Udsigt til SAS-strejke efter sammenbrud

Piloterne varsler konflikt fra 26. april efter sammenbrud i forhandlingerne. Påsketrafikken rammes derfor ikke.

SAS-piloterne har varslet konflikt fra 26. april, efter at lønforhandlingerne er brudt sammen i også Danmark. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er udsigt til strejke i det skandinaviske flyselskab SAS, efter at forhandlingerne mellem selskabet og piloterne er brudt sammen.

SAS Pilot Group (SPG), der repræsenterer 95 procent af piloterne i de tre skandinaviske lande, har varslet konflikt fra midnat fredag den 26. april i Danmark, Norge og Sverige, oplyser de.

Det er uenighed om en samarbejde, forudsigelig arbejdstid og markedsløn, der skiller parterne i forhandlingerne om en ny, kollektiv overenskomst. Forhandlingerne i Norge og Sverige er tidligere blevet afbrudt. Nu er det også sket i Danmark.

»Et brud i forhandlingerne betyder, at mægling kan/skal finde sted jf. national lovgivning. Hvis mægling mod forventning ikke lykkes, vil den mulige konflikt, som nu er varslet, først bryde ud efter påske. Det betyder, at vores passagerer ikke vil blive påvirket i påsketrafikken,« oplyser SPG.

Piloter kender ikke deres arbejdstid

Piloterne er utilfredse med, at SAS forud for forhandlingerne valgte »ensidigt at fjerne eksisterende aftaler om samarbejde, produktion, karriereudvikling og anciennitetssystemer«, og formanden for Dansk Pilotforening, René Arpe, fremhæver, at SAS i 2018 tjente 2,1 milliarder kroner i kraft af aftalerne.

For piloterne har sondringen mellem arbejde og fritid været et hovedspørgsmål i forhandlingerne med SAS-ledelsen.

»Majoriteten af piloterne i SAS har ingen kontrol over, hvornår og hvor længe de skal arbejde. Det eneste piloterne ofte ved om deres arbejdstid for næste måned er, at de kun har fri én weekend. I værste fald risikerer de at skulle arbejde syv weekender i træk. Dette er uholdbart. At ikke kunne planlægge sit liv er en stor belastning, og vi har derfor krævet større forudsigelighed i vores turnus. Desværre viser SAS ringe forståelse for dette krav,« siger René Arpe.

Forhandlingerne brød sammen mandag.

SAS har flere end 10.000 fuldtidsansatte.