USAs teknologi- og teleselskaber afviser ny anti-Huawei-plan fra Trump

Den amerikanske telebranche afviser ny principaftale, der vil holde kinesiske virksomheder ude. Branchen frygter, at de vil kunne blive sagsøgt for karteldannelse.

Den kinesiske mobilgigant Huawei er verdens største leverandør af mobiludstyr og er verdens næststørste smartphoneproducent. USA ønsker at udelukke firmaet helt. Her arbejdes der på en Huawei-fabrik i Dongguan i Kinas Guangdong-provins. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Plavevski/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De amerikanske teknologi- og teleselskaber har afvist Trump-regeringens seneste tiltag for at holde den kinesiske mobilgigant Huawei og andre selskaber ude af det amerikanske marked.

Udenrigsministeriet havde bedt teleselskaber og chipproducenter om at underskrive et sæt principper om at indstille køb af varer hos en række kinesiske virksomheder, heriblandt Huawei, der er verdens største leverandør af mobiludstyr og tillige verdens næststørste smartphoneproducent. Angiveligt nævnes Huawei ikke ved navn i regeringsdokumentet.

Aktion ville svare til at danne et kartel

Kilder siger til den britiske finansavis Financial Times, at »dette var det seneste forsøg fra Trump-regeringen på at få os til at udelukke Huawei. Men hvis vi havde samlet os om at agere mod en global konkurrent som denne, ville vi med stor sandsynlighed være blevet sagsøgt«.

Teknologi- og teleselskaberne, der blandt andet omfatter store telekoncerner som Verizon og AT&T samt adskillige store chipproducenter, er nemlig overbevist om, at det vil være i strid med konkurrencereglerne at udelukke bestemte virksomheder. Advokater havde advaret dem om, at de dermed ville handle som et kartel, og derfor sagde teknologi- og teleselskaberne stop og afviste at mødes med viceministeren for økonomisk vækst, Keith Krach, som er blevet sat i spidsen for regeringens tiltag, der går under navnet »Global digital tillidsstandard«.

Af papiret, som skulle være blevet underskrevet, fremgår det, at man ikke vil købe fra virksomheder, som er dømt for at have brudt sanktioner, eller hvis efterretningstjenester kan have tilgået deres data.

Det amerikanske udenrigsministerium siger i en udtalelse, at mødet, »der blev udsat til tidligt i 2020 på grund af kalenderkonflikter«, handlede om »at fremme den globale økonomiske sikkerhed og velstand«.

Modstanden breder sig

Huawei har kun en beskeden markedsandel i USA, som i årevis har været udtalt skeptisk over for selskabet og dets kinesiske konkurrent, ZTE. USAs præsident, Donald Trump, nedlagde i maj i år forbud mod, at amerikanske virksomheder kan handle med Huawei, og USA har presset sine allierede for at få dem til at forbyde Huawei at levere 5G-udstyr til de nye, superhurtige mobilnet, da 5G anses for at blive en vital del af den kritiske infrastruktur fremover.

Ændret kinesisk lovgivning gør det nemlig muligt for den kinesiske efterretningstjeneste at kunne tvinge kinesiske firmaer til samarbejde. Derfor frygter USA, at Huaweis udstyr kan misbruges til fjernovervågning og -aflytning. Beskyldningerne, som amerikanerne ikke har fremlagt beviser for, er gentagne gange blevet afvist af Huawei.

Også et forslag fra det amerikanske handelsministerium om at give handelsministeren magt til at blokere for import af følsom teknologi fra et land, der kan kaldes en »fremmed modstander«, har skabt bekymring og modstand hos mange virksomheder. De mener, at regeringen går for vidt.