Udenrigsministeriet går til politiet med Carlsberg-sag

Bagmandspolitiet har nu fået overdraget en række dokumenter om alvorlige uregelmæssigheder i Carlsbergs indiske datterselskab fra Udenrigsministeriet. I første omgang besluttede ambassadøren ellers at lade sagen ligge.

Udenrigsministeriet går nu til SØIK med dokumenter i sagen om Carlsberg-partner, der har advaret ambassadør om ulovligheder i Carlsberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En opsigtsvækkende advarsel om korruption og andre alvorlige uregelmæssigheder i Carlsbergs indiske datterselskab bliver nu en sag for dansk politi.

I et skriftligt svar til Berlingske oplyser Udenrigsministeriet, at man nu vil overdrage en række af sagens dokumenter til SØIK, bedre kendt som Bagmandspolitiet.

Udmeldingen kommer, efter at Berlingske i dag kunne afdække, at Carlsbergs mangeårige partner i Indien, forretningsmanden C. P. Khetan, i sommer gik til den danske ambassadør i Singapore og advarede om korruption og andre ulovligheder i Carlsbergs indiske datterselskab.

Dengang undlod ambassadør Dorte Bech Vizard ellers at gå til myndighederne med anklagerne, efter sigende fordi der manglede »konkrete oplysninger« om beskyldningerne. Det har Udenrigsministeriet oplyst til Berlingske.

Samtidig har ministeriet fastholdt, at man dengang håndterede advarslen fra Carlsbergs indiske forretningspartner helt efter bogen.

Men ikke desto mindre har ministeriet nu ændret ambassadørens beslutning fra i sommer og overdraget sagen til politiet. Det sker med den begrundelse, at »det er SØIK, der vurderer, om der er tale om korruption«, oplyser ministeriet.

»Udenrigsministeriet har besluttet, at relevante dokumenter i sagen oversendes til SØIK til brug for deres undersøgelse,« oplyser ministeriets presseafdeling til Berlingske.

Ministeriet vil ikke svare på, hvornår og med hvilken begrundelse beslutningen om at overdrage sagen til politiet er truffet. Ministeriet oplyser dog, at dokumenterne er sendt.

Det er ikke første gang, at Udenrigsministeriet bliver advaret om bestikkelse i Carlsberg.

I juni 2018 blev Udenrigsministeriet advaret om bestikkelse i Carlsberg, men på grund af »henvendelsens karakter« fandt ministeriet heller ikke dengang grund til selv at inddrage myndighederne, men henviste i stedet anmelderen til SØIKs mailadresse.

En række andre myndigheder modtog en lignende advarsel, blandt andet SØIK og Justitsministeriet. I SØIK har man beklaget, at henvendelsen aldrig blev undersøgt, mens Justitsministeriet erkendte, at man selv burde have inddraget politiet i sagen.

Udenrigsministeriets presseafdeling

»Udenrigsministeriet har besluttet, at relevante dokumenter i sagen oversendes til SØIK til brug for deres undersøgelse.«


Carlsberg og forretningspartneren C.P. Khetan ligger i en indædt konflikt med hinanden, som ifølge Carlsberg blandt andet handler om forretningspartnerens tilbagebetaling af et lån på omkring 300 millioner kroner. Bryggerikoncernen opfatter de »vidtrækkende anklager« fra C. P. Khetan som en del af en konflikten, hvilket partneren afviser pure.

Den hidtil ukendte advarsel fra Carlsbergs indiske forretningspartner forstærker billedet af, at der er alvorlige uregelmæssigheder i Carlsberg Indien, har eksperter udtalt til Berlingske.

Berlingske kunne sidste år kunne afdække, at centralt placerede Carlsberg-ansatte betalte lokale embedsmænd penge under bordet for at få de nødvendige tilladelser til bryggeriet – og ifølge eksperter var der klare tegn på systematisk bestikkelse. Ifølge Carlsberg havde man allerede undersøgt anklagerne, men kunne ikke finde bevis for ulovlighederne. Nu er koncernen i færd med at udarbejde endnu en undersøgelse om sagen, som endnu ikke er færdig.

Efter Berlingskes afsløringer i efteråret er SØIK i gang med at undersøge oplysningerne i sagen, og om der er grundlag for at foretage en egentlig efterforskning.