USAs kampagne for Huawei-forbud smuldrer

Selv de tætteste allierede vil ikke være med til at forbyde brug af udstyr fra den kinesiske telegigant, men arbejder i stedet på at skærpe sikkerhedskontrollen for alle leverandører af kritisk infrastruktur yderligere.

Gennem måneder har USA lagt pres på bl.a. europæiske allierede for at få forbudt Huawei som leverandør af teknologi til det nye 5G-mobilnet – tilsyneladende uden held. Arkivfoto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske kampagne for at forhindre den kinesiske telegigant Huawei i at levere udstyr til de kommende 5G-mobilnet ser ud til at mislykkes. Flere af USAs nære allierede vil ikke følge trop og forbyde selskabet, der også er storleverandør i Danmark.

Storbritannien, Tyskland, Indien og De Forenede Arabiske Emirater er blandt de lande, der har signaleret, at de ikke bakker op om det amerikanske ønske om at forbyde Huawei-udstyr i det, der betragtes som en væsentlig del af fremtidens infrastruktur og brugen af internettet, skriver det amerikanske dagblad New York Times.

I stedet vil sikkerhedskravene til leverandører til kritisk infrastruktur generelt blive skruet i vejret, så både udstyr og software vil blive gransket endnu nøjere end i dag. Det vil gælde for samtlige leverandører, og ingen vil blive udelukket, hvis de overholder de skærpede krav.

»Det ser usikkert ud«

Udfaldet er et nederlag for den amerikanske regering. USA mener, at Huawei – verdens største leverandør af teleudstyr foran svenske Ericsson og finske Nokia og den tredjestørste smartphoneproducent efter sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple – i kraft af sit kinesiske ophav kan misbruges af den kinesiske efterretningstjeneste til spionage, og har gennem de seneste måneder sendt et juridisk tæskehold samt sin udenrigsminister, Mike Pompeo, rundt i Europa for at få sine allierede til at sikre, at Huawei ikke får fodfæste i de kommende 5G-net. Udenrigsministeren har til TV-stationen Fox Business Network sagt, at USA »ikke vil kunne dele oplysninger« med de lande, som bruger Huawei-teknologi.

Huawei afviser, at der er en sådan trussel, og USA har ikke fremlagt beviser på sine flerårige påstande om, at Huawei udgør en sikkerhedstrussel.

Ifølge New York Times har amerikanerne heller ikke under deres nylige besøg i Europa kunnet fremlægge beviser, som underbygger deres påstande.

»Det ser usikkert ud. Der er snart ikke mere startbane til rådighed,« siger den republikanske kongrespolitiker Mike Rogers, som står i spidsen for efterretningskomitéen og længe har været en hård kritiker af Huawei, til avisen om status på situationen lige nu.

Ekstraregning ved forbud går til kunderne

Huawei arbejder tæt sammen med efterretningstjenester uden for USA, som kontrollerer selskabets udstyr og heller ikke har fundet tegn på trusler. I Danmark overvåger Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste Huawei, der leverer alt TDCs maste- og antenneudstyr på en seksårig kontrakt, der udløber ved udgangen af 2019. Også »3« har Huawei som storleverandør, både af maste- og antenneudstyr og af selve »kommandocentralen« i mobilnettet. Her bruger TDC svenske Ericsson.

Huawei har på grund af den årelange skepsis kun et meget beskedent marked i USA for teleudstyr. I Europa er Huaweis markedsandel langt større, og mange af de største teleselskaber, heriblandt tyske Deutsche Telekom og britiske Vodafone, bruger Huawei-udstyr. De taler om en voldsom ekstraregning, hvis de skulle blive tvunget til at skifte Huawei-udstyr med udstyr fra andre producenter, og er bange for, at det vil begrænse markedet og dermed skrue priserne op – en regning, der vil ende hos deres kunder.

Den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), sagde på et samråd i Folketingets forsvarsudvalg i januar, at det ikke var muligt at forbyde brugen af Huawei-udstyr i Danmark, fordi lovgivningen ikke giver mulighed for at forbyde bestemte leverandører. I stedet kan kontrollen og sikkerhedskravene skærpes.