Mens du sov: Saudiarabiske kvinder må nu rejse uden en mands tilladelse

Kina reagerer på USA's toldstrusler, Brasiliens præsident fjerner kommisionsmedlemmer, og nu må saudiarabiske kvinder rejse uden at få tilladelse. Få overblikket over nattens internationale nyheder her.

Kvinder i Saudi-Arabien fik i 2018 lov til at køre bil. Nu får den stramt styrede stats kvinder også lov til at rejse uden at have en værges tilladelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMER HILABI

Saudi-Arabien giver kvinder over 21 år lov til at rejse uden først at skulle have tilladelse af deres værge.

Saudi-Arabien ændrede fredag på en bestemmelse, så det nu bliver muligt for kvinder over 21 år at rejse ud af landet, uden først at skulle have tilladelse fra en mandlig værge.

Ændringen er blevet offentliggjort i det saudiarabiske statsmedie Um Al-Qura.

Her fremgår det, at saudiarabiske pas skal udstedes til enhver statsborger, som ansøger om det, og at enhver person over 21 år ikke behøver tilladelse til at rejse.

Landet giver samtidig kvinder lov til at registrere fødsler, ægteskab og skilsmisser, og de får mulighed for at få forældremyndighed over børn under den myndige alder.

Med de nye bestemmelser lemper Saudi-Arabien på det stærkt kritiserede værgesystem i landet, hvor manden - eksempelvis kvindens far eller mand - betragtes som værge.

Ifølge flere menneskerettighedsgrupper behandler det saudiarabiske system kvinder som andenrangsborgere.

Sidste år blev der skrevet historie, da landet ophævede et forbud mod, at kvinder i Saudi-Arabien må køre bil.

Forinden var Saudi-Arabien det eneste land i verden, der havde et forbud mod, at kvinder kunne køre bil.

Beslutningen blev truffet af Saudi-Arabiens magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman, som en del af hans bestræbelser om at åbne det konservative muslimske kongerige op og transformere landets økonomi.

Men Saudi-Arabien har fortsat mødt hård kritik for at have fængslet og angiveligt også tortureret en række kvindelige aktivister.

Derudover har det øget presset på golfstatens værgesystem, at flere højtprofilerede kvinder har søgt asyl i udlandet, fordi de har oplevet kønsbaseret undertrykkelse.

Med fredagens lempelse af systemet skal kvinder også have bedre muligheder for at arbejde, lyder det i de nye bestemmelser.

Her understreges det, at alle borgere her ret til at arbejde uden at blive diskrimineret på baggrund af køn, handicap eller alder.

Tilbage i 2016 præsenterede den saudiarabiske kronprins en ambitiøs plan om at transformere landets økonomi. Som et led i planen ville han øge kvinders deltagelse i arbejdsstyrken fra 22 til 30 procent.

/ritzau/Reuters

Kina kalder USA's toldtrusler for forkerte og ukonstruktive

Øget told er ikke en konstruktiv måde at løse en handelskonflikt på, mener kinesisk topdiplomat.

Kina anser USA's trussel om øgede toldsatser på kinesiske varer som et ukonstruktivt forsøg på at løse handelsstriden.

Det siger Wang Yi, der er en højtstående kinesisk embedsmand, til journalister ved et møde mellem asiatiske topdiplomater i den thailandske hovedstad, Bangkok, tidligt fredag morgen dansk tid.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer, efter at USA's præsident, Donald Trump, torsdag aften varslede en ny told på kinesiske varer for 300 milliarder dollar fra 1. september.

»At kaste om sig med toldsatser er absolut ikke en konstruktiv måde at løse gnidninger om økonomi og handel. Det er ikke den rigtige måde,« siger den kinesiske topdiplomat ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Bolsonaro fjerner kommissionsmedlemmer efter kritik af drab

Efter at flere kommissionsmedlemmer har kritiseret et drab på en aktivist i 1974, har Bolsonaro udskiftet dem.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har torsdag fjernet adskillige medlemmer fra en kommission, der undersøger drab og forsvundne personer under Brasiliens militærregime fra 1964 til 1985.

Det sker, få dage efter at kommissionsmedlemmerne konfronterede Bolsonaro med den rolle, staten spillede i et drab på en venstrefløjsaktivist under militærregimet.

