Sydkorea åbner verdens første, ægte 5G-net

USA, Kina og Japan overhales indenom, når almindelige sydkoreanere fra 5. april kan købe mobilabonnement med 5G-hastighed.

På fredag, 5. april, åbner Sydkoreas største teleselskab, SK Telecom, for verdens første 5G-mobilnetforbindelser i almindeligt abonnement. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sydkoreanerne bliver de første i verden, som fra på fredag kan købe abonnement på og bruge det nye 5G-supermobilnet uden at være med i en særligt udvalgt testgruppe.

5. april overhaler landets største teleselskab, SK Telecom, både Kina, USA og Japan indenom og begynder at sælge almindelig adgang til at bruge 5G-mobilteknologien, som kan levere langt større datakapacitet og datahastigheder op mod 100 gange hurtigere end på dagens 4G-mobilnet og med blot minimal forsinkelse.

Der findes lige nu kun en lille håndfuld mobiltelefoner og tilsvarende få routere, som forstår 5G-signalerne og dermed kan få glæde af nyskabelserne, som først ventes taget i brug i det stille i løbet af 2020.

En million 5G-abonnenter før nytår

SK Telecom forventer, at en million af selskabets 27 millioner mobilkunder inden nytår vil have købt et 5G-abonnement. 34.000 master og antenner landet over er blevet opgraderet til 5G-teknologi, så størstedelen af omkring 85 byer, universitetsområder, stadioner, motorveje, undergrundstog og strande er dækket.

Efter sommerferien vil dækningen blive udvidet til at dække alle undergrundslinier, nationalparker og festivalområder.

Sydkorea hører til blandt de lande, hvor udbredelsen af smartphones er størst, blandt andet i kraft af Samsung, verdens største mobilproducent, som er sydkoreansk og i februar lancerede sin første 5G-smartphone, Galaxy S10 5G. En anden, sydkoreansk elektronikgigant, LG Electronics, ventes klar med sin første 5G-telefon senere i denne måned.

5G er en overbygning på de eksisterende 4G-net, som i det stille fra 2020 bl.a. vil blive fundamentet for selvkørende biler, kunstig intelligens, smarte(re) byer og fjernoperationer, når milliarder af dimser og dingenoter kobles på mobilforbindelsen og kan sende og aflevere data stort set uden forsinkelser eller digitale trafikpropper. Det vil kræve nye internetroutere og nye smartphones med 5G-adgang, før man kan bruge 5G-nettet, som dermed for alvor vil kunne konkurrere med almindelige internetforbindelser.

Landsdækkende 5G-net hos TDC i 2020

At være først med 5G har været et konkurrenceparameter. Indtil nu har 5G kun været brugt på lukkede testsystemer, dog med almindelige brugere og virksomheder. Med åbningen på fredag er det første gang, at der frit kan købes adgang til 5G-nettet.

De sydkoreanske teleselskaber holdt smugpremiere på 5G-mulighederne i forbindelse med sidste års vinter-OL i landet. Her høstede de erfaringer med at have mange brugere på nettet.

USAs største teleselskab Verizon åbner sit 5G-net i to byer 11. april.

Herhjemme indgik TDC for få uger siden aftale med den svenske teleudstyrsgigant Ericsson, som inden udgangen af 2020 skal sikre TDC et landsdækkende 5G-mobilnet, mens de øvrige teleselskaber – Telenor, Telia og »3« – indtil nu sammen med teleselskabernes brancheorganisation Teleindustrien i Danmark har gjort meget ud af at holde forventninger nede på jorden og kun tale om 5G-dækning i de større byer.

Da der i sidste uge blev holdt auktion over flere radiofrekvenser til mobiltelefoni, betalte de fire selskaber tilsammen 2,2 milliarder kroner for at erhverve retten til at bruge dem til bl.a. 5G. TDC købte helt op til den fastsatte grænse for, hvor meget hvert teleselskab kan købe, og lagde 1,6 af de 2,2 milliarder kroner.