Statsrevisorer udtaler skarp kritik af Martin Lidegaard

Som Berlingske tidligere på dagen kunne afsløre, så udtaler de politisk valgte statsrevisorer "skarp kritk" af forhenværende Klima- og energiminister, Martin Lidegaard

- -ÅRET I BILLEDER 2013- - Martin Lidegaard (RV) er indkaldt i samråd om regeringens overvejelser i forbindelse med solcellesagen, af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsrevisorerne har besluttet sig for at udtale "skarp kritk" af tidligere Klima- og energiminister Martin Lidegaard. Det er det tredjehøjste kritiktrin, som statsrevisorerne kan give og et trin under den kritik, som skat fik i forbindelse med de fejlbehæftede ejendomsvurderinger.

Kritikken retter sig personligt mod Martin Lidegaard.

"Statsrevisorerne kriserer skarpt, at klima-, energi-, og bygningsminister ikke har givet Folketinget fyldestgørende oplysninger om udbygningen af solcelleanlæg, de samlede udgifter til støtten og finansieringen heraf."

Desuden kritiserer stasrevisorerne, at ministeriet ikke har oplyst Folketinget ordentligt.

"Klima,- energi-, og bygningsministeriets beregninger af de økonomiske konsekvenser af lovgivningen om støtten til solcelleanlæg har været mangelfulde. Folketinget beslutningsgrundlag for at vedtage lovforslagene har således ike været fyldestgørende," skriver statsrevisionen.

FORSTÅ SOLCELLESAGEN PÅ TRE MINUTTER

Solcellesagen begynder for alvor, da Berlingske i maj 2013 afdækker omfattende lovsjusk i Klima- og Energiministeriet.

Det hele tager sit udspring i det store boom i private solcellepaneler, som fandt sted i løbet af 2012. Her mere end tidobledes antallet af private solcelleanlæg, og da staten støtter solceller, eksploderer regningen, og man vil derfor lave støttesystemet om.

Ved den ændring får man dog skabt et hul i loven, som giver mulighed for, at man kan bygge meget store solcelleanlæg på jorden med statslig støtte.

Klima- og Energiministeriet er klar over dette hul, og ministeren informeres om det, før loven skal vedtages, men alligevel går man videre med loven uden at lukke hullet.  Hullet bliver dog først lukket i marts 2013 – mere end tre måneder efter, at Martin Lidegaard først blev orienteret om sagen.

Berlingske dokumenterer senere, at afgørende information om udbygningen på et kritisk tidspunkt strander en uge i Energistyrelsen, og det får Martin Lidegaard til at starte en intern undersøgelse af Energistyrelsen.

Det er dog ikke nok for de politisk udpegede statsrevisorer, der bestiller en granskning af sagen hos Rigsrevisionen. En granskning, der altså er udkommet i dag.