Teknologiverdenens comeback-konge vender tilbage til børsen

Michael Dell har flere gange vist en forbløffende evne – og stærk vilje – til at komme igen, siden han i 1984 startede computerproducenten Dell på sit kollegieværelse. Den 28. december vender selskabet tilbage til børsen med en omstridt transaktion efter fem år væk fra aktiemarkedet.

Topfoto
Grundlæggeren af Dell, Michael Dell, er klar til at sætte teknologiselskabet på børsen igen i en transaktion, der er lige så omstridt som den handel, hvormed han i 2013 tog Dell af børsen og købte selskabet tilbage. Her ses han i et interview på New York-børsen NYSE i juli, da planerne blev meddelt. Den 11. december stemte aktionærerne for transaktionen, der gør 28. december til Dell-aktiens første børsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS / Ritzau Scanpix

Michael Dell er god til at få tingene, som han vil have dem. Som regel indebærer det også at tjene penge på det. Og den utraditionelle transaktion, som vil føre til, at aktier med børssymbolet DELL atter kan handles fra den 28. december, er ingen undtagelse.

Det er kun fem år siden, teknologiselskabet Dell blev taget af børsen, da grundlæggeren købte virksomheden tilbage sammen med kapitalfonden Silver Lake i en omstridt handel til omkring 24 mia. dollar.

Den handel, der nu bringer Dell tilbage på børsen for andre godt 24 mia. dollar, og som aktionærerne i sidste uge stemte ja til, vil give selskabet en anslået samlet markedsværdi på op mod 100 mia. dollar. Og da Michael Dell fortsat vil eje op mod 54 pct. af selskabet, er han blandt de helt tunge teknologidrenge på milliardærlisten.

Når han således bevarer kontrollen, betyder det også, at det atter børsnoterede Dell vil give ham helt andre manøvreringsmuligheder, end da Dell sidst var på børsen. Det er en utraditionel børsnotering, skræddersyet til en utraditionel herre, der efter 34 år ikke er færdig med at forme sit livsværk.

At Dell vitterligt er grundlæggerens livsværk, behøver man kun et hurtigt blik på Michael Dells Twitter-konto for at fatte. Aller øverst ligger fast et opslag med et foto af hans allerførste regnskab for Dell i 1984. Det viste en omsætning på knap 900.000 dollar i de første tre måneder. Selskabet blev drevet fra hans kollegieværelse.

Michael Dell var da blot 19 år gammel og brugte regnskabet til at overbevise sine forældre om, at han ikke behøvede at gå videre med den lægeuddannelse, han for deres skyld var gået i gang med blot ét år tidligere. Siden har han ikke set sig tilbage og har den dag i dag stadig ikke en afsluttet uddannelse.

Blot fire år senere blev Dell børsnoteret første gang, og otte år senere kunne Michael Dell kalde sig milliardær. Han var som 27-årig den yngste topchef nogensinde for et Fortune 500-selskab, altså blandt USAs 500 største børsnoterede virksomheder.

At den stadig kun 53-årige amerikaner siden har afnoteret Dell, transformeret virksomheden, foretaget teknologisektorens største opkøb nogensinde, af datalagringsgiganten EMC, og nu sætter selskabet på børsen igen, vidner om ikke blot teknologisk fremsyn, men også en sjælden sans for forretninger og finansiel gymnastik.

Det har ikke gjort ham populær blandt nogle af investorerne, specielt frygtede aktivister som Carl Icahn og Paul Singer, der står bag Elliott Management, men det er altid Michael Dell, der har vundet disse armlægninger.

Michael Dell ses her i et udateret arkivfoto fra da Dell primært var en producent af PCer. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN KARMARK / Ritzau Scanpix.

Undervejs har han forvandlet Dell fra en ren computerproducent, der nok i sin tid var revolutionerende, men som forlængst kunne være gået til grunde, til et bredere teknologiselskab med både PCer, servere, software, datalagring og netværksteknologi.

Og i mellemtiden er hans personlige formue vokset til over 28 mia. dollar ifølge Forbes, der har beregnet ham til at være verdens 26. rigeste mand. En stor del af pengene er investeret i alt fra banker til en omfattende ejendomsportefølje, der også omfatter adskillige privatboliger, herunder den dyreste bolig, der er solgt i New York: En penthouse-lejlighed købt for lidt over 100 mio. dollar.

»Idéer er en massevare. Men det er udførelsen af dem ikke,« lyder et citat, der ofte henføres til Michael Dell. Udførelsen af sine idéer er Mr. Dell tydeligvis langt fra færdig med at sætte sin vilje ind på.