Tre danske giganter går sammen i milliardkøb af 100 år gammel guldklump fra Søborg

De tre danske giganter Kirk Kapital, Lundbeckfonden og ATP slår nu pjalterne sammen og overtager aktierne i den 100 år gamle medicovirksomhed Ferrosan Medical Devices for en større milliardsum.

Den danske medicovirksomhed Ferrosan Medical Devices får nu Lundbeckfonden, ATP og Kirk Kapital ind som ejere med et 30-procents ejerskab hver. På billedet ses den administrerende direktør i Ferrosan Medical Devices, Rasmus Hother Le Fevre. Han forsætter på posten. (arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Gregers Tycho
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en af de største virksomhedshandler, som har fundet sted i år.

De tre danske giganter LEGO-pengetanken Kirk Kapital, Lundbeckfonden og ATP slår nu pjalterne sammen og overtager aktierne i den 100 år gamle guldklump Ferrosan Medical Devices, der har hovedkvarter i Søborg.

Det oplyser Kirk Kapital i en pressemeddelelse.

Det er endnu uvist, hvad de tre aktører værdisætter Ferrosan Medical Devices til, men ifølge Børsen er det i nærheden af fem milliarder kroner.

»Set fra en bestyrelsesformands vinkel synes jeg, at det er en virkelig suveræn løsning for Ferrosan. Dels fordi Kirk fortsætter, men også fordi vi får to nye ejere ind, som er langsigtede ejere, og som principielt ikke har en deadline,« siger Peter Kürstein, bestyrelsesformand i Ferrosan Medical, til Børsen.

Medicovirksomheden Ferrosan Medical Devices blev grundlagt i 1920 i København af Niels Jacob Herman Weitzmann. Han indledte rejsen med at satse på jerntilskud, der blev udviklet på Bispebjerg Hospital.

Men forretningseventyret har sidenhen taget en drejning. I dag udvikler og sælger virksomheden nemlig produkter, der anvendes af læger og sygeplejersker til at stoppe blødninger under operationer.

»En veldrevet virksomhed«

Indtil nu har det hovedsageligt været kapitalfonden Impilo, som har fulgt Ferrosan Medical Devices siden 2005, der har siddet tungt på aktierne i det danske selskab. Herudover har øvrige private investorer ejet en del af selskabet.

Men de har nu valgt at opgive ejerskabet til Kirk Kapital, Lundbeckfonden og ATP.

Kim Gulstad, der er administrerende direktør i Kirk Kapital, som forvalter milliardformuen hos Kirk Johansen-familien, sætter også lidt ord på milliardbrylluppet mellem de fire selskaber.

Kirk Kapital har de sidste otte år været 30-procents aktionærer i Ferrosan Medical Devices, og derfor har Kim Gulstad i en årrække fulgt selskabets »flotte udvikling tæt«.

»Jeg er overbevist om, at Ferrosan Medical Devices går en spændende fremtid i møde, hvor selskabet i årene der kommer, vil kunne hjælpe endnu flere patienter med endnu bedre produkter,« siger Kim Gulstad, der er administrerende direktør i Kirk Kapital.

Hos Lundbeckfonden er man også glad for at blive en del af ejerkredsen af Ferrosan Medical Devices, som de »anser som en veldrevet virksomhed og som passer rigtig godt til vores portefølje af virksomheder, der alle har et stærkt udviklingspotentiale«.

Det fortæller Arne Due-Hansen, chef for Strategiske Investeringer i Lundbeckfonden, i pressemeddelelsen.

Ferrosan Medical Devices har omkring 350 medarbejdere ansat, mens de har produktion i henholdsvis Danmark, Szczecin og Polen. Selskabet har en omsætning på godt og vel 720 millioner kroner og en EBITDA på 281 millioner kroner.

For 10 år siden var de en del af Ferrosan A/S-koncernen, der frem til 1995 var ejet af Novo Nordisk A/S, men i 2010 blev det et selvstændigt selskab.

Foruden selskabets forretning med henholdsvis jerntilskud og hæmostatiske produkter, så var de også de første i Danmark til at importere p-piller.