»Tesla-svenskeren« vil udfordre Elon Musk med milliarder fra BMW, Goldman Sachs og IKEA

Den svenske batteriproducent Northvolt med en tidligere Tesla-direktør i spidsen sætter nu turbo på selskabets planer om at være blandt verdens førende.

Northvolt
Topchefen for svenske Northvolt, Peter Carlsson, vil hæve de allerede høje ambitioner for selskabet, som producerer batterier til elbiler. Nu skal kampen tages op med blandt andre Tesla og Panasonic. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOVE ERIKSSON / AFP/ Ritzau Scanpix

Peter Carlsson vil tage kampen op med Elon Musk. Mens sidstnævntes Tesla formentlig ringer en klokke hos de fleste, vil de færreste nok kunne nikke genkendende til selskabet, som svenske Peter Carlsson står i spidsen for.

Den svenske producent af batterier til elbiler Northvolt, der har Peter Carlsson som topchef, har en række tunge og velkendte aktører i ryggen. I år er Northvolt således det europæiske opstartsselskab, der har rejst flest penge – 7,5 milliarder kroner – som er kommet fra BMW, Goldman Sachs, Siemens, Scania og IKEA med flere.

Dette økonomiske rygstød vil Peter Carlsson, der har en fortid som direktør hos Tesla, ifølge Financial Times anvende til at sætte turbo på opførelsen af de store fabrikker, der skal levere batterier til den voksende flåde af elbiler, som forventeligt indtager verden i løbet af de kommende år.

De grønneste batterier i verden

Selskabet havde allerede planlagt en kapacitet på 64 GWh via to fabrikker i Sverige og én i samarbejde med den tyske bilproducent Volkswagen, men Peter Carlsson forventer nu, at dette tal skal være noget nær tredoblet i 2030.

»Der er ingen tvivl om, at vores ambitioner rækker meget længere end de 64 GWh. Over de kommende ti år vil vi se det industrielle landskab blive skabt. Vi mener ikke, at 150 GWh eller en markedsandel på 25 procent er urealistisk,« siger han til Financial Times.

De 150 GWh svarer til motoriseringen af cirka to millioner Tesla-biler. Dermed vil Northvolt gå fra at være en lokal aktør til at være en større spiller, som skal udfordre Tesla, Panasonic og kinesiske CATL.

Tesla har i dag tre fabrikker og har i øvrigt for ganske nylig annonceret, at en fjerde skal opføres i Europa – i Berlin i Tyskland.

Northvolts første fabrik vil blive indviet i 2021 i den svenske by Skellefteå nær polarcirklen. Ifølge Northvolt bliver produktionen den grønneste i verden, eftersom fabrikken kører på vandkraft. Derudover har firmaet også i de seneste to år samarbejdet med danske Vestas, der i øvrigt har skudt 75 mio. kroner i Northvolt, om udvikling af batterier til lagring af vindenergi.