TDC-aftale underskrives af topcheferne

Aftalen med TDC er »fantastisk vigtig« for den svenske telegigant Ericsson, siger den nord- og centraleuropæiske direktør.

TDC-aftalen er svenske Ericssons 15. 5G-kontrakt i verden. Arkivfoto: Rafael Marchante, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RAFAEL MARCHANTE

For den svenske mobilgigant Ericsson er aftalen med TDC om at stå for det kommende 5G-supermobilnet i Danmark særdeles betydningsfuld.

»Det er en fantastisk vigtig aftale, for TDC er en ekstremt vigtig partner for os på et vigtigt marked, idet Danmark ligger langt fremme på den digitale dagsorden, og fordi TDC har ambitioner for 5G,« siger Jenny Lindqvist, Ericssons nord- og centraleuropæiske direktør, til Berlingske.

Betydningen understreges af, at kontrakten underskrives af Ericssons topchef, Börje Ekholm.

»Ekstremt stolte«

TDC, som er Danmarks største teleselskab, indgik mandag en aftale med Ericsson fra 1. april og frem til 2023 om at lade svenskerne stå for den videre udbygning af TDCs mobilnet i Danmark med etableringen af et landsdækkende 5G-net inden udgangen af 2020 som den absolut vigtigste opgave.

Aftalen er Ericssons 15. 5G-kontrakt på verdensplan og betyder, at TDC sætter sin kinesiske partner siden 2014, Huawei, på porten. Hverken Ericsson eller TDC vil fortælle, hvor stor aftalen er i kroner. Analytikere vurderer, at TDC har fået en god aftale, fordi Ericsson i lyset af afmatningen på teleområdet har været sulten efter at vinde TDC tilbage og kunne bruge TDC som løftestang til nye aftaler andre steder.

»Vi kommenterer ikke værdien af aftalen, men det er en stor aftale, som vi er ekstremt stolte af,« siger Jenny Lindqvist.

Fra 1. april begynder Ericsson at overtage ansvaret fra Huawei, og 1. september vil alt personale og al drift af TDCs net ligge helt i hænderne på Ericsson, som i forvejen – og i hele Huawei-tiden – har drevet selve kernenettet, »kommandocentralen«, for TDC, mens Huawei har leveret antenne- og masteudstyr og stået for selve udbygningen og vedligeholdelsen af TDCs mobilnet og øvrige faste net.

»Det giver klart store fordele, at alt – kernenettet, mastenettet og alle tjenester – ligger hos samme leverandør. Vi vil sikre, at TDC har det bedste net i Danmark,« siger Jenny Lindqvist.

TDC rykker frem i vognen

Med aftalen rykker TDC frem i vognen på forreste række og bliver en af Ericssons blot tre strategiske partnere. Det giver TDC direkte adgang til Ericssons forskning og udvikling på bl.a. 5G, som sker i udviklingscenteret i Lund i Sverige, og dermed mulighed for at få de nyest udviklede funktioner hurtigst. Ericsson får også gavn af aftalen den anden vej.

»Det vil jeg absolut sige. TDC er fremsynet, har store ambitioner og vil være tidligt ude med 5G. Dertil kommer den geografiske nærhed. Det er vældigt vigtigt for TDC og Danmark at være tidligt ude med 5G. Europa ligger lidt efter f.eks. Asien, men Danmark har gode muligheder for at være langt fremme,« siger Ericsson-chefen.

Huawei skal fortsat levere forskelligt udstyr til TDCs net, selv om Ericsson overtager hovedkontrakten, ligesom TDC fortsat sælger Huawei-telefoner.