Tobaksgigant satser tocifret milliardbeløb på cannabis

Den amerikanske tobakskoncern Altria, der blandt andet ejer Marlboro og L&M, køber sig ind i et cannabisfirma for et tocifret milliardbeløb.

Marlboro-ejeren Altria satser på et nærtliggende marked, cannabis, med et tocifret milliardopkøb i en canadisk virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: PEDRO ARMESTRE / AFP PHOTO / Ritzau Scanpix

I takt med at flere lande og flere amerikanske delstater lovliggør cannabis ser virksomheder et gryende og ganske lovende marked tage fart.

Senest har tobaksgiganten Altria kastet sin kærlighed og hele 1,8 mia. dollar, svarende til 11,8 mia. kroner, efter det canadiske cannabisfirma Cronos. Flere amerikanske medier har rapporteret, at Altria for det beløb har købt 45 procent af den canadiske virksomhed.

De fleste danskere kender måske ikke Altria, men de kender sandsynligvis det navn, som virksomheden bar indtil 2003, hvor man prøvede at gøre sig fri af fortidens tobakstågers dårlige ry med navneskiftet fra Philip Morris. Ellers kan de cigaretmærker, som koncernen ejer, måske vække genkendelse. De tæller blandt andre Marlboro, L&M, Chesterfield, Parliament og Virginia Slims.

Mike Gorenstein, stifter og leder af cannabis-virksomheden Cronos, har al mulig grund til at smile, efter at tobaksgiganten Altria har kastet et dollarbeløb svarende til 11,8 mia. kroner ind i hans firma. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS / Ritzau Scanpix.

Nu kan selskabet altså føje et canadisk cannabisfirma til listen. Og man har en option, så man over de næste fire år kan købe yderligere 10 procent af firmaet og dermed sikre sig kontrollen med det. Cronos har base i Toronto i Canada, hvor cannabis blev lovliggjort i oktober.

De mange milliarder skal ifølge Cronos bruges på forskning og udvikling, ligesom man vil udvide sin distribution verden over. Altria håber at kunne tage et tidligt skridt ind på et marked, som kan eksplodere, i takt med at de amerikanske delstater og flere andre lande lovliggør brugen af cannabis. For Altrias kerneforretning er ikke som tidligere et væksteventyr. Tobakssalget ramte således ifølge den amerikanske myndighed CDC et foreløbigt lavpunkt i 2017 i USA, hvor »blot« 14 procent af voksne amerikanere røg. Og tobakskæmpen har måttet notere, at dens aktie er faldet 25 procent i år, mens virksomheden blot forventer en omsætningsvækst på en procent i år og næste år.

Altrias sats er ikke det eneste af sin slags på cannabismarkedet. For nyligt valgte Corona-ejeren Constellation Brands ligeledes at satse fire mia. dollar på et canadisk cannabisselskab, Canopy Growth, ligesom Coca-Cola har været rygtet som værende interesseret i at investere i et tredje canadisk cannabisfirma, Aurora.