Store flyttedag: Iværksætter vil hjælpe dig i retning af den næste »roommate«

I dag er årets ubestridt største flyttedag i årets ubestridt største flyttemåned. Iværksættervirksomheden Findroommate.dk mærker flytteiveren på deres platform, som pt. har 80 pct. flere brugere end i det forgangne år.

Kristian Matthes, adm. direktør for Findroommate.dk, der er en platform, som forbinder kommende bofæller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Flyttekasserne står pakket og stablet, mens flyttebilerne for længst er bestilt. Den situation kan mange – særligt unge danskere – nikke genkendende til netop nu.

August er årets travleste flyttemåned, viser ny opgørelse fra Danmarks Statistik. 94.000 danskere skiftede i 2018 adressen ud i denne måned. Alene på månedens første dag skiftede 36.500 adresse. Turen gik for mange mod nye studier i en af landets større byer.

»Vi ved fra tidligere undersøgelser, at en stor del af de unges flytninger finder sted i forbindelse med studiestart i august måned,« skriver Henning Christiansen, fuldmægtig i Danmarks Statistik, i forbindelse med offentliggørelsen af de nye tal.

Iværksætteren Kristian Matthes stod selv i nøjagtig samme situation, som tusindvis af unge gør netop nu. Han skulle flytte, men lejemarkedet var så rødglødende, at han knap kunne komme i kontakt med udlejerne for at præsentere sig.

Derfor blev han grundlægger og direktør i iværksættervirksomheden Findroommate.dk, der forsøger at forbinde velegnede bofæller. De har oplevet stor brugervækst på det seneste og har nu 80 pct. flere brugere end i det forgangne år og flere udlejere end nogensinde før.

»Alt fra oprigtige boligsøgende til bordeller«

Han scrollede forhåbningsfuld ned gennem boligopslagene på Den Blå Avis, indtil han fandt et opslag, hvor han syntes, at netop han passede perfekt på beskrivelsen af, hvad udlejer søgte i en kommende roommate.

Men til Kristians store skuffelse havde udlejeren allerede modtaget så mange henvendelser, at opgaven med at grave sig til bunds i de mange beskeder i indbakken og på telefonsvaren syntes uoverkommelig.

»Der var alt lige fra oprigtige boligsøgende til bordeller, der havde henvendt sig til ham. Så han så ingen anden udvej end at ty til først til mølle-princippet, hvilket han undskyldte mange gange for,« fortæller Kristian Matthes.

Det er imod den danske lejelov at opkræve gebyr for at formidle kontakt til en udlejer af en lejebolig. Kristian Matthes og Findrommate.dks forretningsmodel består i, at udlejer kan betale for at få fremhævet sin annonce på siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Kristian var frustreret over, at riften om få ledige boliger gjorde det så godt som umuligt for ham at få fortalt sin kommende udlejer, hvem han var, og hvorfor netop han ville blive en god og yderst ønskværdig roommate. Han følte sig kort og godt overset.

Det blev startskuddet til findroommate.dk, som han stiftede som 22-årig. I dag er det Danmarks største portal dedikeret til deleboliger. Det er en virksomhed, der mest henvender sig til unge boligsøgende, for hvem SUen langt fra rækker til en tilværelse som eneboer.

Turen går til København og Aarhus

Personer mellem 20 og 24 år var den gruppe, som oftest flyttede bolig i 2018.  Unge i den aldersgruppe stod for 21 pct. af alle flytninger i 2018, stærkt efterfulgt af de 25-29-årige, der udgjorde 16 pct. af flytningerne.

De fleste flytninger på tværs af kommunegrænser gik i 2018 – knap så overraskende – til København og Aarhus. Hertil flyttede omkring knap 46.000 og 21.000, efterfulgt af Frederiksberg, hvor 11.000 tilflyttede.

Kristian Matthes forklarer, at Findroommate.dk i sin tid slog sig op på ret så specifikke præferencer. Man kan blandt andet angive sin holdning til rengøring som: »Ren«, »lidt snavs skader da ikke« eller »rodehoved«.

Udover renlighed kan man skrive om eventuel snorken samt fest- og rygevaner.

»Man kan eksempelvis angive, hvis man snorker meget, om man er ryger eller ikke ryger. De boligsøgende kan oprette en profil og skrive lidt om sig selv, det samme kan udlejeren gøre. På den måde får de begge to en chance at se den anden an,« siger Kristian Matthes.

Der kniber som vanligt med boligkapaciteten i København op til studiestart. Kristian Matthes mener, vi skal blive bedre til at udnytte den boligmasse, som vi nu engang har på optimal vis.

»Vi håber, at vores platform kan inspirere nogle til at få øjnene op for en anden slags roommate, end de lige havde planer om. Vi skal blive bedre til at bo sammen med nye mennesker, også selv om det i nogle tilfælde kun drejer sig om et halvt år,« siger han.