USA rejser svindeltiltale mod Huawei og finansdirektør

Anklager i Huawei-sag går blandt andet på at vildlede banker og stjæle forretningshemmeligheder.

Matthew Whitaker, USAs fungerende justitsminister, til mandagens pressekonference om svindeltiltalen mod kinesiske Huawei. EPA/MICHAEL REYNOLDS Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Den amerikanske anklagemyndighed har mandag offentliggjort, at den rejser tiltale i sag om den kinesiske telegigant Huawei.

Det skriver flere nyhedsbureauer, herunder Reuters.

Anklagerne er rettet mod Huawei, to af virksomhedens datterselskaber samt Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou.

Virksomheden er også anklaget i en særskilt sag for at stjæle forretningshemmeligheder fra T-Mobile.

Anklagerne går efter at få udleveret Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, som blev anholdt 1. december i Canada. Hun anklages for svindel ved at vildlede banker om Huaweis forretninger med Iran.

De amerikanske anklagere beskylder Huawei for at bruge et Hong Kong-selskab til at sælge udstyr i Iran i strid med USA's sanktioner.

Ifølge den amerikanske anklagemyndighed lavede Huawei forretninger i Iran via Hong Kong-virksomheden med navnet Skycom, og angiveligt fik Meng Wanzhou amerikanske banker til at tro, at de to virksomheder var adskilt.

USA: Farlig bagdør

Som Berlingske tidligere har beskrevet, har USA i flere år advaret andre lande mod at samarbejde med kinesiske tech-giganter som Huawei og ZTE. Ifølge amerikanske efterretningstjenester kan virksomhedernes udstyr fungere som en bagdør for spionage og mulig sabotage.

Også Australien og New Zealand har udelukket Huawei fra at stå for det kommende lynhurtige mobilnet, 5G. Det seneste måneder er også en række europæiske lande imidlertid begyndt at få kolde fødder.

Læs her om den voksende mistillid i europæiske lande: