Tesla skal fyre syv procent af de ansatte

Elbilproducenten skærer ned efter et hårdt år og oven på tilbagekaldelsen af 14.000 biler.

Tesla må ud i en fyringsrunde, samtidig med at selskabet ønsker at udvide produktionen af Model 3-modellen. Arkivfoto. Frederic J. Brown, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN

Elbilproducenten Tesla, der har multiiværksætteren Elon Musk i spidsen, skal fyre syv procent – eller over 3.000 – af sine fastansatte medarbejdere.

Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg News på baggrund af en udmelding fra selskabet selv.

I et brev til de ansatte skriver Elon Musk, at resultatet fra julesalget antyder, at overskuddet i selskabet bliver mindre end i de tidligere kvartaler.

»Som vi alle oplevede på første hånd, var sidste år det mest udfordrende i Teslas historie,« skriver han. »Vi har desværre intet andet valg end at nedbringe antallet af fuldtidsansatte med omkring syv procent (vi voksede 30 procent sidste år, hvilket er mere, end vi kan understøtte) og blot beholde de mest kritiske midlertidigt ansatte og ansatte på korttidskontrakter.«

Tesla har omkring 45.000 ansatte.

Teslas aktiekurs dykkede straks omkring fire procent i formarkedet efter udmeldingen og nærmede sig hurtigt et fald på seks procent.

Over 14.000 biler kaldt tilbage

Samtidig skal Tesla ifølge topchefen øge produktionen af Model 3-bilen.

»Fra begyndelsen af maj er vi nødt til at levere mindst mellemklassemodellerne af Model 3 til alle markeder, da vi er nødt til at nå ud til flere kunder, som har råd til vores biler,« lyder budskabet fra Elon Musk.

Den billigste udgave af Model 3 koster nu 44.000 dollars i USA, men Tesla arbejder på at have en udgave til 35.000 dollars klar.

De kinesiske myndigheder oplyste fredag, at Tesla tilbagekalder i alt 14.123 importerede Model S-biler, fordi der er fundet en potentielt dødelig fejl i de indbyggede airbags. Også andre bilproducenter som Toyota og Ford har måttet tilbagekalde biler af samme årsag.

Tesla nåede i 3. kvartal 2018 at rulle et overskud på 311,5 millioner dollars i garagen efter en hektisk slutspurt, hvor alle mand blev kaldt af huse for at få leveret bilerne til de ventende kunder.

Musk idømt millionbøde for åbenmundethed

Dønningerne efter de amerikanske børsmyndigheders indgriben mod Elon Musk og selskabet i oktober 2018 har endnu ikke lagt sig. Da indgik Elon Musk forlig med Securities and Exchanges Commission (SEC) om at betale en bøde på 20 millioner dollars for at have sendt kurspåvirkende Twitter-beskeder ud om selskabet, træde tilbage som bestyrelsesformand for Tesla og lade fremtidige Twitter-beskeder, som kan være kurspåvirkende, undergå godkendelse, før de må sendes ud. Til gengæld fik han lov at fortsætte som direktør i Tesla, som han ejer 22 procent af, selv om SEC lagde op til at forbyde ham at stå i spidsen for nogen børsnoteret virksomhed. Tesla skulle selv betale yderligere 20 millioner dollars i bøde og blev tvunget nu til at finde en uafhængig bestyrelsesformand.

Det blev det australske teleselskab Telstra Corps koncernfinansdirektør, Robyn Denholm, som tiltrådte i november, og lige før nytår blev IT-giganten Oracles stifter Larry Ellison og koncernpersonalechefen i Walgreens Boots Alliance, Kathleen Wilson-Thompson, valgt ind i bestyrelsen.