Teslas europæiske milliardsats snubler i tysk skov: Domstol træder på bremsen

Den brandvarme amerikanske bilproducent Tesla er kommet i problemer med en kæmpe investering i et nyt gigantisk tysk fabriksanlæg til 28 milliarder kroner. En domstol har besluttet, at Tesla midlertidigt skal stoppe rydningen af træer i et plantageområde, hvor fabrikken skal ligge. Det sker efter protester fra en lokal miljøgruppe.

Tesla planlægger at bygge en kæmpefabrik i en skovplantage i nærheden af Berlin. Det er forventningen, at fabrikken skal kunne producere en halv million elbiler om året. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAYOUNG JEON

Han kan næsten gå på vandet.

Mangemilliardæren og iværksætterstjernen Elon Musk er ramt af vild medvind i USA, men i Tyskland sender en strid om et skovområde nu den karismatiske Tesla-grundlæggers tålmodighed til tælling.

Det kan vise sig at være et bump på vejen, men lige nu må Tesla-topchef Elon Musk konstatere, at hans plan om at opføre en kæmpe fabrik sydøst for Berlin er kommet i uføre. En tysk domstol har nemlig besluttet, at det store anlægsprojekt skal sættes midlertidigt på pause.

Begrundelsen er, at domstolen har brug for at overveje en række indsigelser fra en gruppe miljøforkæmpere, der protesterer imod, at den amerikanske bilproducent er i færd med at rydde et større areal i en skovplantage, hvor Tesla-fabrikken skal ligge.

Ikke alle i den tyske by Grünheide er interesserede i at få en kæmpe Tesla-fabrik placeret i området. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI.

Der er allerede blevet fældet træer i området svarende til omkring 150 fodboldbaner under forberedelserne forud for opførelsen af den enorme bilfabrik.

Hvis Tesla får lov at køre videre med sine planer, vil det betyde, at den amerikanske virksomhed vil investere omkring 28 milliarder kroner i produktionen af elbiler på tysk jord. Det vil skabe i omegnen af 12.000 arbejdspladser i lokalområdet.

Det ventes, at den tyske domstol træffer en afgørelse om det videre forløb i sagen i den nærmeste fremtid.

Holder Teslas plan helt frem til målstregen, vil fabrikken sydøst for Berlin kunne sende de første Tesla-køretøjer »Made in Germany« på gaden i slutningen af 2021.

Ifølge planerne vil den amerikanske bilproducents fabrik i Tyskland kunne producere op mod en halv million nye biler om året, hvilket vil matche produktionsniveauet hos Teslas fabrik i Californien.

Den tyske topøkonom Marcel Fratzscher skrev for et par uger siden på Twitter, at sagen om Teslas hovedbrud i Tyskland handler om langt mere end blot opførelsen af en fabrik.

Økonomen sendte en stikpille af de større i retning af det tyske system med et budskab om, at unødigt bureaukrati og ineffektivitet virker som en bremse på landets velstand.

»Hvorvidt Tyskland formår at overvinde bureaukratiske og juridiske hindringer for at tiltrække Tesla, vil være et afgørende signal om, hvor attraktivt et land Tyskland er at lave forretning i,« skrev Marcel Fratzscher på Twitter.

I topform på børsen

Elon Musk og Tesla har i flere år levet en lidt tumultarisk tilværelse på børsen, hvor såkaldte shortsælgere har spekuleret i kursfald og tjente penge, når bilproducentens aktie dykkede.

De seneste måneder har Tesla-aktien dog ramt en regulær optur, der betyder, at selskabet er blevet mere end 1.000 milliarder kroner værd. Tesla er samtidig nu den mest værdifulde amerikanske bilproducent nogensinde.

Avisen The Wall Street Journal skrev i sidste uge, at de såkaldte shortsælgere gennem en periode på fem uger med hidsige stigninger i Tesla-aktien havde tabt et beløb på omkring 8,4 milliarder dollar, hvilket svarer til næsten 58 milliarder kroner.

Teslas markedsværdi er over de seneste 12 måneder steget med over 160 procent.