Tocifret millionhjælp skal understrege dansk iværksætter i USA

Den danske virksomhed Shark Solutions, der har markeret sig ved at genanvende laminat fra knuste bilruder, har med ny, tocifret millionfinansiering råd til at udvide i både USA og Europa. Virksomhedens samfundsmæssige aftryk er tydelige i Danmark, lyder det fra Danmarks Grønne Investeringsfond, der står bag størstedelen af hjælpen.

Arkivfoto: Bilpark i Californien. Shark Solutions har udviklet en patenteret teknologi, hvor de separerer glas og lim i bilruder, så det hver især kan genbruges. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN/Ritzau Scanpix

En dansk virksomhed, der genbruger knuste bilruder, har nu fået millionhjælp fra investeringsfond til at udvide.

Den danske cleantech-virksomhed Shark Solutions, der arbejder på at undgå, at brugte bilruder ender på losseplasen, har fået tocifret millionfinansiering fra Danmarks Grønne Investeringsfond til at ekspandere i Los Angeles i Californien, USA.

Shark Solutions er virksomheden bag en patenteret teknologi, der separerer lim og glas i lamineret glas, der blandt andet bruges i bilruder og bygningsglas.

Efter planen kommer teknologien, der nu har fået et økonomisk rygstød, til at spare verden for 57.000 ton CO2 i 2019. Til sammenligning udledte hele danske Grundfos i 2018 på verdensplan 91.000 ton CO2.

Millionhjælpen til Shark Solutions er søgt gennem en pulje af finansieringskilder, hvor Danmarks Grønne Investeringsfond er med som den største. Her har virksomheden fået et lån på to mio. euro – knap 15 mio. kroner – til at ekspandere yderligere.

Shark Solutions' nye anlæg, som bliver virksomhedens tredje, skal åbne i Los Angeles allerede i slutningen af juli. Virksomhedens andre anlæg ligger i Georgia i det østlige USA og i Belgien, der står for al virksomhedens europæiske produktion.

»Et sådan lån betyder, at vi kan accelerere vores udvikling, og det har vi brug for frisk kapital til. Der har Danmarks Grønne Investeringsfond vist sig at være meget interesseret i os – og åbne for den profil af investeringer, vi tilbyder,« fortæller administrerende direktør i Shark Solutions, Jens Holmegaard.

Jens Holmegaard er administrerende direktør i Shark Solutions og har været med siden 2005, hvor virksomheden startede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

»Hvis man skal forklare det simpelt, er vi lykkedes med teknologisk at kunne skille glasset fra limen – og limen fra glasset – i meget store volumener. Så sælger vi den rene glasråvare på genbrugsglasmarkedet, hvor der er en stor efterspørgsel. Tilsvarende kan vi så sælge limråvaren, hvor den blandt andet kan bruges som en binder til maling,« forklarer Jens Holmegaard.

De nye råvarer kan altså erstatte konventionelle komponenter i industrien.

»Vi tilbyder en genbrugsråvare, der er næsten 100 procent genbrug,« siger han videre.

Nytænkning af gamle løsninger

Det, der startede med at være et iværksætterprojekt på Vestsjælland i 2005, har med sin millionfinansering en ambition om at cementere sig som førende på området i USA.

Shark Solutions har nemlig patenter på teknologien bag seperationen af glas og lim.

»På de vigtige patenter har vi ca. 15 år tilbage, og derfor har vi også interesse i at ekspandere så vidt som muligt i den periode. På den korte bane får vi mere volumen gennem vores anlæg, fordi der er rigtig mange råvarer og rigtig mange biler på vestkysten i USA. På den længere bane er vores udvidelse med til at cementere, at vi faktisk har en førende position på at kunne genbruge gamle bilruder og andet lamineret glas stort set 100 procent. Det er klart, at det, at vi vokser, udvider forretningen og tjener penge på det, understreger, at det er en god og holdbar forretning,« siger Jens Holmegaard.

Michael Zöllner, managing director i Danmarks Grønne Investeringsfond

»Når det så tilmed er danske underleverandører, der står bag de nye produktionsmaskiner, er det samfundsmæssige aftryk ved selskabets investeringer endnu mere tydeligt for os her i Danmark«


Ifølge Jens Holmegaard er Danmarks Grønne Investeringsfond mere risikovillig end traditionel bankforretning.

Hos Danmarks Grønne Investeringsfond ser man potentiale i den danske virksomhed, der på nuværende tidspunkt har 55 ansatte på verdensplan.

»Shark Solutions' teknologi adresserer en global udfordring, nemlig hvordan vi øger genanvendelsen af materialer. Den grønne omstilling kræver en nytænkning af gamle løsninger, og med det store marked er skalerings- og forretningspotentialet stort. Derfor er vi rigtigt glade for at have medfinansieret Shark Solutions,« skriver managing director i Danmarks Grønne Investeringsfond, Michael Zöllner, om den sjællandske virksomhed i en pressemeddelelse.

Danmarks Grønne Investeringsfond er en statslig men selvstændig lånefond, der finansierer grønne projekter inden for vedvarende energi, energibesparelse og ressourceeffektivisering.

»Når det så tilmed er danske underleverandører, der står bag de nye produktionsmaskiner, er det samfundsmæssige aftryk ved selskabets investeringer endnu mere tydeligt for os her i Danmark,« skriver han videre.