I et dekret underskrevet af Bolsonaros minister for menneskerettigheder fremgår det, at fire ud af kommissionens syv medlemmer er blevet udskiftet. Det gælder blandt andre formanden for kommissionen, Eugenia Augusta Gonzaga.

Bolsonaro har mødt voldsom kritik i denne uge, også fra allierede, efter at han satte spørgsmålstegn ved omstændighederne omkring drabet på den venstreorienterede aktivist Fernando Santa Cruz i 1974.

Santa Cruz er far til Claudio Pacheco Prates Lamachia, som i dag er formand for sammenslutningen af advokater i Brasilien.

24. juli offentliggjorde kommissionen en officiel dødsårsag for Santa Cruz. Den fastslår, at hans død var "voldelig, forårsaget af den brasilianske stat og sket i forbindelse med den systematiske og generaliserede forfølgelse" af politiske aktivister under regimet.

Få dage senere, uden at fremlægge beviser for sin påstand, sagde Bolsonaro, at Santa Cruz var blevet dræbt af »terroristgruppen« Ação Popular.

Bolsonaro sagde til journalister, at hvis formanden for den brasilianske advokatsammenslutning ville vide, hvordan hans far døde, »så skal jeg nok fortælle ham det«.

Den højreorienterede Bolsonaro, der er tidligere kaptajn i militæret, har ofte rost militærregimet og nedtonet regimets overgreb.

I 2014 konkluderede Brasiliens såkaldte sandhedskommission, at mindst 434 mennesker blev dræbt eller forsvandt under militærstyret fra 1964 til 1985.

Yderligere blev det anslået, at mellem 30.000 og 50.000 mennesker blev anholdt og tortureret ulovligt.

Bolsonaro kaldte rapporten »ubegrundet«.

For at retfærdiggøre torsdagens store udskiftning i kommissionen siger Bolsonaro, at tiderne i Brasilien forandrer sig.

/ritzau/AP

Japan fjerner Sydkorea som privilegeret handelspartner

Den japanske regering vil af hensyn til den nationale sikkerhed fratage Sydkorea privilegeret handelsstatus.

Planen er natten til fredag dansk tid blevet godkendt af den japanske regering.

Det oplyser Japans handelsminister, Hiroshige Seko, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Med godkendelse bliver Sydkorea fjernet fra Japans såkaldte »hvidliste« over lande, som bliver pålagt et minimum af kontrol i forhold til eksport.

»Regeringen har under et møde i dag godkendt en ændring af loven om eksportkontrol. Sydkorea, det eneste asiatiske land på listen, vil blive fjernet,« siger handelsministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.

Beslutningen, som er blevet mødt af stærke protester i Sydkorea, træder i kraft 28. august.

Meldingen kommer en måned efter, at Japan har sat begrænsninger på eksporten af tre typer af materiale, der blandt andet er vigtige for Sydkoreas produktion af smartphones og hukommelseskort.

Beslutningen er truffet af hensyn til den nationale sikkerhed, lyder det fra Japan, der henviser til utilstrækkelig sydkoreansk kontrol.

Sydkorea vil svare »bestemt«  på Japans »uretfærdige« beslutning, siger Ko Min-jung, der er talsmand for Sydkoreas præsident, Moon Jae-in.

USA har tidligere opfordret Japan og Sydkorea om at lægge deres uenigheder til side.

Sydkorea er det første land nogensinde, der er blevet fjernet fra den japanske hvidliste.

Tiltaget betyder, at hundredvis af produkter, der kategoriseres som »følsomme«, vil blive underlagt strammere kontrol i forbindelse med eksport til Sydkorea.

Det vil dog få større symbolsk end økonomisk betydning for Sydkorea, vurderer eksperter.

»Det vil kun have begrænset betydning for den sydkoreanske økonomi,« siger den japanske seniorøkonom Hajime Yoshimoto til AFP.

Den japanske handelsminister understreger ligeledes, at tiltaget ikke vil påvirke den globale handel.

»Der er ikke tale om en handelsembargo,« siger han.

»Vi mener ikke, at det vil påvirke den globale forsyningskæde eller påvirke japanske virksomheder, at vi fratager Sydkorea særbehandling.

Beslutningen er den seneste udvikling i en langvarig konflikt mellem de to lande om kompensation til sydkoreanere, som japanske virksomheder anvendte som tvangsarbejdere under Anden Verdenskrig.

Japan har givet udtryk for, at erstatningskravet har medført en svækket tillid til Sydkorea.

/ritzau/