Stor pris skal udbrede kunstig intelligens i danske virksomheder

Der er skræddersyet hjælp for 200.000 kroner til den første modtager af ny, stor pris, som skal øge mindre virksomheders konkurrenceevne herhjemme og internationalt ved at tage den nye teknologi i brug.

Ældre og handicappede motiveres og inspireres til at træne på motionscyklen ved at få VR-briller på, så de kommer på en virtuel cykeltur i naturen eller for eksempel midt i København. Denne brug af kunstig intelligens præmieres med en ny, stor pris, som skal uddeles hvert år. Fold sammen
Læs mere
Foto: AI Denmark/Syncsense
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort rygklap på 200.000 kroner skal være med til at få mange flere mindre, danske virksomheder til at kaste sig over at bruge kunstig intelligens til at udvikle forretningen og vinde terræn.

Den filantropiske Industriens Fond har skudt hele 35 millioner kroner i at »efteruddanne« små og mellemstore virksomheder i at komme med på vognen – en af fondens meget store bevillinger, som også omfatter den pris på næsten en kvart million kroner, som første gang blev uddelt onsdag middag i forbindelse med teknologimessen Tech Summit i Øksnehallen i København.

Kunstig intelligens = konkurrenceevne

»Industriens Fond er sat i verden for at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne og skabe varig forandring. Et vigtigt element er arbejdet med nye teknologier. Her rimer kunstig intelligens rigtig meget på konkurrenceevne. Det er rigtig vigtigt at bruge – etisk ansvarligt – i produktionen, produkter og tjenester, hvis man vil vedblive at være konkurrenceduelig,« forklarer Charlotte Kjeldsen Krarup, der er udviklingsdirektør i Industriens Fond.

Kunstig intelligens bygger på matematiske algoritmer parret med store mængder af data og kan bruges til at forudsige, anbefale og træffe beslutninger ud fra, at softwaren hele tiden bliver klogere.

I praksis kan kunstig intelligens være en såkaldt chatbot, som brugerne kan chatte med på en hjemmeside og blive ledt til den bedst mulige kontakt eller det bedst mulige resultat, men bruges også i robotter til at automatisere arbejdsgange eller produktionsprocesser. Endelig anvendes kunstig intelligens til at lave analyser, hvor softwaren efterhånden lærer af det materiale, som den arbejder sig gennem.

120 mindre virksomheder får særkursus

I samarbejde med Teknologisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Alexandra-Instituttet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Silicon Valley er meningen at få 120 små og mellemstore virksomheder – omkring 40 om året – gennem et seks måneders forløb i projektorganisationen AI Denmark, hvor de får skræddersyet hjælp til at bruge data til at få et konkurrencemæssigt forspring.

Pengene rækker til og med 2023 og vil også finansiere en læringsplatform på nettet, der samler de bedste erfaringer, som andre kan lære af.

»Det handler om at få kunstig intelligens ned i øjenhøjde og gøre det konkret, for det kan være lidt svært at gå i gang med. Prisen er stiftet for at skabe opmærksomhed på en god rollemodel, men det handler også om at få virksomhederne til at lære af og inspirere hinanden. Det er en stor bevilling og en alvorlig satsning, for det er vigtigt at få udbredt kunstig intelligens som middel til at udvikle virksomheder. Det er det lange, seje træk, som handler om at få skubbet til en bevægelse og opbygge kompetencer,« siger Charlotte Kjeldsen Krarup fra Industriens Fond.

I september offentliggjorde Danmarks Statistik, at 24 procent af de danske virksomheder – uanset størrelse – har taget kunstig intelligens i anvendelse, og at 81 procent af dem har oplevet en positiv effekt ved at sætte softwaren til at udføre opgaver, som normalt kræver menneskelig intelligens.

Utallige sager har sat kunstig intelligens i søgelyset for at få sikret, at teknologien ikke bruges ukontrolleret, og at beslutningsgrundlaget for, hvordan den opfører sig, kan gennemskues.

I april i år fremlagde EU-Kommissionen lovgivning, som skal sætte faste rammer for, hvad ny teknologi – som kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse – fremover kan og må bruges til, blandt andet med krav om indsigt i grundlaget for, hvordan teknologien træffer beslutninger og valg.

Træn på en meget sjovere måde

De 200.000 kroner, som er øremærket til hjælp til mere rådgivning og til at indgå i internationale partnerskaber, tilfaldt Syncsense, som har udviklet et sundheds-it-system, der bruger virtual reality-briller og sensorer til at træne samfundets mest skrøbelige ældre og borgere med handicap og dermed hjælpe sygehus- og plejehjemspersonale.

Træningsudstyret skaber en kunstig virkelighed for patienten, så man med brillerne på kan bevæge sig rundt i naturen og træne på en mere inspirerende måde på cykel- eller gangudstyret. Undervejs tilpasser den kunstige intelligens træningsforløbet og dermed, hvad patienten ser og bliver motiveret af, så krop, hjerne og sind bliver aktiveret og stimuleret.

Ideen opstod i 2018 hos de to stiftere og tidligere studiekammerater Simon Bruntse Anderen og Steen Petersen fra et forskningsprojekt på Herlev og Gentofte hospitaler.

Lige nu kan man tage på 15 ture, men tanken er, at man aldrig kommer samme sted hen, når man tager brillerne på.

Tanken bag prisuddelingen er, at den skal rundt i Danmark, så den næste år foregår et nyt sted og kan være med til at mobilisere alle miljøer i Danmark, der arbejder med kunstig intelligens.