Telenor åbner Skandinaviens første 5G-net

De kom først – men kun fem familier og en Coop-butik er med på de høje mobilhastigheder, som andre først får adgang til i 2020.

Telenors topchef, Sigve Brekke, får kontrolleret sin arm over en 5G-mobilforbindelse af en robot, der fjernstyres af en læge, der sidder et helt andet sted og ses på storskærmen til venstre. Foto: Martin Fjellanger, Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telenor har åbnet Skandinaviens første 5G-supermobilnet – dog i meget lille skala.

Faktisk er det kun fem familier og en Coop-butik, der op til weekenden blev lukket ind på det nye mobilnet, som har langt større kapacitet og langt højere datahastigheder end dagens 4G-net. Det er derfor også mere symbolsk, at mini-nettet åbner.

I 2010 kom konkurrenten Telia nemlig først, formentlig i verden, med 4G-nettet, og Telia har da også allerede 5G-testnet i Finland og Estland, hvor andre brugere end teleselskabet selv er med.

Telenors koncerndirektør, Sigve Brekke, lagde arm til åbningen af testnettet i Kongsberg sydvest for den norske hovedstad, Oslo. En robotarm koblet på 5G-nettet blev fjernstyret af en læge og kontrollerede ham. 5G-forbindelserne har nemlig så lave forsinkelser, at fjernoperationer skal kunne lade sig gøre.

Danmark tester med

En egentlig åbning af 5G-mobilnet ventes at ske i mange lande i 2020, når bl.a. telefoner, der kan håndtere de nye forbindelser ved siden af 3G og 4G, er kommet i handelen.

Herhjemme testede TDC i 2017 mobilt internet med 5G-hastighed og afprøvede i maj i år den endelige udgave af 5G-teknologien i en test, der viste en hastighed på 1,9 gigabyte i sekundet – 65 gange gennemsnitshastigheden på TDCs 4G-net, dog på en forbindelse uden andre brugere. Mobilmaster med 5G til ægte brug kommer dog først op i 2019.

Telenor i Danmark åbnede sammen med Telia, som Telenor deler mobilnet med, 6. september for en enkelt mobilmast ved Kongens Nytorv i København, hvor kunder med en af de nyeste smartphones kan opnå datahastigheder på en gigabyte i sekundet, hvis ikke for mange andre bruger samme mast. Også det skete som forberedelse til 5G-nettet.