Nye coronarestriktioner på vej til hovedstadskommuner

17 kommuner i hovedstadsområdet kan ifølge Berlingskes oplysninger se frem til yderligere coronarestriktioner. De ventes at træde i kraft om en uge og vil i høj grad rette sig mod de unge.

Nye coronarestriktioner ser ud til at være på vej til en stribe hovedstadskommuner. Her ses et af de særlige testcentre, der i foråret skød op i landskabet – her i Fælledparken i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

En stribe kommuner i hovedstadsområdet kan nu se frem til yderligere restriktioner i kampen med coronaepidemien.

Det er Folketingets sundhedsordførere blevet orienteret om mandag, erfarer Berlingske.

Også TV 2 har beskrevet nye coronarestriktioner til 17 kommuner i hovedstadsområdet.

Der vil ifølge Berlingskes oplysninger blandt andet være tale om en række restriktioner, der i høj grad retter sig mod de unge. Det drejer sig om en øget testindsats over for unge med flere mobile testenheder.

Unge på videregående uddannelser i alle eller nogle af de pågældende kommuner overgår helt til virtuel aktivitet, ligesom børn og unge ikke må undervises på tværs af klasser i grundskolen.

Desuden foretages der indskrænkninger i børn og unges fritidsaktiviteter, hvor blot ti personer må være samlet – som på voksenområdet.

Ligeledes overvejer man at sætte den nuværende grænse på 500 personer til eksemplevis koncerter og Superliga-fodbold ned.

Der opfordres desuden til hjemmearbejde, mens der skal foretages ensretning af gader og andre befærdede steder.

Der vil ske skærpelser i forhold til det tilladte antal personer i butikker, hvilket ifølge oplysningerne muligvis følges af en mulighed for at holde længere åben.

Og der vil ske en øget politiindsats i forhold til restauranters lukketider.

Tiltagene vil ifølge orienteringen til sundhedsordførerne køre frem til 2. januar og ventes at træde i kraft om en uge.

Det er endnu usikkert, hvorvidt tiltagene sker gennem egentlige påbud eller bekendtgørelser, ligesom der er visse tilfælde kan være tale om opfordringer.

De 17 kommuner skal angiveligt være København, Frederiksberg, Tårnby, Brøndby, Hvidovre, Rødovre, Gladsaxe, Vallensbæk, Herlev, Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Ishøj, Ballerup, Høje-Taastrup, Dragør, Glostrup samt Albertslund.

Om udsigten til yderligere tiltag siger Ishøjs socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp:

»Det er OK, at der kommer noget, som er møntet på hele hovedstadsområdet. For problemet er altså lige her, det er der ingen tvivl om, og så er man nødt til at sætte ind med nogle restriktioner.«

Allerede fredag kunne Berlingske fortælle, at coronasmitten stiger kraftigt i hele hovedstadsområdet.

Det er således ikke længere kun kommunerne på Vestegnen, der er særligt hårdt ramt. Også i Københavns Kommune og en stribe omegnskommuner vokser antallet af smittede markant.

Udviklingen er bekymrende, har det lydt fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

»Der er forskel fra kommune til kommune, men generelt ser vi et højt antal nysmittede hver dag i hovedstadsområdet. Det er afgørende, at vi får brudt smittekæderne. Flere steder i landet er de for lange, men hver gang vi bryder én, redder vi sårbare mennesker,« sagde Heunicke torsdag aften.

Der blev mandag registreret 1.129 nye smittetilfælde det seneste døgn.