Stofa lander sin første fiberaftale om bredbånd og TV

Danmarks næststørste TV-leverandør gør klar til at tilbyde internetforbindelser og TV til kunder på Nord Energis fibernet, som allerede er blevet åbnet for konkurrence.

Gennem over ti år har energiselskaberne gravet fiberkablet til lynhurtige internetforbindelser og TV ned overalt i landet. Nu åbnes nettene, så konkurrenter kan leje sig ind og selv sælge bredbånd og TV til kunderne. Arkivfoto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Næsten 100.000 kunder i Vendsyssel hos det nordjyske energiselskab Nord Energi får nu også mulighed for at vælge at få internetforbindelse og TV-kanaler fra Danmarks næststørste TV-leverandør Stofa.

Nord Energi kobler nemlig nu også Stofa, der ejes af Norlys (det tidligere SE/Sydenergi), med i tilbudspakken på sit fibernet. I maj indgik Nord Energi aftale med den norske leverandør Altibox, som også tilbyder bredbånd og TV til energiselskabets kunder.

Aftalen med Nord Energi er Stofas første af sin art. Stofa har sit eget kabel-TV-net, der er Danmarks næststørste efter det TDC-ejede YouSee, og satser meget på antenneforeninger som kunder.

Hvornår Stofa er klar til at tilbyde sine produkter, vides ikke.

Flere og flere fibernet åbnes for konkurrence

Flere og flere energiselskaber åbner i øjeblikket de lysoptiske fibernet, som de gennem ti år har gravet ned i deres områder, for konkurrenter, som lejer sig ind og dermed kan tilbyde energiselskabets kunder deres egne produkter. På samme måde har konkurrenter i årevis lejet sig ind på TDCs landsdækkende fastnet og siden kabel-TV-net for at kunne sælge deres produkter her.

Tilkoblingen er blevet mulig gennem etableringen af selskabet OpenNet, som sikrer, at teknologien er den samme på flest mulige fibernet, så TV- og teleudbydere ikke skal opfinde den dybe tallerken til hvert eneste fibernet, som de gerne vil kobles på. OpenNet er et datterselskab under det midt- og nordjyske energiselskab Eniig. Eniig har netop fået lov til at fusionere med SE/Sydenergi til Norlys.

SE/Sydenergi ejer foruden Stofa også TV-leverandøren Boxer.

Nord Energi Fibernet planlægger inden udgangen af 2020 at udbygge sit fibernet til at dække mindst 95 procent af de omkring 121.000 husstande i dækningsområdet. Nord Energi, som har hovedkontor i Hjørring, begyndte at etablere fibernet i 2006.