Tobaksgigant vil stoppe salget af cigaretter i Storbritannien

International tobaksgigant vil stoppe salget af almindelige cigaretter i Storbritannien inden for det næste årti. Det vil blandt andet betyde et farvel til mærket Marlboro. I stedet skal alternative nikotinprodukter overtage markedet.

Tobakskoncernen Philip Morris vil fjerne det bedst sælgende cigaretmærke Marlboro fra det britiske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE PLUNKETT/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cigaretmærket Marlboro vil helt forsvinde fra de britiske varehylder inden for de næste ti år.

Sådan lyder meldingen fra den globale tobaksgigant Philip Morris International, der står bag Marlboro og flere andre cigaretmærker.

Philip Morris vil sætte en stopper for salget som en del af en strategi, der helt skal udfase traditionel cigaretrygning i Storbritannien. Det siger administrerende direktør Jacek Olczak til en stribe britiske medier.

»Vi vil løse problemet med rygning. Derfor er vores mål at droppe cigaretterne, så vi en dag kan blive en fuldt ud røgfri virksomhed,« lyder det fra Jacek Olczak i Daily Mail.

Marlboro er blevet solgt til rygere i Storbritannien i over et århundrede, men den æra kan være forbi inden for det næste årti.

Tobaksgiganten vil i stedet erstatte de traditionelle cigaretmærker med alternative nikotinprodukter.

Derfor har Philip Morris i de senere år investeret massivt i alternative produkter. Hovedproduktet er de såkaldte tobakspinde IQOS, som er en lille elektronisk maskine, der opvarmer tobak i stedet for at brænde det.

»Forbrugernes bedste valg er at stoppe med at ryge. Men hvis de ikke vil det, er det næstbedste valg at skifte til bedre alternativer,« siger Olczak.

Philip Morris vil satse på den lille elektriske maskine IQOS, som opvarmer tobak i stedet for at afbrænde det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ifølge fabrikanten selv indeholder IQOS færre skadelige kemikalier i sammenligning med almindelige cigaretter, fordi tobakken ikke brændes af. 20 millioner personer bruger produktet på verdensplan, skriver Financial Times.

Hos Philip Morris kommer knap 25 procent af omsætningen i dag fra de alternative nikotinprodukter. Målet er, at den del af omsætningen når op på 50 procent i 2025.

»Det handler ikke kun om, hvordan Philip Morris bliver røgfri. Det handler også om, hvordan vi kan transformere hele industrien,« siger Jacek Olczak, der har været ansat i Philip Morris i knap 30 år.

Ifølge Olczak kræver målet, at regeringer, myndigheder og interesseorganisationer samarbejder. Den britiske regering har lagt en plan for at gøre Storbritannien røgfri i 2030.