Sparekassen Sjælland-Fyn får hvidvask-påbud af Finanstilsynet

En inspektion i Sparekassen Sjælland-Fyn kaster seks påbud af sig.

Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, hilser Finanstilsynets indsats mod hvidvask velkommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Finanstilsynet slår nu ned på Sparekassen Sjælland-Fyns hvidvaskkontrol.

Det sker, efter at den finansielle vagthund i juni 2018 var på inspektion i Danmarks ældste sparekasse med over 160.000 kunder.

Tilsynet vurderer, at sparekassens iboende risiko for at blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme er »normal til høj« vurderet i forhold til gennemsnittet af finansielle virksomheder i Danmark. Men selv om sparekassen har tilført hvidvaskområdet yderligere ressourcer og igangsat et hvidvaskprojekt, så har inspektionen givet anledning til i alt seks påbud.

Sparekassen Sjælland-Fyn, der har 49 filialer og 4 erhvervscentre, får blandt andet kritik for sparekassens risikovurdering, som ifølge tilsynet ikke i tilstrækkeligt omfang behandler risikoen for at blive misbrugt til finansiering af terrorisme. Desuden får sparekassen et påbud om at indhente dokumentation for kunders oplysninger i forbindelse med undersøgelse af mistænkelige transaktioner.

Derudover får sparekassen et påbud om at revidere sin hvidvaskpolitik, så denne tydeligt indeholder en identifikation og afgrænsning af, hvilke risici sparekassen ønsker at påtage sig på hvidvaskområdet.

»Sparekassen får også et påbud om at sikre, at der gennemføres tilstrækkelige kundekendskabsprocedurer for alle kunder, herunder at der indhentes oplysninger om formål og tilsigtet beskaffenhed vedrørende kundeforholdet for alle kunder, samt at der indhentes oplysninger om reelle ejere for alle virksomhedskunder,« skriver Finanstilsynet i en redegørelse.

Hos Sparekassen Sjælland-Fyn hilser topchef Lars Petersson »Finanstilsynets indsats mod hvidvask velkommen«.

»De udstedte administrative påbud er en naturlig del af det øgede fokus og krav til alle pengeinstitutter for at løse den meget vigtige samfundsopgave, det er at eliminere den samfundsskadelige hvidvaskadfærd. Selv om der ikke har været nogen mistanker om hvidvask hos Sparekassen Sjælland-Fyn, så skal vi naturligvis være helt oppe på tæerne, når det handler om at bekæmpe dette uvæsen,« skriver Lars Petersson i en e-mail til Finanswatch.

Sparekassen Sjælland-Fyn er langt fra det eneste pengeinstitut, der har fået hvidvask-kritik af Finanstilsynet. I november 2018 fik Jyske Bank også seks hvidvaskpåbud. Før det fik Arbejdernes Landsbank fem påbud, mens Danske Bank modtog otte påbud og otte påtaler.