Topchef for Facebooks egne penge siger op

Nyt, hårdt slag mod det sociale medies drøm om at blive en vægtig spiller på det internationale betalingsmarked.

Facebook-topchef Mark Zuckerbergs drøm om også at råde over egne penge oplever endnu en gang benspænd, efter at den ansvarlige for projektet nu har sagt op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebooks forsøg på at lave sin egen, digitale valuta bliver stadig mere havareret.

Nu siger manden i spidsen for projektet op. Den 48-årige David Marcus, som i 2014 blev hentet til Facebook fra posten som topchef i mobilbetalingstjenesten PayPal, forlader selskabet til nytår, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Han planlægger at lancere »noget nyt«, som ikke har med sociale medier at gøre, skriver han på Twitter, og hans »iværksætter-dna har skubbet på for mange morgener i træk til, at jeg fortsat kan ignorere det«.

Han var tidligere ansvarlig for Facebooks Messenger-platform men blev i august 2020 gjort til leder af finansgruppen, som skal holde styr på alle Facebook-imperiets betalingsprodukter.

Én lang kamp i modvind

Opsigelsen er endnu et hårdt slag mod Facebooks planer om at lave egne penge og dermed blive en vægtig spiller på det internationale betalingsmarked.

Facebook ønsker at skabe en digital valuta ligesom bitcoin. Diem, som den nu kaldes (men som oprindelig hed libra), skal ikke kun kunne bruges på Facebook og Facebook-ejede selskaber som Instagram og WhatsApp men også i andre onlinebutikker. Dermed vil Facebook kunne holde endnu bedre fat i sine brugere og få et betydeligt større kendskab til dem og deres indkøbsmønstre, hvilket kan udnyttes til mersalg af målrettede annoncer, som Facebook lever af.

Projektet har dog været én lang kamp i modvind. Nationalbanker og politikere verden over har trukket i nødbremsen, og en række af de oprindelige partnere – heriblandt PayPal, Mastercard, telegiganten Vodafone og onlineauktionshuset eBay – har trukket sig af frygt for deres omdømme.

Siden har man droppet ansøgningen til de schweiziske myndigheder om at blive global betalingstjeneste og fokuserer nu udelukkende på USA.

Også en digital tegnebog

Ved siden af diem har Facebook designet en digital tegnebog, kaldet Novi. Brugerne vil kunne lægge penge i Novi, hvor de så veksles til diem, der så kan sendes til og bruges hos andre verden over. De første brugerforsøg med Novi begyndte i lille skala i oktober, men her anvendes en anden digital valuta, paxos-dollar, og det er kun en begrænset skare i USA og Guatemala, der kan bruge den.

Det bliver den ansvarlige for Novi, Stephane Kasriel, som nu overtager David Marcus' job. Kasriel kom til Facebook i august 2020.