Tech-krig når nye højder: Snapchat har i årevis indsamlet data, som kan skade Facebook

Den amerikanske regering undersøger lige nu, hvorvidt Facebook har optrådt i strid med konkurrencelovgivningen. Og i den forbindelse har efterforskningsenheden Federal Trade Commission holdt hemmelige møder med en række af Facebooks nuværende og tidligere konkurrenter heriblandt Snap, som har kunnet vise kommissionen en række interessante dokumenter.

Facebooks og Snapchats app ligger side om side på mange smartphones, men i virkeligheden er der en indædt kamp mellem de to tech-giganter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt

Lord Voldemort er den ondskabsfulde skurk i Harry Potter. Men det er også navnet på et projekt, som virksomheden bag Snapchat, Snap, for nyligt fremlagde for Federal Trade Commission.

Virksomheden har i flere år indsamlet dokumentation for, hvordan tech-giganten Facebook ad flere omgange har forsøgt at underminere virksomheden på mulig ulovlig vis. Det skriver The Wall Street Journal tirsdag morgen på baggrund af en række anonyme kilder tæt på undersøgelsen.

Voldemort-dokumenterne skulle blandt andet kunne bevise, hvordan Facebook har misbrugt populære influencere til at opretholde deres gigantstatus. Eksempelvis skulle populære influencere på Snapchat, de såkaldte snapchattere, være blevet bedt om ikke at referere til Snapchat via deres Instragram, som er en del af Facebooks platform. Ifølge The Wall Street Journal skulle dokumenterne tilmed vise eksempler på, at Facebook har truet influencerne med at fratage dem deres status som »verified« på Instagram, hvis influencerne fortsatte med at reklamere for Snapchat på Instagram. Unavngivne kilder har ligeledes fortalt The Wall Street Journal, at Snapchat mistænker Facebook for at forhindre Snapchat-indhold i at trende på Facebook.

I sommer indgik Facebook et forlig på fem milliarder dollar som erstatning i forbindelse med datalækket i skandalen Cambridge Analytica, og i samme ombæring meldte Federal Trade Commission ud, at man ville undersøge Facebooks forretningsmetoder i en bredere forstand. Siden har kommissionen ifølge The Wall Street Journals oplysninger talt med tusindvis af appudviklere og direktører i teknologivirksomheder vedrørende Facebooks konkurrencestrategier.

Flere af virksomhederne er lukket eller blevet opkøbt af Facebook. Og flere af virksomhederne peger ifølge Wall Street Journal på, at Facebook benytter sig af en metode, hvor de kopierer funktioner fra virksomheder, der ikke vil lade sig opkøbe. Deriblandt virksomhederne Snap og Foursquare som efter sigende skulle være blevet tilbudt: Accepter den købspris, eller se Facebook kopiere vigtige funktioner. Virksomhederne mener, at det sidste er sket.

I forbindelse med efterforskningen undersøger Federal Trade Commission ligeledes, hvordan Facebook via den israelske app Onavo har kunnet overvåge trafikken hos konkurrenterne Snapchat og Whatsapp – før Facebook købte Whatsapp for 22 milliarder dollar i 2014.