Udsigt til nye restriktioner bekymrer Dansk Erhverv: »Vi kan simpelthen ikke forstå det«

Regeringen vil ifølge Berlingskes oplysninger skærpe restriktionerne for detailhandlen. Og det bekymrer Dansk Erhverv, som savner evidens for, at der sker smittespredning i butikker.

Dansk Erhverv frygter store konsekvenser for butikkerne, der kan se frem til nye restriktioner frem mod jul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

De danske smittetal med coronavirus er fortsat høje. Derfor er Folketingets sundhedsordførere mandag blevet orienteret om, at regeringen vil indføre nye restriktioner i 17 hovedstadskommuner. Det erfarer Berlingske og TV 2.

Ifølge oplysningerne skulle de nye restriktioner blandt andet indebære en skærpelse af det tilladte antal personer i butikker. Men det er svært at se meningen i, mener Dansk Erhverv.

»Vi kan simpelthen ikke forstå, at der er behov for yderligere tiltag i fysiske butikker. Vi har hele tiden efterlyst evidens for, at der foregår smittespredning i detailhandlen,« siger Henrik Hyltoft, der er markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Han frygter, at de nye restriktioner kan få store konsekvenser for julehandlen, der for mange butikker er vigtigere i år end nogensinde før.

»Vi er dybt bekymrede over, at man kommer med yderligere restriktioner for detailhandlen op til en julehandel, der bliver afgørende for en masse fysiske butikker, som har været presset af nedlukning og internethandel,« siger Henrik Hyltoft og tilføjer:

»For de enkelte butikker kan det være afgørende, at man får afviklet et fornuftigt julesalg.«

Savner logik

De yderligere detaljer om restriktionerne, der forventes at træde i kraft om en uge, er endnu ukendte. Henrik Hyltoft lægger vægt på, at omfanget af konsekvenserne for butikkerne kommer helt an på, hvor vidtgående tiltagene bliver. Han opfordrer derfor til en indsats, der er mere målrettet mod andre områder.

»I vores optik burde man målrette indsatsen mere mod uddannelser og andre steder, hvor vi ved, der er smitte. For detailhandlen håber vi, at man kan fastholde de nuværende indsatser med for eksempel opsyn i butikkerne, så handlen kan foregå i god ro og orden,« siger markedsdirektøren i Dansk Erhverv, som mener, at detailhandlen allerede har gjort en kæmpeindsats for at gøre det trygt at handle.

Han har samtidig svært ved at se logikken i at indføre yderligere restriktioner for detailhandlen.

»Vi vil have en pragmatisk løsning i stedet for rigide regler, som det er svært at se en logik i. Hvis man kører med toget, må man stå super tæt, men man skal have meget plads i et stormagasin. Det er simpelthen ikke logisk,« siger Henrik Hyltoft.

Ifølge Berlingskes oplysninger retter flere af de nye restriktioner sig også mod de unge.

Udvalgsvarehandlen er mest udsat

Retningslinjerne for udvalgsvarebutikker over 2.000 kvadratmeter stiller skrappere kvadratmeterkrav, fordi der er større risici for smittespredning, når mange mennesker stimler sammen. Det betyder, at varehuse og andre store butikker mellem 2.000 og 4.999 kvadratmeter maksimalt bør tillade adgang for en person pr. 8 kvadratmeter indendørs gulvareal.

Men det er særligt disse butikker, som ifølge Henrik Hyltoft er i farezonen, hvis eksempelvis kvadratmeterkravene bliver skærpet yderligere.

»Udvalgsvarehandlen, som ikke sælger fødevarer, er særligt udsatte i øjeblikket på grund af internethandel. Derfor er vi bekymrede for, at nye restriktioner skræmmer kunderne væk fra butikkerne uden grund,« siger han.

Danske Shoppingcentre og De Samvirkende Købmænd vil først forholde sig til restriktionerne, når de kender til den præcise udformning af disse.

Tiltagene vil ifølge orienteringen til sundhedsordførerne køre frem til 2. januar og ventes at træde i kraft om en uge. Det er endnu usikkert, hvorvidt tiltagene sker gennem egentlige påbud eller bekendtgørelser, ligesom der i visse tilfælde kan være tale om opfordringer.