Trumps nye våben i Huawei-krig: Historisk mafialov tages i brug

Der er åbnet en ny flanke i sagen mod Huawei fra amerikansk side, der nu benytter en lov, som historisk har været rettet mod mafiaen.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og USAs præsident, Donald Trump, har været i verbal slagudveksling om Huawei. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

Der bliver nu kæmpet endnu et slag i krigen mellem USA og den omstridte telegigant Huawei, der de seneste år har været på kant med flere vestlige lande i sine bestræbelser på at vinde markedsandele.

Således tager USA ifølge Bloomberg nu en lov i brug, der historisk er blevet brugt til at retsforfølge ledende figurer i mafiaen. Anklagen går på, at det kinesiske selskab i årevis har stjålet opfindelser og amerikansk teknologi.

Huawei, der er verdens største producent af teleudstyr, er tidligere blevet beskyldt for det samme, og selskabets finansdirektør, Meng Wanzhou, står over for en række alvorlige anklager.

Men nu intensiverer amerikanerne, der anført af præsident Donald Trump har været hårde kritikere af selskabet, anklagerne.

Ifølge det amerikanske justitsministerium brød Huawei således loven, hvilket gav selskabet mulighed »for drastisk at skære ned på sine udviklingsomkostninger« – og dermed hurtigere indhente konkurrenterne. Det gav selskabet en »afgørende og urimelig konkurrencefordel,« oplyser justitsministeriet ifølge Bloomberg.

Ifølge anklagerne oprettede firmaet sågar et bonusprogram, som belønnede medarbejdere, der kom i besiddelse af værdifulde og hemmelige oplysninger fra konkurrenter.

Det er uklart, hvem der har været mål for Huaweis angivelige industrispionage. Men ifølge Bloomberg passer beskrivelserne på techfirmaer som Cisco, Motorola og Cnex.

»Tiltalen tegner et billede af en forbandet illegitim organisation, der mangler enhver form for respekt for loven,« siger senator og formand for Senatets efterretningsudvalg Richard Burr fra North Carolina.

Huawei har hele tiden benægtet beskyldningerne.

Tidligere på måneden kom det frem, at præsident Donald Trump var gået skarpt i rette med den britiske premierminister, Boris Johnson, i et telefonopkald. Det kom i kølvandet på, at Storbritannien meddelte, at landet ville tillade Huawei at spille en rolle i opbygningen af et 5G-mobilnetværk.

Den britiske beslutning går imod dyb amerikansk bekymring over for den kinesiske teknologigigant.

Også herhjemme har firmaet været i søgelyset. Det skete, da den kinesiske ambassadør i Danmark angiveligt truede den færøske lagmand med at smide en handelsaftale i vasken, hvis øgruppen ikke skriver kontrakt med techgiganten Huawei, hvilket Berlingske afslørede i december.

Tidligere har giganten afvist enhver forbindelse til det kinesiske regime. I et interview til Berlingske i 2019 afviste den nordiske direktør Kenneth Frederiksen, at firmaet på noget tidspunkt ville hjælpe den kinesiske regering.

Kan du garantere, at der ikke er en eneste stump information, der kommer videre til det kinesiske regime?

»Det kan jeg garantere. Vi har ingen mekanismer etableret, der skulle gøre det muligt,« siger han.