at købe en større bid af en anden statsejet virksomhed i Saudi-Arabien.

Den store oliefest

I 2016 lancerede den saudiske regering en plan med navnet Saudi Vision 2030, der skal sikre, at landets voldsomme afhængighed af olie bliver reduceret. Et af de allervigtigste punkter i den plan er at få børsnoteret Saudi Aramco og sælge en bid af selskabet.

Pengene fra salget af aktier skal bruges til at investere i andre industrier, der skal gøre landets økonomi mere alsidig.

Det arabiske kongedømme ødslede hundredvis af milliarder væk under en flere år lang fest med skyhøje oliepriser, men har de seneste år opbygget et større og større underskud på statsbudgetterne.

Til trods for et stort økonomisk smæk fra prisfald på oliesalg har Saudi-Arabien brugt enorme summer på tilskudsordninger til benzin og elektricitet. Derudover har myndighederne skudt store milliardbeløb i arbejds- og boligmarkedet for at sikre ro og stabilitet i kølvandet på Det Arabiske Forår.

For 2017 var statsgælden i Saudi Arabien på over 780 milliarder kroner, hvilket svarede til lidt over 17 procent af landets bruttonationalprodukt.