Tidligere topchef anholdt: Danske pensionsgiganter har trukket sig fra skandaleramt tysk selskab

Den tyske betalingsgigant Wirecard er havnet i en milliardskandale, og den nu tidligere topchef er netop blevet anholdt. Flere danske pensionsselskaber har allerede trukket investeringer for mange hundrede millioner kroner hjem.

Markus Braun forlod fredag sin stilling som topchef i den tyske betalingsgigant Wirecard med øjeblikkelig virkning. Selskabet er havnet i en skandale, idet revisionsfirmaet har nægtet at godkende et regnskab, hvor der viser sig at mangle 14 mia. kr. på balancen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Dalder/Ritzau Scanpix

Danske pensionsselskaber har haft store investeringer i det tyske betalingsselskab Wirecard, som lige nu er midtpunktet i en milliardskandale, skriver Børsen.

Skandalen tog for alvor fart, da det torsdag kom frem, at selskabets revisor, Ernst & Young, afviste at godkende regnskabet. Fredag stoppede topchef Markus Braun med øjeblikkelig virkning.

Siden har Wirecards bestyrelse oplyst, at de godt 14 mia. kr., som manglede i Wirecards kassebeholdning, tilsyneladende aldrig har eksisteret andre steder end på papiret. Tirsdag er Markus Braun ifølge flere medier blevet anholdt, efter at han angiveligt har meldt sig selv mandag.

Børsen har gennemgået de største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer, og det viser sig, at de allerede har solgt massivt ud af deres aktier i Wirecard, som på blot én uge er faldet 84 procent. Ifølge gennemgangen er der i år solgt aktier for flere hundrede millioner kroner i Wirecard. Dermed tyder det på, at flere af selskaberne er sluppet væk i tide, og inden skandalen begyndte at rulle.

Skilte sig af med aktierne i januar

Ifølge gennemgangen ejede Velliv pr. 31. december sidste år Wirecard-aktier for 306 mio. kr., mens Topdanmark havde aktier for 123 mio. kr., Danica for 100 mio. kr., og i PFA var der Wirecard-aktier for 16 mio. kr.

En stribe andre selskaber havde også mindre beløb investeret i betalingskortselskabet.

Det har ikke været muligt at opgøre de enkelte pensionsselskabers tab eller gevinster, men de fleste oplyser, at de har solgt aktierne. Hos Velliv skete dette allerede i januar 2020.

»Velliv har i dag ikke længere investeringer i Wirecard i vores aktivt forvaltede porteføljer. Det sker, efter at vi over en periode har haft fokus på aktien i samarbejde med en af vores fondsforvaltere. På den baggrund valgte forvalteren at skille sig af med selskabet i januar 2020,« oplyser Vellivs pressechef, Mikkel Bro Petersen, i en skriftlig kommentar til Børsen.

Kreditter kan blive lukket

Mandag udsendte Wirecards bestyrelse en meddelelse, hvori det ifølge CNBC fremgik, at de 14 mia. kr., som revisionsselskabet ikke kunne finde på balancen, formentlig kun findes på papiret.

»Bestyrelsen i Wirecard vurderer på baggrund af en yderligere undersøgelse, at der er en overvejende sandsynlighed for, at beløbet på bankkontoen på 1,9 mia. euro (14 mia. kr., red.) ikke eksisterer,« står der i meddelelsen.

Det skete, efter at to af Wirecards långivere i løbet af weekenden meddelte, at de skal have langt mere klarhed om situationen, før de vil forlænge lån på 15 mia. kr. til fintechselskabet. Mandag har Bank of China oplyst, at den kredit, Wirecard har i banken, kan blive lukket, skriver Finans.

Bank of China, der er Kinas fjerdestørste udlåner, vil dermed afskrive det meste af de 80 mio. euro, som er lånt til Wirecard, oplyser kilder, der ønsker at være anonyme, til nyhedsbureauet Bloomberg.