Teleselskaber udleverede ekstra SIM-kort uden krav om ID

Man kan skaffe sig adgang til andres mobilnumre uden at skulle vise ID, viser en stikprøveundersøgelse.

I to »3«-butikker lykkedes det at få udleveret nye SIM-kort uden at vise ID og dokumentere, at man faktisk ejede det nummer, som man fik et ekstra SIM-kort til. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Uden at skulle vise ID kan man gå ind i flere telebutikker og få et nyt SIM-kort til det telefonnummer, som man opgiver.

Det viser en stikprøveundersøgelse, som ugeavisen Ingeniøren har foretaget i københavnske butikker for de fire store teleselskaber – TDC/YouSee, Telenor, Telia og »3«.

I to butikker hos »3« lykkedes det for Ingeniørens udsendte at få udleveret et nyt SIM-kort, uden at der blev spurgt om navn eller bedt om ID. Hos Telenor udleverede en butik et SIM-kort mod at få navn og adresse, mens Telia flere gange udleverede SIM-kort, som skulle aktiveres telefonisk med abonnentens CPR-nummer. Omvendt var det umuligt at få udleveret SIM-kort hos YouSee uden at vise billed-ID.

Professor: Det er ulovligt

Med et SIM-kort med et aktivt telefonnummer kan man ikke blot ringe og skrive beskeder. Telefonnummeret bruges også af mange onlinetjenester til at sende bekræftende SMS-beskeder, f.eks. med engangskoder, og alt det får man adgang til med det ekstra SIM-kort.

Professor i teleret ved Copenhagen Business School, Søren Sandfeld Jakobsen, vurderer, at det er ulovligt ikke at kræve ID i butikkerne.

»Alene ved at udlevere et SIM-kort uden nogen form for kontrol er der sket et brud på persondatasikkerheden,« siger han til Ingeniøren.

Alle teleselskaberne siger, at de vil stramme op på deres interne arbejdsgange for at sikre, at der kræves ID, før der udleveres SIM-kort.