Tusindvis af danskere risikerer at miste job: Ny hjælpepakke på vej i dag

Imens offentligt ansatte er blevet sendt hjem med løn, svæver tusindvis af privatansatte i uvished om job efter nedlukningen af Danmark, og flere erhvervsbosser har efterlyst hjælp. Nu bekræfter Statsministeriet, at der er mere hjælp på vej søndag. Berlingske erfarer, at regeringen er klar med lønkompensation.

Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen ved præsentationen af regeringens vækstplan for handels- og logistikerhvervet i januar. Det er på få måneder blevet helt andre vinde, der blæser over dansk erhvervsliv som følge af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu flere vidtrækkende tiltag for under coronakrisen at holde hånden under danske arbejdspladser og dæmme op for skaderne på landets økonomi er i disse timer ved at tage form.

Ifølge Berlingskes oplysninger har der hen over weekenden været forhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, altså lønmodtagere og arbejdsgivere.

Søndag formiddag oplyser Statsministeriet, at der er indgået en trepartsaftale, »der skal hjælpe lønmodtagerne«. Der er indkaldt til pressemøde klokken 12.00.

Berlingske erfarer fra flere kilder, at regeringen vil kompensere 75 procent af lønnen, som virksomheder betaler til medarbejdere, der må sendes hjem på grund af den drastiske nedgang i økonomien.

Der er dog et loft over, hvor meget der kan kompenseres, ligesom det skal kunne dokumenteres, at der ikke sker en afskedigelse, såfremt en virksomhed vil have del i pengene.

Loftet ligger ifølge Berlingskes oplysninger på 23.000 kroner for en fuldtidsansat per måned.

Adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, bekræfter desuden, at der er et nyt tiltag på vej til detailhandlen, der som turismen er hårdt ramt af coronakrisen.

»Om få timer offentliggøres et godt initiativ som DE har kæmpet for, der vil hjælpe detailhandlen i en meget vanskelig ekstraordinær situation,« skriver Brian Mikkelsen på LinkedIn.

Han ønsker ikke at uddybe tiltaget over for Berlingske.

På nuværende tidspunkt har regeringen allerede udskudt skattebetalinger for 125 milliarder kroner, udløst det tunge finansvåben – den kontracykliske kapitalbuffer – hvilket har sluppet milliarder af kroner løs til nødstedte virksomheder i bankerne. Derudover har man lanceret andre tiltag, der skal hjælpe virksomhederne, som lige nu mærker en kraftig nedgang i salg og indtjening.

Allerede lørdag aften gjorde finansminister Nicolai Wammen (S) det over for DR klart, at en af modellerne, der arbejdes på, er en såkaldt lønkompensation til privatansatte.

»Man kan se, at man bredt i dansk erhvervsliv kommer til at stå med nogle kæmpe udfordringer på grund af coronavirussen. Derfor vil vi gerne se på, om man kan lave en ordning med lønkompensation, sådan at borgere, der ellers havde mistet deres arbejde, stadig kan være ansat på virksomhederne,« sagde finansministeren til DR.

Det er uvist, om de to tiltag hænger sammen eller er adskilte pakker, der hver især skal hjælpe dansk erhvervsliv.

»Det rigtige skridt«

Det vil i givet fald være første gang, man i Danmark indfører lønkompensation som et instrument til at hjælpe virksomheder i krise.

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve vurderer, at lønkompensation vil være »fornuftig« og »det rigtige skridt« på nuværende tidspunkt:

»Der er risiko for, at mange små og mellemstore virksomheder går konkurs, hvis ikke de får en lønkompensation. Så bliver folk for det første ledige under alle omstændigheder, og for det andet vil det have nogle afsmittende effekter på alle dem, der har penge til gode,« siger professoren.

Bent Greve kalder det »en kompleks øvelse«, der både skal tage hensyn til lønmodtageren og ikke skabe en vane, så man indfører lønkompensation i enhver krisesituation. Samtidig skal man finde ud af, hvor mange der skal være omfattet, hvor længe de skal være det, og hvad kriterierne for at kunne opnå lønkompensation skal være.

Ikke mindst skal man finde en løsning, Danmark har råd til, påpeger professoren:

»Det er klart, at der er en balance. Der er grænser for, hvor meget man kan betale, og der er grænser for, hvor længe man kan gøre det, fordi det vil være et træk på de offentlige finanser. Selv om jeg vil understrege, at de er gode i Danmark, er der en risiko for den samlede offentlige sektors økonomi ved at gøre dette i meget lang tid,« siger Bent Greve.

Allerede fredag oplyste hotelkæden BC Hospitality Group, at kæden fyrer 350 medarbejdere som følge af coronavirus. Samtidig har Dansk Erhverv og 3F indgået en aftale om, at medarbejdere på hoteller og restauranter kan sende medarbejdere hjem uden løn. Aftalen gælder ifølge Dansk Erhverv frem til 29. marts.

I Dansk Industri, DI, påpeger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, at stadig flere danske virksomheder befinder sig i en ekstremt vanskelig situation med voldsomme tab af omsætning, men stadig opretholder høje lønudgifter.

Dansk Erhverv har i en analyse peget på, at situationen i værste fald vil kunne koste 47.000 jobbet.