Udenlandsk betalingsgigant i spil til at snuppe milliardluns ud af Nets

Verdens næststørste betalingsvirksomhed skulle ifølge det amerikanske medie Quartz være i færd med at overtage en stor del af Nets.

Betalingsvirksomheden Nets og dens topchef, Bo Nilsson, vil på europæisk erobringstogt, og det koster penge. Der går forlydender om, at de penge skal komme fra et salg af en luns af virksomhedens forretninger til amerikanske Visa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygterne om et salg af guldægget i Nets tager til. Senest har den globale betalingskæmpe Visa ifølge det amerikanske medie Quartz meldt sig på banen som en bejler til at overtage Betalingsservice-forretningen fra Nets.

Mediet refererer til »kilder bekendt med drøftelserne«, som altså skulle gå på, at verdens næststørste betalingsvirksomhed vil købe den del af Nets, der kaldes »Corporate Services«.

Tidligere på måneden skrev Børsen, at Nets i al fortrolighed havde sat processen med at sælge dette forretningsområde i gang.

Nets afviste dengang at kommentere, og det gør virksomheden også nu over for Quartz.

Potentielt milliardsalg

Corporate Services er alt andet end en ubetydelig del af indtjeningsmaskinen i Nets. I 2018 omsatte denne del af forretningen for i alt 2,9 mia. kroner ud af den samlede omsætning på 7,6 mia. kroner. Og da Nets i 2016 gik på børsen, anslog analytikere ifølge Børsen, at Betalingsservice alene udgjorde 12-18 pct. af den samlede driftsindtjening i den samlede Nets-koncern.

Da kapitalfonden Hellman & Friedman gjorde sit indtog i Nets og tog virksomheden af fondsbørsen sammen med kapitalfondene Bain Capital og Advent International i begyndelsen af 2018, lød den samlede pris på 33 mia. kroner. Dermed vil der være tale om et pænt milliardbeløb, hvis Visa skal overtage en markant bid af forretningen.

Kristian Thure Sørensen, der er partner i rådgivningsvirksomheden Norfico, som er specialiseret i betalings- og fintechindustrien, er ikke overrasket over et eventuelt frasalg.

»Hellman & Friedman har ikke på samme måde som de to andre kapitalfonde en historik inden for store betalingsudbydere. Derfor vil det være en klassisk kapitalfondmanøvre at splitte virksomheden op og sælge fra,« siger Kristian Thure Sørensen, der frem til 2016 arbejdede i fire år hos Nets.

Kigger mod Europa

Nets-topchef Bo Nilsson har tidligere erklæret, at han vil være betalingskonge i Europa om fire-fem år. Men det skal ikke ske ved hjælp af Betalingsservice (BS). De europæiske ambitioner skal indfries ved hjælp af opkøb af butikkers betalinger, også kaldet merchant services. Et forretningsben, der i 2018 omsatte for 2,4 mia. kroner, men som skal vokse. Og her kan milliarder fra frasalget komme i spil.

Her fremhæver Kristian Thure Sørensen blandt andet det store tyske marked.

»Tyskland er overraskende nok relativt langt bagefter resten af Nordeuropa, når det kommer til digitale betalinger, så her kan Nets tilbyde noget attraktivt. Det vil give god mening at bruge midler på en konsolidering på det marked.«

Så vidt Nets' interesse i at sælge BS, men hvorfor skulle Visa være interesseret i at købe? Ifølge Kristian Thure Sørensen har betalingskæmpen ventet på den rigtige mulighed for at bevæge sig ind på dette marked, lige siden konkurrenten MasterCard købte det britiske firma VocaLink i 2016 for omkring seks mia. kroner.

Verdens største aktører inden for betalingskort har nemlig brug for at positionere sig inden for kontobaserede betalinger, efter at EU med betalingsdirektivet PSD2 satte tryk under et politisk ønske om at skabe alternativer til kortbetalinger.

»I det lys giver det god mening for Visa at købe sig ind i noget kontobaseret betalingsinfrastruktur som BS,« siger Kristian Thure Sørensen.

Kan ændre på udskældt service

Grundstenen i forretningen BS er et gebyr på 4,32 kroner. Det bliver opkrævet, hver gang en betaling håndteres af BS. Nets er kommet i modvind herhjemme, efter at en række hjælpeorganisationer har kritiseret netop størrelsen af dette gebyr.

»En uforholdsmæssig stor andel af de midler, vi modtager, havner i lommen på Nets for en ydelse, som på ingen måde kan have de omkostninger,« sagde Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår, til Finans i maj, hvor han i øvrigt også kaldte Nets for en grådig gebyrgrib.

Her kan hjælpeorganisationer måske få en hjælpende hånd, hvis BS skifter hænder fra Nets til Visa. Betalingskæmpen kan vælge at ændre gebyrstrukturen. Og de kan faktisk helt ændre formen.

»BS er et gammelt system, der er svært at gøre billigt. Men Visa kan vælge at beholde højværditransaktioner – såsom dit afdrag på realkreditlån eller billån – inden for BS. Her giver servicen mening, fordi man får informationer om eksempelvis rente og hovedstol,« siger Kristian Thure Sørensen og fortsætter:

»Men for transaktioner såsom telefonabonnementet eller den månedlige donation på 100 kroner til Røde Kors er det jo ikke nødvendigt at formidle informationer. Så det kan Visa rykke over i deres betalingskortverden med tilhørende app til et meget lavere gebyr.«