Schweizisk præsident: Facebook-penge kan ikke godkendes

Alpelandet, hvor Facebooks omdiskuterede digitale valuta skal reguleres, afviser efter langvarigt, internationalt pres at sige god for Libra, hvis planlagte premiere kun ligger et halvt år ude i fremtiden.

Schweiz’ præsident, Ueli Maurer, som også er finansminister, afviser at sige god for Facebooks digitale valuta, Libra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ekaterina Shtukina/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebooks planer om at lave sine egne penge må tilbage på tegnebordet, hvis de skal godkendes.

Det siger den schweiziske præsident i et interview med Schweizer Radio und Fernsehen (SRF).

»Schweiz kan ikke godkende Libra i den foreliggende form,« siger Ueli Maurer, som foruden at være afgående forbundspræsident også er finansminister i alpelandet, hvor den planlagte digitale valuta, Libra, skal reguleres.

»Projektet i den form, det har nu, har fejlet,« lyder vurderingen.

I politisk modvind

Libra er en såkaldt kryptovaluta, populært penge, der ikke findes som fysiske sedler og mønter men udelukkende digitalt. Libra skal kunne bruges til at købe og sælge gennem blandt andet Facebook eller handle i netbutikker. Lokkemaden til at få folk i gang med at anvende den bliver – over for butikkerne – at de skal betale et mindre gebyr, end når folk bruger kreditkort til at betale med.

En sådan digital valuta svarer til, at man veksler nogle af sine penge til en anden valuta og sætter dem ind på en særlig konto, som man kan bruge dem fra – lidt ligesom MobilePay, som de fleste danskere kender, og hvor man ikke har penge i hånden.

Planen har været at lancere Libra i juni 2020, men flere af de 28 virksomheder og organisationer, som i fællesskab dannede Libra Association i Genève i Schweiz for at gøre den nye valuta mulig, har trukket sig eller overvejer at gøre det, efter at projektet har mødt massiv politisk skepsis og modstand i form af trusler om regulering.

I oktober sagde den franske økonomiminister Bruno Le Maire direkte, at »Libra er ikke velkommen på europæisk jord«.

Samarbejdet knager

Sammen med Facebook var blandt andre den svenske musikstreamingtjeneste Spotify, det amerikansk internetauktionshus eBay, kreditkortselskaberne Visa og Mastercard, mobilbetalingstjenesten PayPal og den omstridte kørselstjeneste Uber i juni med til at præsentere Libra.

Men siden oktober har PayPal, Visa og Mastercard trukket sig fra gruppen med henvisning til mulighederne for at bruge Libra til ulovlige formål som hvidvask af penge eller skatteunddragelse, ligesom de har understreget Facebooks blakkede ry for indsamling og håndtering af personlige data.

Facebook, som er børsnoteret i USA og også ejer beskedtjenesten WhatsApp og billedtjenesten Instagram, har været involveret i en række skandalesager om netop håndtering af persondata.

Facebooks plan er, at den nye, digitale valuta skal være med til at holde på brugerne og gøre dem endnu mere afhængige af Facebook-imperiet. Med også en valuta vil Facebook få endnu flere værdifulde oplysninger om sine brugere og nu også deres økonomi. Facebook lever i forvejen af sin dybe og omfattende viden om brugerne, deres vaner, deres præferencer og deres interesser, som selskabet udnytter til at målrette annoncer.