Torsdag aften skete der noget besynderligt i USA – og så buldrede lille dansk aktie i vejret

Der skete noget mærkværdigt i USA torsdag. Pludselig kastede små investorer i USA sig over en mindre dansk aktie, som næppe mange amerikanere har hørt om før. I København er selskabet meget forundret og kan se aktien fortsætte op.

Orphazyme stiger på uforklarlig vis over 50 procent fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den lille danske aktie Orphazyme brager op på børsen i København efter det, som ligner en helt uforklarlig stigning torsdag aften i USA.

Orphazyme, der er en dansk biotek-virksomhed, er dobbeltnoteret i USA og i Danmark.

Og på den anden side af Atlanten skete der pludselig mystiske ting torsdag aften. Aktien blev handlet som aldrig tidligere. Hele 7,2 millioner aktier skiftede hænder mod et normalt gennemsnit i USA på 62.000.

Handlen med Orphazyme-aktien blev flere gange indstillet af myndighederne på grund af de usædvanlige udsving. Aktien bevægede sig torsdag mellem kurs fem og kurs 77 og sluttede med en stigning på mere end 300 procent. Tilsyneladende er der ingen, som præcis ved, hvad årsagen er.

Herhjemme er udviklingen fortsat, og aktien er på børsen i København fredag morgen steget over 50 procent.

»Der sker ting og sager på aktiemarkedet og ikke alt har en logisk forklaring. Udviklingen i Orphazymes er en af dem,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Reddit

Det eneste, som virkelig adskiller sig, er omfanget af debat om aktien på de forskellige aktiefora. Alene på Reddit dukker Orphazyme op på en helt anden måde end tidligere.

»Jeg hoppede på den her 12.33, men jeg kan ikke finde nogen forklaring på, hvorfor den stiger. Nogen der ved noget,« skriver for eksempel en bruger, der kalder sig Bonsaisensei.

En anden skriver, at hun er enlig mor fra USA. Hun begyndte ifølge egne oplysninger allerede at købe Orphazyme-aktier i januar og ser efterspørgslen på det danske selskabs aktier som »desperat«.

»Hold på jeres aktier og køb flere,« skriver hun.

Orphazyme har ingen omsætning, da selskabet endnu ikke har udviklet et lægemiddel, der er godkendt og kommet på markedet. Og umiddelbart er der ikke sket noget, som kan forklare den pludselig store interesse.

Men 17. juni står den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, til at komme med en udtalelse om,  hvorvidt den vil godkende Orphazymes produkt Arimoclomol mod muskelsvindslidelser.

Selskabet selv har ingen anelse om, hvorfor aktien er steget.

»Vi har ingen viden om, hvorfor det her sker,« siger Anders Vadsholt, finansdirektør i Orphazyme, til Berlingske.

Er der begivenheder, der er sket eller kunne komme til at ske, som kunne have skabt det her?

»Jeg ønsker ikke at spekulere i årsagen til kursudviklingen.«

Har I nogen viden om, der kan være forbindelse mellem kursstigningen og den kommende godkendelse?

»Nej, slet ikke og havde vi det, skulle vi sende en meddelelse ud om det.«

Er det her et problem for jer?

»Det er noget, som vi skal forholde os til. Vi skal tale med jer journalister, og vi skal sikre, at vi kommunikerer korrekt med fondsbørsmyndighederne. Vi undersøger det og har fået vores advokater til at kigge på det, men det har jo som sådan ikke noget med os at gøre.«

GameStop

Gennem de seneste måneder har der været flere eksempler, hvor der er blevet købt voldsomt op i aktier i selskaber, uden at der er nogen logiske grunde til det. Det er sket i spilforhandleren GameStop og biografkæden AMC, som trods økonomiske udfordringer har kunnet se deres aktie storme i vejret.

Fælles for de to er, at udsvingene i høj grad er begyndt på de sociale medier som Reddit, hvor brugere har opildnet hinanden til at købe aktierne.

Niels Leth, aktiechef i Carnegie, mener, at der er kommet en stigende grad af gamerkultur ind i aktiemarkedet, og han regner med, at vi sandsynligvis kommer til at se flere pludselige udsving.

»Det er virkelig noget pjat det her. Men for det første må vi erkende, at den digitale verden har skabt nye platforme for handel med og kommunikation om aktier. For det andet er renterne lave, og folk forsøger at undvige negative renter. Og for det tredje har coronakrisen frigivet tid, og så sidder man derhjemme og spiller på for eksempel aktiemarkedet. Måske har aktiemarkedets spilleregler forandret sig for evigt. Men det kan også være, at en normalisering af renterne og folks tilbagevenden til kontoret vil dulme spillelysten,« siger Niels Leth.

Han tilføjer, at det er områder, som i øjeblikket er stort set uregulerede, hvilket adskiller sig fra den udvikling, som de mere professionelle aktører har oplevet.

»Det interessante spørgsmål er, om de personer, som starter disse rygter og manipulerer kurserne, bliver retsforfulgt. Det er tankevækkende, hvor meget de professionelle aktører i banker og pensionskasser skal tjekkes for så vidt angår deres handelsmønstre, og hvordan deres private handelsmuligheder begrænses. Men samtidig kan private spekulanter tilsyneladende manipulere aktiekurserne, uden at det har nogen retsmæssig effekt. Det skal blive spændende at følge udviklingen,« siger Niels Leth.

Orphazyme, der blev stiftet i København i 2009, er ved at udvikle en ny klasse lægemidler til behandling af degenerative sygdomme. Den lægemiddelkandidat, der er længst fremme i udviklingen, er Arimoclomol, som er rettet mod behandling af den genetiske lidelse Niemann-Pick.

Selskabet blev i 2017 børsnoteret.