Syge medarbejdere er en bombe under restauranter: »Det her er ikke gennemtænkt«

Coronasmitten, som tirsdag igen steg til nye højder, får flere erhvervsorganisationer til at slå alarm. Det er en økonomisk bombe under flere pressede erhverv, at man ikke kan søge om sygedagpenge fra første sygedag.

Coronakrisen har taget hårdt på de danske hoteller, restauranter, barer og natklubber. De næste måneders indtjening er altafgørende for hele branchen, men den stigende smitte gør det svært for virksomhederne at se lys forude. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun frygten for aflysninger af julefrokoster og konferencer, som hotel- og restaurationsbranchen bekymrer sig om.

Den stigende coronasmitte i landet skaber lige nu problemer for flere danske virksomheder, heriblandt hoteller, restauranter og natklubber. Flere ansatte er nødsaget til at blive hjemme enten som følge af egen smitte eller for at passe deres coronasyge børn. Det betyder, at branchen, der i forvejen er hårdt ramt af mangel på arbejdskraft, går en usikker tid i møde.

Frem til 1. juli i år eksisterede en såkaldt særregel, som gjorde det muligt for erhvervslivet at søge om refusion af sygedagpenge hos det offentlige allerede fra de ansattes første sygedag. Normalt er det arbejdsgiveren, der står for udbetalingen i de første 30 dage af sygeperioden, hvilket er den såkaldte »arbejdsgiverperiode«.

Flere erhvervsorganisationer ønsker nu den tidligere særregel genindført – det gælder blandt andet HORESTA og Danmarks Restauranter og Caféer (DRC).

»Vi synes, det er naturligt, at man igen skal kunne søge sygedagpenge fra dag ét. I hotel- og restaurationsbranchen er det jo svært at arbejde hjemmefra. Så det er også et naturligt skridt at tage som følge af den udvikling, vi ser,« siger Kristian Nørgaard, politisk direktør i HORESTA.

Mandag den 8. november deltog flere erhvervsorganisationer i et møde i Erhvervsministeriet, hvor dagsordenen var en generel opdatering på coronasituationen i Danmark samt et indblik i, hvad den nærmeste fremtid vil bringe.

I sidste uge åbnede regeringen også op for at diskutere krav om coronapas på arbejdspladsen. Det er netop i den forbindelse, at både HORESTA og DRC samt flere politikere undrer sig over, at man ikke har vurderet mulighederne for sygedagpenge og kompensation.

»Det her virker ikke gennemtænkt. Der opstår en masse spørgsmål, som ville have været på plads, hvis der havde været dialog omkring det,« siger Freja Brandhøj, der er politisk chef i brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer:

»Branchen havde været meget mere rolig, hvis man på mødet sidste mandag havde sagt ja til at genindføre muligheden for refusion for sygedagpenge.«

Genindfør muligheden

Det er ikke kun brancheorganisationerne, der er uforstående over for, at man endnu ikke har genindført muligheden om sygedagpenge fra første dag.

Flere af partierne på Christiansborg mener også, at det vil være et relevant tiltag.

»Vi synes helt sikkert, at det giver mening at se på, om man kan indføre en midlertidig retablering af den model, vi kender fra tidligere,« siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører hos Dansk Folkeparti.

Hos Venstre deler man samme holdning. Partiets erhvervsordfører, Thorsten Schack Pedersen, mener, at det er ærgerligt for de brancher, der for første gang i halvandet år har mulighed for at tjene penge igen. Ifølge ham skal man åbne op for muligheden for refusion af sygedagpenge eller kompensation.

»Det er klart, at når der er stigende smitte, så er der også virksomheder, der bliver ramt. Derfor synes jeg også, at det vil være helt fair, at virksomhederne kan få genindført nogle af de regler, som vi havde tidligere. Så kan vi også mindske de regninger, de måtte få af det her,« siger han.

I et opslag på LinkedIn udtrykker Mona Juul, der er De Konservatives erhvervsordfører, sin holdning til sygemeldinger og sygedagpenge:

»Må en virksomhed eller afdeling lukke ned pga sygemeldinger, koster det hammer dyrt. Retten til sygedagpenge dag 1 bør derfor gennemføres. Lige nu!«

»Diagnosen skal komme først«

Hos Socialdemokraterne og støttepartiet SF tager man situationen helt roligt. På nuværende tidspunkt er en genindførelse af særreglen ikke på tale, understreger Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav.

»Altså, det er ikke noget, vi har diskuteret på nuværende tidspunkt. Men det er jo klart, at vi er opmærksomme på, hvad der sker på arbejdsmarkedet og i erhvervslivet. Vi har bare ikke lagt os fast på noget endnu,« siger han og fortsætter:

»Vi er nødt til at stille diagnosen først. Vi er nødt til at kende, hvordan coronaen udvikler sig først, før vi stiller et stort system op.«

Men risikerer I ikke, at I først handler på bagkant, og at nogle virksomheder dermed ryger i svinget?

»Jo, men naturen i sådanne epidemier er jo på bagkant. Vi må bare tage bestik af, hvordan det her konkret udvikler sig.«

Hos SF har man heller ikke taget stilling til, om særreglen skal genindføres.

»Vi har ikke som sådan taget stilling til det endnu, men vi er bestemt åbne over for det. Vi holder øje med udviklingen, og så skal vi bare lige have snakket med regeringen om det,« siger Karsten Hønge, SFs beskæftigelsesordfører.

Han understreger, at det vil kræve et stort arbejde at genindføre hjælpepakker og kompensationsordninger, men han udelukker ikke, at det kan komme på tale.