Trump siger nej til Apple: Får ikke toldlempelser på dele fra Kina

Præsident Donald Trump vil ikke lempe toldsatserne på Mac Pro-dele fra Kina, som Apple bruger i sin produktion. Dermed er techselskabet kommet i handelskrigens krydsild og står i et dilemma, når det kommer til sit vigtigste marked: Skal produktionen flyttes ud af Kina eller ej?

Kunder besøger en Apple-butik i Shanghai, 10. maj 2019. Kina er et vigtigt marked samt produktionsland for techselskabet, men de nyeste toldsatser sår tvivl om, hvorledes produktionen af Apple-produkter bør flyttes ud af Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: HECTOR RETAMAL/Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident Donald Trump afviser at lempe toldsatserne på Apple-dele, der produceres i Kina, til Mac Pro desktop computeren. Apple bør producere sine produkter og dele i USA, siger præsidenten.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Apple vil ikke få toldlettelser eller lempelser på Mac Pro-dele, der er lavet i Kina. Lav dem i USA, ingen told!« skriver Donald Trump på sin twitterprofil.

Skal bygge i USA

Som en del af handelsstriden mellem USA og Kina lagde Trump-administrationen en række stringente toldsatser på varer importeret fra Kina. Listen af varer med forhøjede tolde inkluderer elektronik, og dermed kan Apple potentielt rammes af toldsatser på op til 25 pct.

Derfor bad techvirksomheden den 18. juli de amerikanske handelsrepræsentanter om at lade dem undslippe told på i alt 15 dele, inklusiv dele til Mac Pro-computeren. Apple har også tidligere undgået toldsatser på andre produkter, såsom sit Apple Watch og AirPods. Samtidig har techindustrien samlet set opfordret præsidenten til at undgå toldsatser, som kan skade bundlinjen på det amerikanske elektronikmarked, skriver netmediet The Verge.

Apples adm. direktør, Tim Cook, har ligeledes personligt henvendt sig til Donald Trump for at få toldsatserne lempet, som Politico har berettet. Men lige lidt hjælper det med de seneste toldsatser.

Donald Trump, USA's præsident

»Jeg vil have, at Apple bygger deres fabrikker i USA. Jeg vil ikke have, at de bygger dem i Kina.«


»Jeg vil have, at Apple bygger deres fabrikker i USA. Jeg vil ikke have, at de bygger dem i Kina. Så da jeg hørte, at de var ved at bygge dem i Kina, sagde jeg: 'Nej, det er OK, I kan bygge dem i Kina, men når I sender jeres produkter til USA, sætter vi told på jer',« sagde præsidenten ifølge Reuters.

Apple har ikke ønsket at kommentere Donald Trumps beslutning. Selskabet har dog før understreget, at delene udelukkende er til kommercielle produkter og ikke en del af kinesiske industrielle programmer, skriver Reuters.

Plan B kan producere uden for Kina

Kina er kernen i Apples produktion såvel som markedsposition, og ifølge Reuters udgjorde Riget i Midten omkring 18 pct. af virksomhedens samlede indkomst i 2018. Men benhård konkurrence fra Huawei, der har indtaget pladsen som verdens næststørste producent af smartphones, samt utryghed over handelskrigen har skabt bekymringer for, om produktionen i Kina vil blive dyrere med de forhøjede toldsatser, og om den dermed kan betale sig i længden.

Selskabet har dog muligvis en plan B, hvis handelskrigen viser sig at løbe løbsk. Ifølge Bloomberg News kan Foxconn, der er verdens største elektronikproducent, og som producerer telefoner og anden elektronik for blandt andre Apple, Huawei, Dell, Samsung og Sony, nemlig flytte størstedelen af produktionen af iPhones uden for Kina. Ifølge selskabet, der er baseret i Taiwan, ligger 25 pct. af produktionskapaciteten uden for Kina, og Foxconn kan dermed hjælpe Apple med at imødekomme sit behov i det amerikanske marked.

Samtidig har der længe været rygter om, at Apple planlægger at flytte en stor del af sin produktion uden for Kina. Ifølge det japanske medie Nikkei Asian Review har Apple således anmodet sine hovedleverandører, Foxconn inkluderet, om at beregne omkostningerne ved at flytte 15 til 30 pct. af sin produktionskapacitet fra Kina til andre lande i Sydøstasien. Og topchefen for Foxconn, Terry Gou, har ifølge The Verge før luftet ideen om, at Apple bør flytte til Taiwan.

Foxconn, en af Apples hovedleverandører af elektronikdele, forbereder sig også på de forhøjede toldsatser på Apples produkter. På billedet ses USA's præsident Donald Trump og formanden for Foxconn Terry Gou ved indvielsen af virksomhedens facilitet i Wisconsin, 28. juni 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/Ritzau Scanpix.

Dog sår flere analytikere tvivl om, hvorvidt det er et realistisk mål. Dan Ives, analytiker ved investeringsfirmaet Wedbush Securities, siger til Fortune, at Apple kun vil være i stand til flytte op til 7 pct. af den samlede kinesiske produktion inden for de næste 12 til 18 måneder grundet produktionens størrelse og Apples afhængighed af Kina. Dermed er Apple havnet i en situation, hvor selskabets største producent og marked volder alvorlige problemer for Apple, siger Dan Ives til Fortune.

Derfor kan Apple alligevel blive tvunget til at rykke produktionen til USA, hvilket muligvis allerede er på tegnebrættet. Wall Street Journal rapporterede i juni måned, at selskabet vil flytte produktionen af Mac Pro-computeren til en række nye fabrikker i Texas.

Samtidig gør Foxconn også klar til at sætte foden i USA for at undgå toldsatserne. I 2017 tog virksomheden således det første skridt i retning mod at bygge en ny facilitet i delstaten Wisconsin, som efter planerne skal producere elektronik. Byggeriet er i skrivende stund dog ikke påbegyndt.