Stor byggemarkedskæde kører på med muligt erstatningskrav trods genåbning mandag

Selvom Bauhaus på mandag atter kan slå dørene op i sine butikker, så kører Bauhaus-direktør Mads Jørgensen ufortrødent videre med muligt erstatningskrav mod staten.

Mads Jørgensen, administrerende direktør i Bauhaus, har ikke tænkt sig at skrinlægge muligt erstatningskrav mod staten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af, at Bauhaus-direktør Mads Jørgensen tirsdag drog et lettelsens suk ved udsigten til en genåbning af kædens butikker, så har han ikke tænkt sig at droppe en mulig erstatningssag mod staten for konkurrenceforvridende forskelsbehandling i forbindelse med genåbningen.

Det slår han fast over for Berlingske efter, at regeringen tirsdag annoncerede yderligere genåbning af landet, der også inkluderer forsigtig genåbning af butikker på over 5.000 kvadratmeter.

Direkte adspurgt om det mulige erstatningskrav mod staten skal trækkes tilbage nu, hvor forskelsbehandlingen ophører, svarer Mads Jørgensen:

»Ikke som udgangspunkt, for jeg har bedt om at få aktindsigt i, hvad der ligger til grund for, at vi ikke kunne åbne på lige fod med andre butikker, og når jeg har fået det, vil jeg vurdere, om der har været belæg for det (forskelsbehandlingen, red.), hvilket jeg ikke tror, at der har været.«

»Og hvis ikke der har været belæg for det, og det beror på en total subjektiv antagelse af, at kunderne stimler sammen i store butikker, så vil jeg tro, at vi går videre med sagen,« tilføjer Mads Jørgensen.

Med de nugældende restriktioner må detailbutikker over 5.000 kvadratmeter kun holde åbent med tidsbestilling, og dermed har Bauhaus siden 1. marts kun haft mulighed for at holde to ud af 18 butikker åbent, mens andre butikker altså har kunnet holde åbent.

Advokater på sagen

Den forskelsbehandling fik Bauhaus til at pudse advokater på at undersøge, om regeringens beslutning om den forskellige genåbning af detailbutikkerne ud fra butikkernes størrelse er i strid med loven.

»Derfor undersøger vores advokater, om regeringens beslutning kan være i strid med ligebehandlingsprincipper i dansk ret. Ligesom vi ser på, om der kan være tale om et ekspropriativt indgreb, som giver ret til erstatning for mistet omsætning. I Tyskland er lignende sager blevet underkendt og kendt grundlovsstridige. Jeg undrer mig over, at alle erhvervsdrivende ikke er lige for loven i Danmark,« fortalte Mads Jørgensen for nylig til Berlingske.

Mads Jørgensen sendte samtidig et brev til erhvervsminister Simon Kollerup (S), hvor han bad regeringen genoverveje retningslinjerne, der forskelsbehandlede butikkerne.

Juraprofessor Frederik Waage sagde for nylig til Berlingske, at det for store detailbutikker som Bauhaus kan blive svært at påberåbe sig retten til ekspropriativ erstatning. Men ifølge Waage kan man sagtens diskutere, om restriktionerne for forretningerne lever op til proportionalitetsprincippet i dansk ret. Og det kunne Bauhaus godt forsøge at få indbragt for domstolene.

Frederik Waage pegede dog samtidig på, at en dommer må forventes at ville tillægge et forsigtighedsprincip stor betydning.

»Men der er en grænse et sted, og spørgsmålet er, om den er nået her,« sagde Waage til Berlingske.

Med tirsdagens melding om en mulig lempelse af restriktionerne må butikker på over 5.000 kvadratmeter fra mandag den 15. marts have op til 250 kunder ad gangen. Samtidig fjernes tidsbestilling som krav for butikker på under 10.000 kvadratmeter.