Verdens rigeste tjente milliarder på Amazon-salg inden coronanedtur

Amazon-topchef Jeff Bezos nåede at sælge aktier i sit selskab i tide – ellers havde han mistet 2,19 milliarder kroner på dykkende aktiekurser.

Amazon-topchef og -stifter Jeff Bezos solgte en stor aktiepost i sit selskab, inden kurserne begyndte at dykke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindsey Wasson/Reuters/Ritzau Scanpix

Topchefen for den amerikanske internetgigant Amazon scorede en milliardgevinst på at sælge ud af sine aktier, inden coronakrisen brød ud i USA og sendte aktiekurserne i bund.

Det viser en gennemgang, som den amerikanske finansavis Wall Street Journal har foretaget af alle amerikanske topchefers aktiesalg i februar og marts.

Få dages venten ville have kostet over to mia. kr.

Den 56-årige Jeff Bezos, som i forvejen er verdens rigeste mand og ifølge magasinet Forbes er personligt god for 117 milliarder dollars, solgte i den første uge af februar tre procent af sine aktier i det Amazon, som han selv stiftede i 1994 som en internetboghandel, men som i dag er blevet et imperium.

Salget af aktier indbragte ham 3,4 milliarder dollars, svarende til 23,5 milliarder kroner. Men hvis han havde ventet med at sælge til 20. marts, ville han have mistet 2,19 milliarder kroner, fordi aktiekursen begyndte at dykke, da det gik op for USA, hvor alvorlig coronakrisen var. Det viser avisens gennemgang, som samtidig understreger, at der ikke er noget, der tyder på, at nogen af de undersøgte topchefer solgte aktier baseret på insideroplysninger.

De tre procent, som Jeff Bezos solgte i februar, svarer omtrent til, hvad han derudover sammenlagt har solgt i de seneste 12 måneder.

Skal ansætte 100.000 ekstra

Det amerikanske aktiemarked rundede sin til dato højeste værdi i februar, og det er normalt, at topchefer sælger ud af deres aktieposter tidligt på året. Men antallet af aktier, som topchefer solgte i år, har ligget næsten en tredjedel højere end på samme tidspunkt de seneste to år.

Jeff Bezos' aktiesalg udgjorde over en tredjedel af, hvad topchefer har solgt i 2020, viser Wall Street Journals gennemgang.

Amazon, som i dag er en salgsplatform for alle typer af varer fra både Amazon selv og masser af leverandører verden over, har oplevet et boom i nethandlen i forbindelse med coronakrisen. Tidligere på måneden meddelte Amazon derfor, at der skal ansættes ekstra 100.000 personer til lagre og logistik i USA.

Jeff Bezos ejer stadig omkring ti procent af aktierne i Amazon, selv om hans meget dyre skilsmisse fra MacKenzie Bezos i juli 2019 oven på 25 års ægteskab kostede ham en fjerdedel af Amazon-aktierne. Hun sidder nu på fire procent af Amazon, hvilket ifølge magasinet Forbes gør hende til en af verdens rigeste kvinder.

Amazon omsatte i 2019 for 280 milliarder dollars og havde et overskud på 14,5 milliarder dollars.