Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tre af topfolkene i verdens tredjestørste smartphoneproducent forlader deres poster, mens mobilproducenterne kæmper med faldende salg og mindre indtjening.
Det er Kinas største smartphoneproducent, Xiaomi, som må ændre i toppen, efter at blandt andet to af medstifterne nu går.
Det skriver den britiske finansavis Financial Times.
Xiaomi er nummer tre i verden efter sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple og er også i Danmark det tredjebedst sælgende mærke – dog kun med en dansk markedsandel på fire procent mod Apples 56 procent og Samsungs 31 procent, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.
Xiaomis bestyrelsesformand, Wang Xiang, er en af dem, der går. Han bliver erstattet af Lu Weibing, som kom til Xiaomi for tre år siden for at stå i spidsen for Redmi-mærket. Også to medstiftere, Hong Feng og Wang Chuan, træder tilbage.
Dermed er kun 53-årige Lei Jun tilbage af stiftergruppen fra 2010. Han er fortsat koncernchef for det selskab, som har gjort ham til mangemilliardær. Ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloombergs milliardærindeks er han god for en personlig formue på 10,3 milliarder dollar, hvilket gør ham til den 180. rigeste i verden.
»Kinas Steve Jobs«
Lei Jun er manden, der som ansigtet udadtil er blevet kaldt »Kinas Steve Jobs«, fordi han gennem de første mange år gik på scenen iført cowboybukser og turtleneckbluse, ligesom Apples medstifter gjorde det.
I en intern besked, som Financial Times har set, skriver Lei Jun, at Xiaomi – der på kinesisk betyder »små ris« – »i øjeblikket står over for mange vanskeligheder« og derfor skal finde måder til at forbedre indtjeningen.
Analytikere forventer, at Xiaomis regnskab for fjerde kvartal vil vise yderligere dårlige tal, hvilket kan udløse en fyringsrunde af et større antal ansatte, såfremt der ikke kan findes andre måder at spare på.
Smartphonesalget er på verdensplan gået kraftigt tilbage i årets løb. IDC anslår, at der til nytår vil være solgt 9,1 procent færre smartphones i 2022 end i 2021, om end der er udsigt til, at dette stiger igen næste år.
Det er den økonomiske krise, der sammen med krigen i Ukraine og inflationen har fået langt flere til at udskyde eller helt droppe købet af en ny telefon som erstatning for den hidtidige.
Kinas meget hårdhændede coronapolitik med tvangslukninger af store områder ved smitteudbrud har også gjort det besværligt for smartphoneproducenterne. En betydelig del af smartphones fra de fleste store mærker produceres på fabrikker i Kina. Samsung har dog helt flyttet produktionen til andre lande, mens Apple er ved at sikre sig fabrikskapacitet i Indien og i Vietnam.
Xiaomi sad i kvartalet fra juli til september på 13,4 procent af det globale smartphonesalg efter at have solgt 40,5 millioner telefoner.